Annons

Räntor och valutor: Förhoppningar stärker dollarn

Kronan tappade en aning, medan svenska räntor knappt rörde sig på onsdagen efter att SCB-statistik visat att BNP-tillväxten inte var fullt så stark som det första estimatet antytt. Dollarn fick en plötslig skjuts uppåt på eftermiddagen efter uppgifter om att Trump-administrationen ska presentera en skatteplan den 25 september.

Såväl europeiska räntor som Europabörserna visade små rörelser och vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan upp 2 punkter till 0,41 procent, från svensk stängning på tisdagen, medan den svenska tioåringen stängde 1 punkt högre till 0,82 procent.

SCB:s andra beräkning av BNP-tillväxten för årets andra kvartal visade en ökning med 1,3 procent från kvartalet före och med 3,1 procent från ett år tidigare. Enligt det första estimatet ökade BNP 1,7 respektive 4,0 procent.

Statistiken var också svagare än analytiker hade räknat med. Enligt SME Direkts prognosenkät väntades BNP ha stigit 1,5 procent respektive 3,8 procent.

Lager, investeringar och hushållens konsumtion var poster som har reviderats ned, medan bland annat utrikeshandeln reviderats upp.

Antalet arbetade timmar ökade med 0,3 procent, mot det initiala beskedet om +0,8 procent.

Tillväxten för 2015 och 2016 reviderades samtidigt upp.

Swedbanks ekonomer tyckte inte att dagens siffror bör påverka Riksbankens syn på svensk ekonomi, eftersom den övergripande bilden av svensk ekonomi är att tillväxtmomentum fortsatt är mycket starkt.

Nordea såg revideringarna som något "hökaktiga" eftersom enhetsarbetskostnaderna reviderades upp.

"Detta ger Riksbanken hopp om att inflationen stabiliseras på önskade nivåer", skrev Torbjörn Isaksson, chefanalytiker på Nordea, i en kommentar.

Tidigare på morgonen publicerade TNS/Prospera sin stora enkät som visade att inflationsförväntningarna stigit till 2,0 procent på ett års sikt, till 2,1 procent på två år och till 2,2 procent på fem års sikt (tidigare 1,7, 2,0 respektive 2,1).

Arbetsgivarna räknade med 2,4 procent inflation om fem år, upp från 2,0 i juni. Samtidigt tror dom att lönerna endast ska stiga med 2,7 procent, från 2,5 procent.

Torbjörn Isaksson, Nordea, såg uppgången på lång sikt som viktigast.

"Högre inflationsförväntningar är goda nyheter för Riksbanken. Nyckelfrågan är huruvida det kommer att hålla i sig. Om inflationen sjunker mot årsskiftet som vi och Riksbanken tror då kanske inflationsförväntningarna också sjunker. Detta kommer att hålla Riksbanken duvaktig ännu en tid", skrev han i ett kundbrev.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade i sitt tal till unionen att euron är avsedda att vara en valuta för hela EU och påpekade att endast Storbritannien och Danmark har formella undantag, men vice ordföranden för EMU Valdis Dombrovskis mildrade samtidigt intrycket av tvång genom att twittra:

"Euroområdet bör vara öppet för alla länder."

För att underlätta inträdet i euron föreslog Jean-Claude Juncker ekonomiskt stöd för länder utanför EMU att komma ikapp ekonomiskt.

Vidare föreslog Jean-Claude Juncker att en finansminister för euroområdet bör tillsättas som kan agera när euroländer står inför recessioner eller kriser.

Likaså bör alla EU-länder delta i bankunionen, fortsatte han.

Brittisk arbetslöshet sjönk till 4,3 procent i juli, vilket var den lägsta nivån sedan andra kvartalet 1975 och lägre än förväntningarna på 4,4 procent.

Lönerna steg dock något mindre än väntat, vilket fick pundet att tappa.

Industriproduktionen i euroområdet ökade som väntat med 0,1 procent i juli och med 3,2 procent från juli i fjol.

Capital Ecopnomics skrev i en kommentar att trots den lilla uppgången i eurozonens industriproduktion i juli så bör en eventuell avmattning i sektorn under tredje kvartalet bli blygsam eftersom undersökningsdata fortfarande är stark.

USA-statistik på eftermiddagen visade att både PPI och kärn-PPI ökade snäppet mindre än väntat i augusti.

USA-räntornas reaktion på statistiken var begränsad, med tioårsräntan upp 1 punkt till 2,18 procent, medan dollarn på eftermiddagen stärktes till 1:1914 mot euron (1:1955) efter att tidigare ha handlats svagare. Mot yenen stärktes dollarn till 110:42 (109:95). Handlare hänvisade uppgången till att marknaden nu börjar tro att en skattereform verkligen kan bli av.

Kronan blev på onsdagen drygt 1 öre svagare till 9:55 mot euron och 4 öre svagare till 8:01 mot dollarn.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Norstedts JuridikAnnons

Branschrapport visar tydliga trender för framtidens juristbransch

Över 150 år i juristbranschen har gett Norstedts Juridik enorm erfarenhet av att stötta och hjälpa advokatbyråer till rätt beslut i krävande situationer. Man kallar sig marknadens juridiska coach och kombinerar lång erfarenhet och kunskap med förfinad och uppdaterad teknik.  

Kundens behov ligger i fokus och Norstedts Juridik blickar nu framåt med ny VD vid rodret vilket bland annat lett till verksamhetens nya inriktningar inom hållbarhet och kvalitet. 

– Utöver en omfattande utgivning av juridisk information erbjuder vi också kursverksamhet och avancerade juridiska verktyg. Hos oss finns även en tjänst för alla de specialämnen och intressen som tillfaller juridiskt arbete på kommun och myndighet. Uppdraget vi har är att ta fram verktyg som effektiviserar juristens jobb och som dessutom får vår kund att uppfylla gällande hållbarhetskrav i alla leverantörsled, säger Alexandra Åquist, VD.

Alexandra Åquist är juristen som skulle bli polischef men som istället satsade på en karriär inom försäljning och affärsutveckling. Hon har en stor passion för CSR- och hållbarhetsfrågor och påtalar vikten av att lyssna på marknaden för att kunna vara den naturliga samarbetspartnern för alla som arbetar med juridik. 

– Jag brinner för att alla ska ha tillgång till samma information. Alla ska ha ”rätt att få rätt”. Nya affärsmodeller och nya tekniker gör att juridiken blir mer tillgänglig för gemene man. Där vill jag att Norstedts Juridik ska vara med och bidra, säger Alexandra Åquist.

Framtidens jurist 2020 – om krav, drivkrafter och utmaningar i juristbranschen

För att bli en samarbetspartner krävs insikt och förståelse för de incitament och utmaningar advokaterna har i sitt arbete. Därför tar Norstedts Juridik varje år fram branschrapporten Framtidens jurist tillsammans med ett oberoende undersökningsföretag. Frågorna ställs till yrkesverksamma jurister i både Sverige och Danmark och årets rapport besvarades av drygt 3500 yrkesverksamma jurister. 

– Vår förhoppning är att rapporten ska fungera som en källa för inspiration och en språngbräda för diskussion om hur vi vill att framtiden ska se ut, vad vi som bransch behöver fokusera på, och vilka utmaningar vi behöver överkomma, berättar Alexandra Åquist.

Slaget om framtidens jurister har börjat

Rapporten har tre tydliga fokusområden varav det första är transformation.

– Det är något som verkligen sjuder i den juridiska branschen just nu. Vi ser allt mer hur delar av juristens jobb digitaliseras och standardiseras, samtidigt som utvecklingen i samhället driver på efterfrågan av juridiska tjänster. Byråerna står nu inför en jätteutmaning vad gäller sin affärs- och prismodell. Kan man bemöta kunderna och erbjuda fasta prismodeller har man en helt ny målgrupp att bearbeta, säger Alexandra Åquist. 

Det andra fokusområdet är innovation. Fler och fler standardiserade processer gör arbetet enklare, timmarna färre och mycket finns att vinna på att ta del av den innovativa utveckling som sker i branschen. Det tredje tydliga fokusområdet är vikten av balans i livet. Från den yngre generationen kommer helt nya krav på möjlighet till fritid (vilket är högre prioriterat än lön idag), hållbarhet, mångfald och jämställdhet. För att som advokatbyrå attrahera och behålla unga talanger krävs det att verksamheten anpassas till de nya kraven.  

– Vi vill inspirera till att man även på advokatbyrån inkluderar hållbarhet och kvalitet. Det kommer bli en tydlig del i vem som får uppdragen och kompetensen längre fram. Det är en absolut konkurrensfördel att man är transparent och att man i branschen tar detta på allvar redan nu, avslutar Alexandra Åquist.

Läs mer på www.nj.se 

Fakta om Norstedts Juridik

Norstedts Juridik är marknadsledande utgivare och leverantör av juridiska tjänster med rötter 150 år tillbaka i tiden. Företagets digitala informationstjänst, JUNO, används av Sveriges största advokatbyråer, domstolar, myndigheter och kommuner. Norstedts Juridik är en del av Karnov Group.

 

Mer från Norstedts Juridik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norstedts Juridik och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?