Annons

Räntor och valutor: Förstärkning för dollarn

USA-räntorna pekade nedåt efter svensk stängning i fredags då investerarna var fortsatt oroliga för att geopolitiska händelser skulle kunna leda till ytterligare risker samtidigt som dollarn stärktes ytterligare.

Wall Street Journal rapporterade i fredags att förhandlare i Kinas och USA drar upp en vägkarta för förhandlingar för att få ett slut på handelskonflikten. Målet är att avsluta diskussionen med möten mellan president Trump och Kinas leare Xi Jinping vid toppmöten i november, enligt företrädare från båda länderna.

På måndagen rapporterade samma tidning att Kinas bankregulator har beordrat landets banker att öka sin utlåning till infrastrukturprojekt och exportföretag då regeringen försöker lyfta det ekonomiska förtroendet inför en ny runda av handelsförhandlingar med USA.

Kinas handelsförhandlare, ledd av vice handelsminister Wang Shouwen, väntas till Washington för två dagars förhandlingar som inleds på onsdag. Samtalen är de första sedan USA införde strafftullar på kinesisk export förra månaden på grund av anklagelser för stöld av immateriella tillgångar.

Sent i fredags sänkte Standard & Poor's sitt kreditbetyg för Turkiet, till B+ från tidigare BB-, med fortsatt stabila utsikter. I helgen följde Moody's efter och sänkte sitt kreditbetyg, till Bb3 från Bb2, med negativa utsikter.

Den här veckan håller de turkiska marknaderna stängde på grund av religiösa skäl, vilket kan leda till kraftiga valutasvängningar på grund av låga volymer.

I måndagens asiatiska handel handlas de amerikanska räntorna sidledes och dollarn stärks lite mot både euro och yen.

Investerare inväntar även fredagens centralbankskonferens i Jackson Hole, där Fed-chefen Jerome Powell ska tala. På onsdag publicerar Fed sitt protokoll från FOMC-mötet den 31 juli-1 augusti.

Vid mötet lämnade Fed som väntat styrräntan oförändrad, men en ljusare bild av ekonomin och skrivningarna i övrigt ansågs fortsatt bädda för en räntehöjning i samband med de nya prognoserna i september, den tredje för året i så fall.

I eftermiddag publiceras ingen amerikansk statistik men senare i veckan väntas bland annat en hel del bostadsstatistik, Markits preliminära kombinerade index för augusti och orderingången på varaktiga varor.

Asiatiska börser är blandade, med Tokyobörsens Topix-index ned cirka 0,4 procent, japanska räntor pekar nedåt och yenen har tappat en aning mot dollarn.

Veckan är relativt tunn på statistik, med Markits industri-PMI och nationellt KPI som få poster.

På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 110:59 mot yenen, jämfört med 110:39 i fredags, medan euron handlas kring 1:1427, jämfört med 1:1439.

Kronan är 3 öre starkare mot dollarn och 2 öre starkare mot euron.

På den europeiska makroagendan märks under veckan Markits preliminära PMI-utfall för augusti och här hemma publicerar SCB i dag, måndag, bostadsbyggandet andra kvartalet, och i morgon juli månads arbetslöshet.

Förste vice Riksbankchef Kerstin af Jochnick är först ut av direktionsledamöterna efter sommaren, hon talar om centralbankspengars roll på morgondagens betalmarknader.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?