ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Handelskonflikten sätter prägel

Handelskonflikten satte återigen tonen för marknaderna efter att USA meddelat under onsdagsmorgonen att de avser införa 10-procentiga tullar på kinesiska varor till ett årligt importvärde om 200 miljarder dollar. 

Kinas vice handelsminister, Wang Shouwen, skrev i en kommentar till Bloomberg att Trump-administrationen ensidigt har startat ett handelskrig mot Kina, men Peking "ger aldrig efter för hot eller utpressning" utan slår tillbaka mot de "fullkomligt grundlösa" tullarna. 

"USA skadar Kina, världen och sig själv. Denna irrationella handling strider mot folkets vilja", sade en talesperson vid kinesiska handelsdepartementet.  

Capital Economics skrev i en marknadskommentar att den preliminära listan på tullar är föremål för offentlig granskning till den 30 augusti. Det kommer förmodligen att ta någon månad ytterligare för listan att färdigställas och implementeras. Därför kommer inte de föreslagna tullarna verkställas förrän tidigast i oktober. 

Den långa tiden tills tullarna eventuellt verkställs lämnar rum för en förnyad handelsdialog mellan USA och Kina, trots att det i nuläget inte finns tecken på att någon sida är villig att kompromissa tillräckligt för att övertala den andra sidan att ge efter.

Analyshuset spår att den totala effekten på Kinas ekonomi, från samtliga amerikanska tullar (250 miljarder dollar), uppgår till 0,5 procent av BNP. Givet den något svagare tillväxten i landet, räknar Capital Economics med att finans- och penningpolitiska lättnader är att vänta i Kina.

I en separat kommentar skrev Capital Economics att "det är svårt att se hur ett fullskaligt handelskrig skulle kunna undvikas i detta skede".

Världens börser reagerade negativt på tullutspelet och handlades ned, där Tyskland ledde nedgången i Europa. 

Onsdagens uppgång i dollarindex gröptes ur under eftermiddagen. Morgonens dollarnedgång mot yenen hämtades tillbaks och vid stängning handlades valutaparet oförändrat jämfört med gårdagens stängning. Euron stärktes något mot dollarn och handlades till 1:1743 vid svensk stängning.

Amerikanska tioårsräntan steg efter sidledes handel under större delen av dagen, men handlades ner en punkt jämfört med gårdagens stängning.

Producentpriserna i USA steg 0,3 procent i juni, jämfört med föregående månad. Jämfört med samma månad föregående år steg PPI 3,4 procent.

Analytiker hade räknat med att priserna skulle ha stigit 0,2 respektive 3,2 procent enligt Reuters prognosenkät.

Kärn-PPI, exklusive livsmedel och energi, steg 0,3 procent jämfört med föregående månad. Analytikerna hade väntat sig att kärn-PPI skulle stiga med 0,2 procent.

Under eftermiddagen rapporterade Reuters att beslutsfattarna i ECB är splittrade i synen på när ECB kan börja höja räntorna nästa år, där några anser att en höjning är möjlig redan i juli 2019 medan andra utesluter att den första höjningen kommer före hösten.

Vid räntebeskedet i juni meddelade ECB att de räknar med att hålla styrräntorna på nuvarande nivåer åtminstone över sommaren 2019, vilket är öppet för olika tolkningar.

Reuters skrev att finansmarknaden tolkade budskapet som att en första räntehöjning kan bli aktuell först i oktober eller december, men bland beslutsfattare som Reuters talat med fanns olika tolkningar.

Tyska tioårsräntan steg med cirka 2 punkter och handlades till 0,37 vid svensk stängning.

Svenska tioårsräntan hämtade igen en nedgång under dagen till att sjunka knappt 1 punkt till 0,51 procent, samtidigt som kronan stärktes till 8:75 mot dollarn och försvagades till 10:28 mot euron.

De senaste dagarnas brexitdramatik i brittiska parlamentet har bidragit till spekulationer om en eventuell misstroendeomröstning mot premiärminister Theresa May. Samtidigt som en del medier pekar på att sannolikheten för en misstroendevotering har ökat, anser andra att May gått starkare ur krisen. 

Pundet handlades emellertid sidledes mot dollarn under onsdagen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies