1515

Räntor och valutor: Handelstullar i fokus

Marknadsräntorna har överlag rört sig något uppåt på fredagen. Fokus ligger på torsdagens besked om införande av amerikanska handelstullar och motåtgärder från EU och Kanada, samt ett italienskt besked om regeringsbildning.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau tillsammans med USA:s president Donald Trump.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau tillsammans med USA:s president Donald Trump.Bild:Michael Sohn

Kanadas premiärminister Justin Trudeau kallade tullarna "helt oacceptabla" och meddelade att Kanada kommer att införa egna tullar på bland annat stål- och aluminiumprodukter.

"Handelskrig är det väl knappas men väl en skärmytsling. USA vill dock fortsätta föra förhandlingar. Ungefär samtidigt kom uppgifter om att det baskiska nationalistpartiet är berett att rösta emot premiärminister Rajoy i en misstroendeomröstning (idag) vilket innebär att han nu löper en akut risk att få lämna sin post", konstaterar Danske Bank i ett marknadsbrev.

Från Italien kom på torsdagskvällen nyheten att Femstjärnerörelsen och Lega under ett möte i Rom kom överens om att etablera en koalitionsregering där Giuseppe Conte kommer att bli premiärminister. Giovanni Tria blir ny finansminister. Regeringen ska sväras in på fredagseftermiddagen.

Euron handlas ungefär där den låg på torsdagseftermiddagen. Kronan har försvagats något mot euron och dollarn jämfört med vid den svenska penningmarknadens stängning på torsdagseftermiddagen.

Japans centralbank minskade vid fredagens regelbundna marknadsoperationer sina obligationsköp inom löptider på 5-10 år. Det är den första minskningen sedan i februari och kommer i spåren av att den senaste tidens marknadsoro som har tryckt ned marknadsräntorna i flera länder, däribland Japan.

Den japanska tioårsräntan steg 1,5 punkter till 0,045 procent efter åtgärden. Däremot försvagades yenen i stället för att stärkas.

Sydkoreanska handelssiffror för maj var starkare än förväntat. Under natten och morgonen har även ett antal asiatiska inköpschefsindex meddelats.

Kinas inköpschefsindex för industrin låg kvar vid 51,1 i maj jämfört med i april, enligt det index som sammanställs av Caixin Media och Markit Economics. Det var marginellt över marknadens förväntan om ett index på 51,0 enligt Reuters prognosenkät.

För Japan syntes en viss upprevidering av maj-utfallet för tillverkningsindustrin från 52,5 till 52,8. Det innebar alltjämt dock en nedgång från 53,8 i april.

Klockan 08.30 väntas det svenska inköpschefsindexet för tillverkningsindustrin. Enligt SME Direkts prognosenkät väntas inköpscheferna signalera ett något bättre konjunkturläge i maj jämfört med april. Indexet spås ha stigit från 54,5 i april till 54,7 i maj.

Under dagen väntas ytterligare inköpschefsindex från Europa och USA. På fredagens agenda står även den officiella amerikanska arbetsmarknadsstatistiken för maj. Fokus ligger fortsatt på löneökningarna. I april var löneökningstakten 2,6 procent i årstakt, jämfört med väntade 2,7 procent. I maj väntas den uppgå till 2,7 procent, enligt Reuters prognosenkät. 

I april uppgick arbetslösheten till 3,9 procent och var därmed under 4 procent för första gången sedan december 2000. I maj väntas den uppgå till 3,9 procent.

Sysselsättningen väntas ha ökat med 188.000 i maj, efter 164.000 i april, vilket var under förväntade 192.000. 

På morgonen har kreditvärderingsföretaget Standard & Poor's sänkt sitt kreditbetyg för Deutsche Bank från A- till BBB+. Bankens aktie gick svagt under torsdagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?