Annons

Räntor och valutor: Högre USA-räntor efter inflationssiffror

USA-räntorna vände uppåt, och drog med sig Europaräntorna, samtidigt som börserna vek nedåt och dollarn stärktes på onsdagseftermiddagen sedan det amerikansk KPI-utfallet för januari visat sig vara högre än väntat. Främst dollarrörelsen gröptes senare ur och dollarn tappade sin förstärkning.

Europaräntorna pekade tidigare under dagen nedåt, medan räntebeskedet från Riksbanken fått svenska räntor att stiga svagt. Beskedet fick samtidigt kronan att försvagas, en rörelse som tilltog efter USA-statistiken, men sedan även den vände.

Vid svensk stängning var den amerikanska tvåårsräntan 6 punkter upp till 2,16 procent och den tioåriga var 2 punkter högre till 2,87 procent. 

Onsdagens fokus låg på KPI-statistiken för januari och dess möjliga påverkan på Federal Reserves kommande räntebeslut, och därmed utvecklingen på finansmarknaderna.

De amerikanska konsumentpriserna steg 0,5 procent från månaden före och med 2,1 procent jämfört med ett år tidigare, väntar var +0,3 respektive +1,9 procent. Kärn-KPI steg 0,3 respektive 1,8 procent, väntat +0,2 respektive +1,7 procent.

Capital Economics konstaterade i ett kundbrev att KPI-inflationen var oförändrad, men att "den större storyn" var den brett baserade uppgången med 0,3 procent i kärn-KPI under månaden, den största uppgången på tolv månader.

"Högre inflation är redan här och Fed kommer att tvingas svara snart", skrev ekonomerna.

RDQ Economics skrev att de kommande två KPI-utfallen, speciellt det för mars, kommer att bli mycket viktiga för marknadsaktörerna och för Fed. Ett område att se på bör vara kärn-KPI för konsumentvaror, som tidigare har sjunkit men nu visar en uppgång med 1,7 procent de senaste tre månaderna i beräknad årstakt.

Samtidigt som KPI-statistiken publicerades detaljhandelsutfallet för januari. Försäljningen minskade oväntat med 0,3 procent, i stället för att öka med 0,2 procent som analytikerna väntat sig. Exklusive bilar var försäljningen oförändrad, mot en väntad uppgång med 0,5 procent.

Capital Economics tonade dock ned nedgången i försäljningen och pekade på att den följde på en stark uppgång under fjärde kvartalet i fjol. Större delen av nedgången koncentrerades till byggmaterial och bilar. De hänvisade också en del av nedgången till ett ovanligt stort antal rapporterade influensafall under månaden.

För svensk del var det Riksbankens räntebesked som stod i blickfånget.

Riksbanken lät som väntat reporäntan ligga stilla på -0,50 procent och räknar nu med att långsamma räntehöjningar inleds under andra halvåret i år. Tidigare har beskedet varit att den första räntehöjningen skulle komma i "mitten av 2018".

De skrev att det är viktigt att "inte höja räntan för tidigt", och upprepar budskapet om att penningpolitiken behöver vara fortsatt expansiv för att inflationen ska stabiliseras nära målet även framöver. 

"Om förutsättningarna för inflationen skulle ändras har direktionen, precis som tidigare, beredskap att införa ytterligare penningpolitiska lättnader", skrev Riksbanken.

Men Henry Ohlsson reserverade sig mot beslutet om oförändrad reporänta och mot räntebanan och förordade en höjning till -0,25 procent med hänvisning till den starka ekonomiska utvecklingen i Sverige och internationellt.

Vice Riksbankschefen Per Jansson fick hålla i pressträffen eftersom Stefan Ingves var sjuk och han sade att det var glädjande att inflationen stigit mot 2 procent men att det inte är mycket vunnet om det inte blir bestående. Det finns dock goda förutsättningar för det, framhöll han.

Samtidigt lyfte Per Jansson fram flera faktorer som var oroande - en lägre underliggande inflation, att tjänsteinflationen sjunkit ett antal månader i rad samt oväntat låga löneutfall.

Det reviderade språkbruket om den första höjningen återspeglar den ökade osäkerheten om inflationsutvecklingen, enligt Per Jansson.

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson tyckte att Riksbanken skickade blandade signaler, att beskedet karaktäriserades av "splittring och tveksamhet" samt att en räntehöjning fortfarande ter sig avlägsen.

Samtidigt som Ohlsson reserverade sig och inflationsprognosen reviderades ned rejält utan att det fick konsekvenser för räntebanan, så var skrivningarna i pressmeddelandet och i den penningpolitiska rapporten mjukare, enligt Isaksson.

"Sammanfattningsvis är dagens besked aningen mer hökaktigt än vi räknat med då den lägre inflationsprognosen inte fick konsekvenser för räntebanan. Vi kan ändå konstatera att en räntehöjning inte står för dörren", skrev Nordeas chefanalytiker och tillade att banken står fast vid sin bedömning att reporäntan lämnas oförändrad under hela 2018.

Danske Bank tyckte att Riksbanken lanserade en typ av verbal "mjuk guidning" genom att senarelägga reporäntebanan utan att faktiskt ändra den.

Riksbanken pekade i sin penningpolitiska rapport ut bostadsmarknaden som den största risken mot tillväxten i Sverige. Även om utvecklingen varit förenlig med deras prognos i december noterade de att osäkerheten kring prisutvecklingen på bostadsmarknaden är stor och att ett större prisfall inte kan uteslutas.

På onsdagens agenda fanns även preliminär BNP för eurozonen under fjärde kvartalet, som steg med 0,6 procent från kvartalet före och med 2,7 procent från ett år tidigare. Utfallet var i linje med det första estimatet och analytikernas förväntningar.

Capital Economics konstaterade att eurozonens ekonomi avslutade 2017 starkt, att industrin bidrog till att lyfta BNP och att utsikterna ser ljusa ut.

"Även om detta år kan karaktäriseras av mer volatilitet på finansmarknaderna än förra året så är regionens finansiella institutioner i ett starkare läge än de varit under en tid så vi tvivlar på att detta kommer att hålla tillbaka den reala ekonomin", skrev de i ett kundbrev.

Den tyska tioårsräntan hade vid svensk stängning stigit 2 punkter till 0,76 procent, medan den svenska tioårsräntan stängde 2 punkter högre till 0,96 procent.

På valutamarknaden handlades euron vid svensk stängning kring 1:2370 mot dollarn, upp från 1:2355 på tisdagen, medan dollarn tappat till 107:10 mot yenen, från 107:70.

Kronan stärktes totalt sett med drygt 1 öre till 9:93 mot euron och med knappt 3 öre till 8:02 mot dollarn.


Innehåll från MagnussonAnnons

Engagemang och samarbete skapar tillgänglig och trygg juridisk rådgivning

Marknaden för investeringar och etableringar är stabil trots rådande pandemi. Men samtidigt ställs många företag inför helt nya juridiska utmaningar. Med en verksamhet som är kunnig, trygg och modern skapar Magnusson goda förutsättningar för sina klienter att uppnå förväntningar och krav.

Covid-19 har skapat en skakig världsbild och nya regler införs kontinuerligt för att lindra de ekonomiska konsekvenserna. För många företag kan den nya situationen vara svår att greppa och därför har Magnusson satt samman ett dedikerat team som hjälper klienterna med de nya utmaningar de ställs inför. 

– Trots rådande världsläge har Sverige ett stabilt investeringsklimat med en starkt IT- och Tech kultur. Under våren 2020 har vi hanterat flera internationella etableringar och i vissa fall omförhandlat avtalsklausuler för att ta höjd för den osäkra situationen. Vi har känt en vilja från alla parter att hitta lösningar så att etableringar, förvärv och investeringar kan fortskrida, säger Anders Bäckman, Head of Corporate and M&A.

Digitalisering som skapar mervärde

Bland annat görs nu signering och closing elektroniskt av många byråer. Det inte bara effektiviserar arbetet utan innebär även en ny kostnadsbild och minskad miljöpåverkan. Utöver elektronisk signering och closing blev även videokonferenser verklighet för de flesta, så även för Magnusson. 

– Vi gör effektivare möten nu vilket innebär att både våra klienter och vi som byrå slipper många kostnader, förknippade med det gamla arbetssättet med fysiska möten, säger Magdalena Berg, Head of Dispute Resolution.

Långsiktig och strategisk affärspartner

Med fokusområden inom M&A, tvistelösning, fastighets- och miljörätt, offentlig upphandling, bank & finans, försäkring, skatt och IP/IT har man en stabil och trygg bas. Utöver det läggs stor vikt vid att förstå kunden och dennes bransch för att kunna agera rådgivare på bästa sätt. 

– En grundförutsättning för att kunna skapa mervärde är att förstå klientens fundamentala affärsverksamhet. Vi jobbar långsiktigt och bygger relationer med våra klienter för att bli en långsiktig strategisk affärspartner för dem, säger Anders Bäckman.

Investerar i klient och medarbetare

Det som utmärker Magnusson är att det är högt i tak och att delägarkollektivet i stort är yngre än branschens snitt. Man vill vara med att utveckla branschen, låta kompetens växa internt och uppdatera det egna erbjudandet med hjälp av ny teknik och innovation. 

– Ett exempel är att vi varit med och utvecklat LEX247, en programvara för modern juridisk dokument- och tidshantering, som nu lanserats stort på marknaden, berättar Anders Bäckman.

Magdalena Berg flikar in med att öppenheten genomsyrar allt och att medarbetarna ses som den främsta tillgången. 

– De juridiska verktygen hjälper oss men det är kompetensen hos varje individ som gör vårt klienterbjudande unikt. Vi tillhandahåller professionell juridisk rådgivning på ett enkelt sätt och vi är måna om att vara exceptionellt duktiga på vårt klientarbete och att ta hand om våra medarbetare, avslutar Magdalena Berg. 

Om Magnusson

Magnusson är en internationell och topprankad affärsjuridisk advokatbyrå och är en av de ledande affärsjuridiska byråerna i Sverige med kontor i Stockholm och Göteborg.  Magnussons advokater är specialister inom utvalda fokusområden som M&A, tvistelösning, fastighets- och miljörätt, offentlig upphandling, bank & finans, försäkring, skatt och IP/IT.

Genom vår unika geografiska täckning i Norden och Baltikum och specialisering inom utvalda fokusområden har vi ett mycket starkt klienterbjudande. Vi är en byrå som också förstår vikten av att bry sig om våra medarbetares välmående och satsar på en sund företagskultur med högt i tak som kopplas till kreativitet, kvalitet och produktivitet.

www.magnussonlaw.com 

 

Mer från Magnusson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Magnusson och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?