1515

Räntor och valutor: Förstärkt ränteuppgång

Europeiska statspappersräntor steg påtagligt på torsdagen, mycket drivet från USA och Storbritannien. Euron handlades samtidigt fortsatt lägre mot dollarn fram till efter lunch, men hämtade senare igen delar av nedgång när pundet stärktes efter signaler från Bank of England.

Dollarn tog stöd, och USA-räntorna steg, på onsdagskvällen efter att senatsledare annonserat en tvåårig budgetöverenskommelse som dämpade oron för en nedstängning av statlig verksamhet, och för att statsskulden ska slå i taket och leda till betalningsinställelse.

President Donald Trump gav sitt stöd till uppgörelsen via Twitter och representanthuset väntas rösta om budgeten på torsdagen, och även om det hörs proteströster från budgethökar bland republikanerna och många demokrater är senatsledarna Mitch McConnell och Chuck Schumer optimistiska.

Förhållandevis mjuka budskap från tyske ECB-rådsledamoten Jens Weidmann bidrog till att pressa ned euron ytterligare något i förmiddagens handel. Han sade att "vi kommer att bevaka noga eventuella effekter växelkursrörelser kan få för vårt primära mål om prisstabilitet".

Den normalt hökaktige Bundesbankschefen sade också att "substantiella nettoköp (i QE-programmet) utöver det annonserade beloppet inte ser ut att behövas", och flaggade för fortsatt ackommoderande hållning.

"Givet ganska dämpat inflationstryck i nuläget är en ackommoderande penningpolitisk hållning fortsatt lämplig i euroområdet", sade han och tillade: "och även efter att nettoköpen avslutats kommer den penningpolitiska hållningen förbli expansiv".

Data från Tyskland på torsdagsmorgonen visade en oväntad ökning för exporten i december, +0,3 procent. Importen steg dock samtidigt, också oväntat, 1,4 procent.

Tidigare på torsdagen rapporterade Kina om en något starkare export än väntat i januari, +11,1 procent, samtidigt som importen steg långt över prognos med 36,9 procent. Ekonomer kopplar den starka importökningen till stigande råvarupriser och säsongseffekter inför den kinesiska nyårsledigheten, som inleds den 15 februari.

Brittiska pund stärktes och räntorna steg efter signaler från Bank of England (BOE) i samband med räntebeskedet och inflationsrapporten på torsdagen. En enig BOE-kommitté lämnade visserligen räntan oförändrad, i linje med prognos, men signalerade samtidigt att styrräntan kan komma att behöva höjas tidigare och snabbare framöver än vad man tidigare flaggat för.

Kommittén (MPC) konstaterade att den brittiska ekonomin växer snabbare än vad som bedöms vara uthålligt fram till 2020, vilket innebär en ökad risk för överhettning och att inflationen ligger kvar över 2-procentmålet baserat på aktuella ränteutsikter, som indikerar tre räntehöjningar med 25 punkter de kommande tre åren.

MPC var därför enigt om att "penningpolitiken skulle behöva stramas åt något tidigare och något högre grad under prognosperioden än vad som antogs i novemberrapporten".

Enligt Bloomberg News räknesnurra prisar terminsmarknaden nu in en sannolikhet på cirka 74 procent att Bank of England kommer att höja styrräntan (25 punkter) redan i maj, upp från cirka 50 procent före BOE-beskeden.

Pundet stärktes från nivåer strax under 1:39 mot dollarn till närmare 1:4070 som högst, efter signalerna från BOE, och det bidrog också efterhand till att pressa tillbaka dollarn något mot euron och andra valutor. Brittiska tvåårsräntan steg 8 punkter, till 0,71 procent, medan tioårsräntan steg 10 punkter, till 1,65 procent.

Svenska statsobligationsräntor steg också i långa löptider på torsdagen, men fortsatt något mindre än i Tyskland. Tioårsräntan upp 5 punkter, till 0,98 procent, medan räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till 18 punkter (20),

Euron stärktes drygt 6 öre öre mot kronan, till 9:92, medan dollarn stärktes 9 öre, till 8:09. TCW-index steg 132,76 (131,64). Efter skärpta räntesignaler från Fed och BOE blickar marknadsaktörer fram mot vad som sannolikt kommer att bli oförändrade räntesignaler från Riksbanken nästa vecka.

USA-räntorna steg, främst i längre löptider, efter svensk stängning på onsdagen och fortsatte mot högre nivåer på torsdagen, i linje med stigande Europaräntor.

Antalet nyanmälda arbetslösa i USA sjönk till 221.000 förra veckan, och ihållande låga nivåer i nyanmälningarna har nu fört ner fyraveckorssnittet till 224.500, lägsta sedan mars 1973 (då arbetsmarknaden var betydligt mindre än nu).

"Den extremt låga nivån för anmälningarna är ett tecken på stramheten på arbetsmarknaden, och det antyder att februari ser ut att bli ytterligare en månad med solitt jobbskapande", skrev RDQ Economics i ett kundbrev.

Vid svenska marknadens stängning noterades den amerikanska tioårsräntan till 2,88 procent, 9 punkter högre än vid samma tid på onsdagen.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?