1515

Räntor och valutor: Inflationssiffra stärker kronan

Den svenska kronan stärktes och svenska räntor rörde sig uppåt på tisdagen efter KPI-statistik för maj som visat högre utfall än väntat.

Konsumentpriserna steg 0,1 procent i maj jämfört med föregående månad, enligt SCB. KPI-inflationen var 1,7 procent. Enligt SME Direkts prognosenkät väntade analytikerna att konsumentpriserna skulle ha varit oförändrade på månadsbasis och stigit med 1,6 procent jämfört med samma månad 2016.

Riksbankens prognosbana, som publicerades den 27 april, pekade mot en KPI-inflation på 1,5 procent i maj.

Till månadsförändringen bidrog högre priser på logi och paketresor med 0,1 procentenhet vardera.

KPIF (KPI med fast ränta) steg 0,1 procent i maj jämfört med föregående månad och KPIF-inflationen var 1,9 procent. Väntat enligt SME Direkts prognosenkät var en KPIF-inflation på 1,8 procent i likhet med Riksbankens prognosbana.

"Även om en månadssiffra inte ska övertolkas anser vi att majutfallet stöder vår syn att Riksbanken kommer att avluta sina obligationsköp vid årsskiftet och att en första räntehöjning skulle kunna komma våren 2018", framhöll Swedbank.

SEB kommenterade att KPIF-inflationen kan förväntas ligga något över Riksbankens prognos under sommaren vilket kombinerat med starkare BNP-tillväxt skulle kunna göra att direktionen inte längre lämnar kommentarer om risker på nedsidan senare under 2017.

"Men givet de duvaktiga signalerna från direktionen förefaller en räntehöjning fortsatt vara långt borta", skrev SEB i sin kommentar.

"Siffrorna ska ge viss lättnad för Riksbanken och hålla dem borta från ytterligare lättnadsåtgärder även om utmaningarna består längre fram. Kärninflationen kan väntas stiga ytterligare något under de närmsta månaderna, temporärt lyft av den svaga kronan, för att sedan falla tillbaka igen senare i höst. Riksbanken kommer fortsatt ha problem med att möta inflationsmålet", skrev Anderas Wallström, analytiker på Nordea, i en kommentar.

Vid tisdagens svenska stängning hade kronan stärkts runt 5 öre mot såväl euron som dollarn, jämfört med noteringarna vid samma tidpunkt på måndagen, till 9:74 respektive 8:69. Mätt i TCW-index stärktes kronan till 132,70 från 133,28.

Svensk tvåårsränta rörde sig upp 2 punkter till -0,71 procent och tioårsräntan lika många punkter till 0,41 procent. Räntegapet mot den tyska tioårsräntan vidgades till 15 punkter (13).

Grekisk tvåårig statsobligationsränta rörde sig ned drygt 20 punkter till nivå under 5 procent, den lägsta nivån sedan april 2010. Det sedan Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sagt att en överenskommelse om Grekland är sannolik vid eurogruppens möte den 15 juni.

Storbritanniens konsumentpriser steg 0,3 procent i maj, jämfört med i april. Inflationstakten uppmättes till 2,9 procent, enligt den brittiska statistiska centralbyrån. Analytiker hade räknat med att priserna skulle ha stigit 0,2 procent jämfört med månaden före och att inflationstakten skulle vara 2,7 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

Det brittiska pundet stärktes över nivån 1:27 mot dollarn efter tre dagars tapp medan brittiska statsobligationsräntor rörde sig upp 4-6 punkter.

"Marknaden gör ett misstag i att prisa in en högre sannolikhet för räntehöjningar. Med de högre politiska riskerna och EU-förhandlingarna som skjuts framåt ytterligare tror jag att sannolikheten för ett negativt scenario för den brittiska ekonomin har ökat, vilket kommer att tvinga BOE att behålla en mer expansiv penningpolitik under en tid", sade valutastrategen Thu Lan Nguyen på Commerzbank i Frankfurt, till Bloomberg News.

Bank of Englands nästa räntebesked väntar på torsdagen, dessförinnan väntas amerikanska Fed meddela om en ny räntehöjning på onsdagskvällen.

USA-räntorna uppvisade begränsade rörelser med två- och tioårsränta oförändrat till 1 punkt upp. Dollarn höll sig vid 1:12-stecket mot euron.

På tisdagseftermiddagen kom PPI och kärn-PPI för maj in aningen över ekonomers snittförväntningar med en omkring oförändrad respektive 0,3 procents högre nivå från månaden före. RDQ Economics skrev i en kommentar att lägre energipriser märktes i statistiken och att det är något som kan väntas visa sig även i onsdagens amerikanska KPI-statistik för maj.

Det ekonomiska förtroendet bland amerikanska småföretag var som väntat oförändrat i maj mot april, enligt NFIB-index.

I Nordamerika uppvisade kanadensiska statsobligationsräntor rörelser uppåt på mellan 12 till 16 punkter efter hökaktiga uttalanden från den kanadensiska centralbankens vice-chef Carolyn Wilkins. Kanadadollarn stärktes ett par cent mot USA-dollarn till nivå runt 1:3250.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?