Annons

Räntor och valutor: Industrisiffror stärker kronan

Svenska kronan stärks något på torsdagsförmiddagen efter SCB-data som visade på en uppstuds i svenska industridata för september. Svenska statsobligationsräntor stiger 1-2 punkter, mest i längre löptider.

Svensk industriproduktion ökade 6,8 procent i september jämfört med i augusti, då produktionen sjönk 5,0 procent. Det var en betydligt bättre uppgång de 2,8 procent som väntades enligt SME Direkts prognosenkät. Förbättringen var relativt bred, men starkast var utvecklingen för konsumtionsvaror och insatsvaror.

Industriorderingången ökade samtidigt 7,3 procent i september, efter minus 10,2 procent i augusti. Jämfört med i september 2015 sjönk dock orderingången med 16,4 procent, efter minus 6,3 procent i augusti. Det förklaras dock till stor del av en mycket stark orderingång i september 2015, 20,8 procent på månadsbasis, och årstalet bör se bättre ut i oktober då jämförelsen görs mot ett orderfall på 18,2 procent i oktober 2015.

Tjänsteproduktionen steg också 0,5 procent i september jämfört med i augusti, och med 3,0 procent jämfört med september 2015.

Jörgen Kennemar, seniorekonom på Swedbank, noterar i ett kundbrev att produktionsutfallen för det svenska näringslivet var positiva i september efter en trög inledning på kvartalet, och han noterar samtidigt att PMI-utfallen för oktober också ger stöd för en fortsatt återhämtning i början av fjärde kvartalet.

Det illustreras bland annat av att Silf/Swedbanks tjänste-PMI, som publicerades tidigare på torsdagsmorgonen, oväntat fortsatte att stiga i oktober, till 57,6 från 56,9 i september. Enligt SME Direkts enkät väntades en mindre nedåtrekyl, till 56,4. Det var framför allt delindex för affärsvolym och nya order som låg bakom uppgången i oktober, sysselsättningsindex sjönk däremot något men noterades ändå till relativt goda 55,3.

I tisdags rapporterade Silf/Swedbank också en oväntat stark ökning i industri-PMI för oktober, det steg till 58,4 – den högsta nivån på fem år – från 54,9 i september. Analytiker hade väntat 54,8.

Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea, ser dock inte mycket att glädjas åt i industristatistiken, trots uppstudsen i september.

"Trenden är fortsatt svag. Produktionen i tillverkningsindustrin till och med sjönk mellan andra och tredje kvartalet", skriver han i ett kundbrev, där han också påpekar att uppgången i tjänsteproduktionen i september var mindre än nedgången i augusti.

Enligt Andreas Wallström tyder de månatliga produktionsutfallen på att produktionen i hela näringslivet, och kanske också BNP, sjönk under tredje kvartalet jämfört med andra kvartalet.

Statspappersräntorna i övriga Europa stiger något i längre löptider på torsdagsförmiddagen, euron vänder samtidigt ner något mot dollarn efter att ha toppat 1:1126 tidigare på torsdagen.

Eurostat publicerar arbetslöshetsdata för september klockan 11.00, enligt Bloomberg News enkät väntas arbetslösheten ha sjunkit till 10,0 procent, från 10,1 procent i augusti. Det skulle i så fall vara den lägsta arbetslöshetsnivån sedan juni 2011.

Brittiska pund har stärkts något ytterligare på torsdagsförmiddagen inför dels ett domstolsutslag om huruvida regeringen kan utlösa Brexit på egen hand (väntas efter klockan 11.00) dels inför räntebesked och inflationsrapport från Bank of England, klockan 13.00.

De förväntningar som marknaden tidigare har haft om nya lättnadsåtgärder från Bank of England i dag är nu så gott som bortblåsta, men centralbanken lär ändå kunna ge några vägledande besked om utsikterna för penningpolitiken framöver.

Brittisk tjänste-PMI steg till 54,5 i oktober, från 52,6 i september. Det var väl över de 52,5 som väntades enligt Bloomberg News enkät.

Markits chefekonom Chris Williamson noterade i en kommentar att PMI-data antyder en tillväxttakt på 0,4-0,5 procent i den brittiska ekonomin, men bilden grumlas av att inflationstrycket samtidigt stiger snabbt och Chris Williamson har svårt att se att Bank of England skulle anse att det vore lämpligt med nya lättnader.

Amerikanska statspappersräntor handlas i Europa på marginellt högre nivåer jämfört med noteringarna före onsdagskvällens räntebesked från Federal Reserve. Små förändringar i Feduttalandet andades lite högre optimism om inflationen, vilket i någon mån har stärkt förväntningarna om att Fed verkligen avser att höja räntan i december, men flaggningen om en kommande höjning var kanske inte lika stark som i oktober 2015 då Fed-uttalandet explicit talade om förutsättningarna för en räntehöjning vid nästa möte.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på varseldata för oktober från Challenger, Gray & Christmas, klockan 12.30, preliminära produktivitetsdata för tredje kvartalet samt sedvanlig veckodata över nyanmälda arbetslösa, klockan 13.30. Därefter följer definitiva tjänste-PMI för oktober, klockan 14.45 och ISM-index för tjänstesektorn i oktober, samt industriorderdata för september, klockan 15.00.

https://infogr.am/e2b93ecb-00ff-4882-b03e-e3ee242a24fb


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?