1515

Räntor och valutor: Hög inflation påverkar växelkurserna

Inflationen var oväntat i hög i både Sverige och Storbritannien i augusti, vilket satte tydliga avtryck i växelkurserna för kronan och pundet. 

Internationella statspappersräntor steg samtidigt i ett fortsatt relativt positivt riskklimat samtidigt som dollarn fortsatte att stärkas mot euron och japanska yen.

Osäkerheten var relativt hög inför KPIF-data för augusti, framför allt om priserna på paketresor och utrikes flygresor, och måndagens augusti-data från Norge och Danmark gav inga tydliga ledtrådar.

Utfallet visade i alla fall att KPIF-inflationen sjönk till 2,3 procent i augusti, från 2,4 procent i juli. Det var över de 2,2 procent som väntades enligt SME Direkts prognosenkät och vad Riksbankens prognosbana från förra veckan pekade mot. Priserna på paketresor sjönk 20,7 procent jämfört med i juli medan priserna på utrikes flygresor sjönk 25,3 procent.

Den underliggande inflationen enligt Riksbankens mått Trim85 och Und24 steg till 2,28 respektive 2,16 procent i augusti, från 2,00 respektive 2,10 procent i juli. Det var den högsta nivån sedan december 2010 för Trim85 och sedan februari 2009 för Und24.

Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea, noterade i en snabbkommentar att utfallen på komponentnivå överlag verkar höga i augusti-KPI, men KPIF-inflationen exklusive energi kom ändå in i linje med Riksbankens prognos (2,0 procent), och Nordea håller fast vid att inflationstakten kommer att vara betydligt lägre.

"Inflationen har toppat ur och kommer att sjunka gradvis de kommande månaderna innan den stabiliseras runt 1,5 procent i mitten av 2018", skrev han.

Olle Holmgren, seniorekonom på SEB, noterade för sin del att inflationen mätt som KPIF exklusive energi och internationella resor var 1,8 procent i augusti, 0,1 procentenhet högre än i juli.

I SEB:s prognos toppar KPIF-inflationen i september för att därefter sjunka till något under 2 procent mot slutet av året, ungefär i linje med Riksbankens egen prognos.

"Givet att delar av de högre priserna i dag troligen kommer att förbli höga på kort sikt har riskerna mot Riksbankens prognos på kort sikt skiftat över mot uppsidan", skrev Olle Holmgren.

Den senaste tidens oväntat höga inflationsutfall lär ha ökat intresset inför onsdagens stora Prosperarapport om inflationsförväntningarna. I föregående undersökning, i juni, hade förväntningarna på fem års sikt för hela intervjugruppen stigit till 2,1 procent, från 2,0 procent i mars.

Svenska statsobligationsräntor steg 2-6 punkter på tisdagen, tioårsräntan upp 6 punkter, till 0,81 procent, medan räntegapet mot den tyska motsvarigheten vidgades till 42 punkter (41).

Euron försvagades drygt 4 öre mot kronan, till 9:54, medan dollarn tappade drygt 1 öre, till 7:98. TCW-index sjönk till 128,05 (128,56).

Brittiska pund började stärkas redan inför publiceringen av augusti-KPI, och när utfallet visade att kärninflationstakten steg till den högsta nivån sedan 2011 förstärktes uppgången ytterligare.

KPI-inflationen till 2,9 procent i augusti från 2,6 procent i juli, över väntade 2,8 procent. Kärninflationstakten steg samtidigt till 2,7 procent, från 2,4 procent i juli (väntat 2,5 procent).

De höga inflationsutfallen kan ge råg i ryggen åt den hökaktiga sidan inför Bank of Englands penningpolitiska möte på torsdag, men för närvarande finns åtminstone inga förväntningar om att den penningpolitiska kommittén (MPC) ska höja räntan redan nu.

Enligt uppgifter till Bloomberg News öppnar dock det höga inflationsutfallet för att ytterligare någon ledamot, kanske Andy Haldane, kan komma att ansluta sig till de två ledamöter som röstade för en räntehöjning i augusti.

James Knightley, internationell chefekonom vid ING i London, säger till Bloomberg News att om tre ledamöter skulle rösta för räntehöjning på torsdag så kan marknaden tvingas prisa om sannolikheten för räntebanan.

"Men vi känner att den ekonomiska osäkerheten som kommer av brexit kommer att göra att kommittén vilar på hanen tills det finns en mycket större klarhet om Storbritanniens post-brexitmiljö", sade han.

Brittiska pund steg till nära 1:3290 som högst mot dollarn efter inflationsstatistiken, från under 1:3180 på tisdagsmorgonen. Det var den högsta nivån sedan i september i fjol.

Amerikanska statspappersräntor steg ytterligare något i ett positivt riskklimat i USA efter den svenska marknadens stängning på måndagen. Uppgången fortsatte på tisdagen med benäget bistånd från relativt positiv statistik.

USA-data på tisdagen visade att småföretagarsentimentet oväntat steg något i augusti jämfört med i juli, enligt NFIB:s index. Index steg till 105,3 från 105,2 i stället för att som väntat sjunka till 104,8.

Jolts-data visade vidare att antalet lediga jobb steg till 6,170 miljoner i juli, från 6,116 i juni (väntat 6,0 miljoner). Det var det högsta antalet lediga jobb sedan åtminstone december 2000. Statistiken visade också att antalet nyanställningar ökade samtidigt som fler personer lämnade sina jobb på eget initiativ.

Vid den svenska marknadens stängning noterades den amerikanska tioårsräntan till 2,17 procent, 6 punkter högre än vid samma tid på måndagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?