Annons

Räntor och valutor: Fortsatt svag dollar

Europaräntorna sjunker 1-2 punkter och dollarn försvagas på fredagen. 

Dollarindex, som mäter den amerikanska valutans värde mot en korg av sex andra valutor, har sjunkit till som lägst 88,25 på fredagen, från drygt 90,10 som högst på onsdagen efter den amerikanska KPI-statistiken. Fredagens bottennotering är den lägsta för dollarindexet sedan slutet av 2014.

Oron för USA:s växande budgetunderskott och ökande statsskuld ökar, och marknadsaktörer har svårt att se vad som ska kunna ändra sentimentet på kort sikt när inte ens onsdagens besked om oväntat hög KPI-inflation kunde stötta USA-valutan.

Chris Turner, chef för valutastrategi vid ING, sade till Reuters att sammanbrottet av det traditionella förhållandet mellan amerikanska statsobligationer och dollarn, framförallt mot yenen, kan förklaras av det faktum att räntorna stiger på oro för budgetunderskottet snarare än inflation. 

"Årets uppgång i amerikanska räntor har drivits mer av löptidspremien - riskpremien folk kräver för att hålla skuld med lång löptid", sade Chris Turner.

Den brittiska detaljhandelns försäljningsvolym, inklusive bensin, steg 0,1 procent i januari, jämfört med föregående månad. Jämfört med samma månad föregående år ökade försäljningen 1,6 procent.

Analytiker hade räknat med att försäljningen skulle ha stigit 0,5 procent under månaden och ha ökat med 2,6 procent jämfört med samma månad året före, enligt Reuters enkät.

Decemberförsäljningen sjönk med reviderade 1,4 procent och steg med reviderade 1,5 procent i årstakt. 

"Försäljningstillväxten var i princip oförändrad i början av det nya året med en långsiktig bild som visar en fortsatt nedgång i sektorn", sade Rhian Murphy vid brittiska statistikkontoret ONS, enligt Reuters. 

ONS påpekade att ovanligt stark tillväxt i försäljningen av sportutrustning, inklusive gymkläder, motverkades av fallande livsmedelsförsäljning. 

På fredagen bekräftades nyheten att Haruhiko Kuroda får förnyat mandat som chef för Bank of Japan. Samtidigt nominerades Masazumi Wakate, professor vid Waseda-universitetet och förespråkare för aggressiva monetära lättnader, till en post som biträdande centralbankschef. Masayoshi Amamiya, i dag exekutiv chef vid BOJ, är känd för att ha varit hjärnan bakom olika monetära policysteg, nominerades också till en biträdande chefspost.

Nyheten hade liten påverkan på valutamarknaden. Senare på fredagen talade landets vice finansminister, Masatsugu Asakawa, och sade att senaste tidens valutarörelser, som han benämnde som "ensidiga" har varit överdrivna och japanska finansdepartementet följer dem noggrant.

Japan kommer att svara på rörelserna efter behov och i linje med G7-överenskommelsen.

Han sade också att han följer marknadsrörelserna med oro och kopplingen mellan dollar/yen och aktiemarknaden har upphört på sista tiden.

Svenska kronan har stärkts 5 öre mot dollarn till omkring 7:90 och 3 öre mot euron till 9:90.

Räntan på den svenska tioåringen har sjunkit 1 punkt till 0,95 procent.

              fredag kl 10.55 (torsdag kl 16.15)              ==================================USD/SEK    7:9044   (7:9565)   Statsobl 2y  -0,74  (-0,73)EUR/SEK    9:9048   (9:9319)   Statsobl 10y  0,95   (0,97)EUR/USD    1:2531   (1:2481)   Räntegap/ty     20     (20)US obl 10    2,89     (2,89)   Ty obl 10     0,75   (0,77)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?