1515
Annons

Räntor och valutor: Högre räntor i Europa

Europeiska statspappersräntor stiger påtagligt i förmiddagens handel på måndagen i spåren på rejält högre USA-räntor. Dollarn stärks samtidigt mot nya toppnivåer mot japanska yen men försvagas samtidigt något mot euron.

Amerikanska statspappersräntor steg efter den svenska marknadens stängning på fredagen, drivet bland annat av ett oväntat starkt utfall i preliminära Michigan-index för december. Uppgången fortsatte i den asiatiska måndagshandeln, med stöd av högre oljepris efter helgens Opec-uppgörelse, och i tidig Europahandel steg tioårsräntan över 2,50 procent för första gången sedan oktober 2014 (Som högst noterades 2,526 procent).

Bloomberg News noterar att data från Commodity Futures Trading Commission visar att Hedgefonders och andra större investerares positioner för högre tioårsräntan i USA nästan fördubblades förra veckan, och frågan är var marknaden är på väg när den viktiga 2,50-procentsnivån nu har uppnåtts.

Imre Speizer, marknadsstrateg vid Westpac Banking Copr i Wellington sade till Bloomberg News att ett uthålligt genombrott av 2,50-procentsnivån kan öppna för försök att nå 3 procent, men mycket beror på vilka budskap Fed levererar på onsdag.

"FOMC:s utsikter kommer att bli viktiga när räntehöjningen är så gott som klar, men mer intressant blir hur de skruvar till 'dot plot* (ledamöternas ränteprognoser) och andra prognoser", sade han.

Kazuaki Oh'E, räntechef vid CIBC World Markets i Tokyo, tror dock att 2,50-procentsnivån kan vara en bra nivå för köpare att komma tillbaka till marknaden.

"Men investerare vill först se resultaten av auktionerna av tio- och 30-åriga statsobligationer för att bedöma marknadsaptiten", sade han.

USA:s finansdepartement ska sälja tioåriga obligationer för 20 miljarder dollar på måndagskvällen, och 30-åriga obligationer för 12 miljarder dollar på tisdagen.

Beträffande Feds räntebesked på onsdag kväll tror 66 av 67 tillfrågade ekonomer i Bloomberg News enkät att ränteintervallet kommer att höjas med 25 punkter, till 0,50-0,75 procent. En bedömare tror att ränteintervallet lämnas oförändrat.

Svenska statsobligationsräntor stiger med upp till 6 punkter i längre löptider på måndagsförmiddagen, kronan handlas samtidigt drygt ett par öre svagare mot euron än vid fredagens svenska stängning.

På måndagen sätter pensionsmyndigheten in 38 miljarder kronor till PPM-systemet, vilket kan bidra till viss nedåtpress på kronan under en tid.

Karl Steiner, chefskvantstrateg på SEB, skriver i ett kundbrev att bankens bedömning är att cirka 25 miljarder kommer att investeras utanför Sverige, vilket innebär växlingsbehov hos fonderna och en uppåtrisk för EUR/SEK.

Han noterar vidare att det normala mönstret är att EUR/SEK stiger några dagar före PPM-flödet och fortsätter att stiga upp till sex dagar efteråt, men i år har EUR/SEK inte följt det "normala" mönstret inför flödet.

Riksbanken meddelade vidare på måndagsförmiddagen att man inte kommer att delta i Riksgäldens byten av statsobligationer, med motiveringen att Riksbanken inte köper statspapper direkt av Riksgälden.

Riksgälden kommer att erbjuda bytesauktioner i samband med lanseringen av en nu tioårig auktion i slutet av januari, för att snabbt få upp volym i utgåvan innan den blir referenslån. Frågan är nu om Riksbankens stora obligationsinnehav kan försvåra utbytet.

Arbetsförmedlingen rapporterade på morgonen att den öppna arbetslösheten sjönk till 3,9 procent i november från 4,0 procent i oktober (och 4,1 procent i november 2015). Inklusive personer i aktivitetsstöd var arbetslösheten till 7,6 procent i november, ner från 7,8 procent samma månad 2015.

Arbetsförmedlingen noterar en fortsatt starka arbetsmarknad och tydligt ökande sysselsättning, och att det väntas fortsätta. Men tudelningen är fortsatt stark, i november var arbetslösheten 4,2 procent bland inrikes födda men 22,5 procent bland utrikes födda.

Svenska räntemarknadsaktörer avvaktar nu tisdagens KPI-data för november och onsdagens stora enkät om inflationsförväntningarna från TNS/SIFO/Prospera för de sista inhemska ledtrådarna inför Riksbankens räntebesked den 21 december.

 

        måndag 10.20 (fredag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:1873 (9:1925) Statsobl 2y -0,69 (-0,69)
EUR/SEK 9:7211 (9:6972) Statsobl 10y 0,66 (0,60)
EUR/USD 1:0580 (1:0549) Räntegap/ty 26 (26)
US obl 10 2,50 (2,41) Ty obl 10 0,40 (0,34)


Innehåll från Prostatype GenomicsAnnons

Gentest och AI ger bättre beslutsunderlag vid prostatacancer

Varje år får ungefär 1,3 miljoner män jorden runt diagnosen Prostatacancer, i Sverige drabbas årligen ca 10.000 män. Hittills har det saknats exakta metoder för att avgöra hur farlig cancern är och hur den bäst behandlas. Prostatype är ett nytt genetiskt test som använder artificiell intelligens för att bättre bedöma vilken behandling som passar den enskilda patienten.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i västvärlden och en växande sjukdom i många länder. I de fall initiala tester visar på att patienten har en mindre aggressiv cancer räcker det ofta med regelbundna kontroller. Tumören finns där, men utvecklas så långsamt att den inte kommer att påverka patientens livskvalitet i någon större utsträckning under dennes livstid. De patienter som lider av ett mer aggressivt sjukdomsförlopp får ofta behandling i form av operation eller strålning, med tillhörande biverkningar och kraftigt sänkt livskvalitet.

Gentestet Prostatype finns tillgängligt för patienter och läkare, läs mer här.  

– Svårigheten idag är att välja rätt behandling för alla de som ligger i gråzonen. Ungefär 70 procent av alla patienter ligger i låg- och mellanrisksegmentet, och där kan testet Prostatype ge en objektiv bedömning av hur aggressiv cancern är, och därmed ett individanpassat beslutsunderlag avseende vilken behandling som ska väljas, säger Fredrik Persson, VD på Prostatype Genomics.

Prostatype är ett marknadsgodkänt gentest som identifierar patientens genetiska fingeravtryck genom att via vävnadsprov mäta information från cancerstamcellens gener. Resultatet ger en unik bild av hur aggressiv cancern är vilket minskar risken för över- eller underbehandling. Externa valideringar visar att Prostatype omklassificerar cancerns aggressivitet i hela 35 procent av alla granskade sjukdomsfall.

Prostatype Genomics noterades i November 2020 på Nasdaq First North Growth Market, och marknadsför idag testet i Norden och på ett antal nyckelmarknader i Europa.

 – Under första halvåret 2022 kommer vi att intensifiera marknadsbearbetningen i Storbritannien, Tyskland, Spanien och Italien. Vi har nu också kommit en bra bit på vägen med att förbereda vår kommande lansering i USA. Den affärsmodell vi erbjuder är mycket lönsam för både Prostatype Genomics och våra samarbetspartners, men också för vården som helhet då besparingarna för minskad överbehandling är avsevärda, det är en verklig win-win, avslutar Fredrik Persson.

Läs mer om varför Prostatype Genomics är ett spännade företag att investera i här. 

Om Prostatype Genomics  
Prostatype Genomics grundades 2007 och har utvecklat Prostatype, en färdig gentestprodukt som finns tillgänglig för patienter och behandlande urologer som ett kompletterande beslutsunderlag inför frågeställningen behandling eller inte behandling av prostatacancer. Testet är utvecklat av en forskargrupp på Karolinska Institutet och tillhandahålls av Prostatype Genomics AB. Prostatype Genomics är noterat på Nasdaq First North Growth Market, kortnamn PROGEN.

Lär dig mer om Prostatacancer hos Cancerfonden.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Prostatype Genomics och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?