Annons

Räntor och valutor: Fortsatt höga USA-räntor

Amerikanska statspappersräntor har handlats oregelbundet, på fortsatt höga nivåer, efter den svenska marknadens stängning på måndagen. Även dollarn har rört sig oregelbundet under natten, och nettoförändringarna är måttliga.

Den amerikanska tioårsräntan har stigit från 2,62 procent på fredagen till 2,73 procent som högst på tisdagsmorgonen, en uppgång som bidragit till vinsthemtagningar på börserna i USA och Asien.

"Nyckelnivåer har tagits ut, trenden är bruten… Det handlar troligen om en insikt om att den globala ekonomin går framåt och har ganska bra fart", sade Tom di Galoma, chef vid Seaport Global Holdings i New York, till Reuters.

Wall Street Journal (WSJ) noterar dock att även uppgången för tioårsräntan, till den högsta nivån sedan april 2014, signalerar att den nu mer än 30-åriga nedgångsfasen för långa obligationsräntor är över så tyder den betydligt mer begränsade ränteuppgången i de längsta löptiderna på att det kan vara för tidigt att dra sådana slutsatser.

Den 30-åriga obligationsräntan noteras nu till knappt 2,96 procent, väl under 2017 års toppnotering på 3,194 procent.

Enligt WSJ påpekar flera investerare att uppgången för tioårsräntan speglar att skattesänkningarna väntas leda till ökad tillväxt och stigande inflation, vilket i sin tur antas leda till snabbare räntehöjningar från Federal Reserve. Andra bedömare menar dock att den mer dämpade uppgången i längre löptider antyder att utsikterna på längre sikt inte är fullt så ljusa, de som köper 30-årsobligationer är inte övertygade om att en förlängd period med stark tillväxt och högre inflation väntar.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på husprisdata för november från S&P/Case-Schiller, klockan 15.00, och Conference Boards hushållsindex för januari, klockan 16.00. Senare, klockan 3.00 svensk tid natten till onsdagen, ska president Donald Trump hålla sitt första "state of the union" tal.

Asiatiska börser sjunker på bred front så här långt i tisdagens handel. Måndagens nedgångar på Wall Street och de stigande obligationsräntor håller köparna på mattan. Marknadsaktörer avvaktar nu i första hand Donald Trumps tal under natten mot onsdagen samt Federal Reserves räntebesked på onsdagskvällen.

Japandata på tisdagen visade att arbetslösheten oväntat steg till 2,8 procent i december, från låga 2,7 procent i november. Samtidigt ökade dock antalet lediga jobb per sökande till 1,59, den högsta andelen sedan mitten av 1970-talet, vilket tyder på en fortsatt het arbetsmarknad i Japan.

Detaljhandeln i Japan steg oväntat 3,6 procent i december jämfört med december 2016 (väntat +1,8 procent), men hushållskonsumtionen sjönk ändå 0,1 procent under samma period (väntat +1,7 procent).

I Europa väntas preliminära beräkningar av BNP för fjärde kvartalet från Frankrike, klockan 7.30, Spanien, klockan 9.00, och hela euroområdet, klockan 11.00. EU-kommissionen redovisar också sin konjunkturbarometer för januari klockan 11.00, och det väntar preliminära tyska KPI-data för januari klockan 14.00.

I Sverige ska SCB redovisa löne- och arbetskostnadsdata för november klockan 9.30.

Innehåll från nShiftAnnons

Bygg en flexibel leveranskedja med verktyg i molnet

Wictor Dennmyr, Head of Supply Chain Sales på nShift.
Wictor Dennmyr, Head of Supply Chain Sales på nShift.

Osäkerheten på transportmarknaden är mycket stor, både på lokal och global nivå. Brist på lastbilsförare och kapacitetsbrist inom containertrafiken från Asien leder till långa ledtider och volatila priser – pandemieffekter som dröjer sig kvar och tvingar företag att tänka nytt.

Före pandemin hade många bolag ett fast upplägg för sin leveranskedja, eller supply chain. Komponenter köptes in från Asien, där bolagen i många fall även hade sin produktion. Frakten till Europa sköttes av transportbolag som man samarbetat med i alla år. 

– Under pandemin blev bolagen tvungna att justera sina leveranskedjor löpande. Det gäller fortfarande. Vi ser allt fler företag som väljer att ta hem sin produktion till Sverige nu, just för att det råder så stor osäkerhet kring transporterna. Man ser att konsekvenserna av förlängda ledtider kostar mer än att producera, eller åtminstone montera, i Sverige, säger Wictor Dennmyr, Head of Supply Chain Sales på nShift som är marknadsledande inom molnbaserad leveranshantering.

”Störst värdeutväxling”

Enligt Wictor Dennmyr går de flesta av utmaningarna som tillverkningsindustrin nu ställs inför att lösa genom att koppla upp leveranskedjan.

– Mitt råd är att starta där man har störst utmaningar i dag. Där kommer man också få störst värdeutväxling, säger han.

Wictor Dennmyr lyfter fem pelare som alla bolag bör ha på plats för att lyckas på marknaden. Det handlar om just uppkoppling, men också spårbarhet och transparens, flexibilitet och motståndskraft, förbättrade prognoser och hållbarhet. 

– Spårbarhet och transparens hänger ihop med kundupplevelsen. Om en slutkund vill veta status för en virkesbeställning som gjorts på nätet, och byggvaruhuset där upphämtningen ska ske inte kan svara påverkar det kundens helhetsupplevelse av köpet. Man måste ha data från sin leveranskedja tillgänglig för att kunna ge bra service, säger Wictor Dennmyr.

Ta höjd för leveransproblemen

Flexibilitet och motståndskraft handlar om att ständigt utvärdera och optimera sitt upplägg för transporter med avstamp i insamlade data, samt att bygga in möjlighet till flexibilitet och en viss överkapacitet i sin leveranskedja. Det hänger ihop med området förbättrade prognoser, som i praktiken kan handla om att frångå ”just in time”-konceptet och ta höjd för leveransproblem genom att beställa komponenter i god tid.

– Det sista området, hållbarhet, handlar om att köpa in en större andel hållbara transporter. Tidigare letade man efter det billigaste och snabbaste alternativet. Nu är det viktigare att hitta transportlösningar med korta ledtider, låga utsläppsnivåer och bra arbetsvillkor för chaufförer, säger Wictor Dennmyr.

nShift hjälper i dag över 90 000 kunder att optimera sin leveranshanteringsprocess genom en automatiserad molnplattform. Lösningen kan även ge beslutsunderlag som kan hjälpa kunden att fatta databaserade och hållbara beslut.

– Med en molnbaserad leveransplattform som grund blir det betydligt enklare att få till de fem pelarna som krävs för att lyckas på marknaden i dag, konstaterar Wictor Dennmyr. 

Läs mer om nShifts lösning här. 

 

Mer från nShift

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med nShift och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera