Annons

Räntor och valutor: Fed sänker dollarn

USA-räntorna sjönk och dollarn försvagades efter svensk stängning på onsdagen sedan Federal Reserve som väntat lämnat sina styrräntor oförändrade, men uttalandet varit mer duvaktigt än vissa aktörer väntat sig.

Federal Reserve lämnade målet för dagslåneräntan, Fed funds, oförändrat inom intervallet 0,50-0,75 procent, vilket samtliga 94 tillfrågade ekonomer hade räknat med.

Kommittén noterade att den penningpolitiska hållningen ännu är ackommoderande och därmed stöder viss ytterligare förbättring i arbetsmarknadsförhållandena och en återgång till 2 procents inflation.

Beträffande timing och storlek på kommande räntejusteringar noterade FOMC att de ska bevaka olika arbetsmarknadsmått samt indikatorer på inflationstryck och inflationsförväntningar. De ska även bevaka den finansiella och internationella utvecklingen. Givet att inflationen ännu ligger under 2 procent, kommer man att noga bevaka faktiska och väntade framsteg mot målet.

I sitt pressmeddelad slog Fed-kommittén fast att ny information sedan föregående möte tyder på att arbetsmarknaden har fortsatt att stärkas och den ekonomiska aktiviteten har fortsatt expandera i en måttlig takt. Riskerna på kort sikt mot de ekonomiska utsikterna beskrevs som i stort sett balanserade.

En rad analytiker noterade att Fed endast gjorde några mindre förändringar i uttalandet i samband med räntebeskedet på onsdagskvällen, vilket kanske speglar att kommittén avvaktar klarare besked om finanspolitiken under president Donald Trump innan man vill ge några tydliga indikationer om nästa räntehöjning.

RDQ Economics skrev i ett kundbrev att deras förväntningar om att Fed inte längre skulle beskriva investeringarna som "svaga" och de marknadsbaserade inflationsförväntningarna som "fortsatt låga" inte infriades.

Fed lade dock till ett erkännande av att sentimentsindikatorerna för hushåll och företag har förbättrats.

Kathy Jones, chef för räntestrategi på Charles Schwab, sade till Wall Street Journal att huruvida FOMC avser att höja styrräntorna i mark lämnades tvetydigt.

"Om de kände starkt för att signalera en räntehöjning i mars så skulle de antagligen lagt in någonting där", sa hon.

Flera av ekonomerna påpekade också att fokus nu, utöver inkommande data, riktas mot Fed-chefen Janet Yellens halvårsvisa penningpolitiska anförande inför kongressen den 15 februari.

I torsdagens asiatiska handel pekar de amerikanska räntorna nedåt, med tioåringen 5 punkter ned till 2,46 procent, från svensk stängning i går.

I eftermiddag väntar Challengers varselstatistik, produktivitet och enhetsarbetskostnader samt veckostatistiken över antalet nya arbetslösa.

Japanska räntor visar små rörelser, Tokyobörsen sjunker och yenen stärks på torsdagen.

Mitsuhiro Furusawa, vice-chef på Internationella valutafonden, IMF, sa vid en konferens i Tokyo under natten att trots starka utsikter på kort sikt så dominerar nedåtrisker Asiens ekonomiska utsikter.

Han citerade de stramare finansiella förhållandena sedan USA-vaket och en vändning i kapitalflödena som setts de senaste månaderna. Han pekade också på Kinas användning av policystimulanser som en risk och noterade att landet fortsätter att öka sin kreditandel i förhållande till BNP.

På valutamarknaden handlas dollarn kring 112,6 mot yenen, ner från 113,8 vid svensk stängning i går, medan euron har stärkts till 1,079 mot dollarn (1,076).

Kronan är 4 öre starkare mot dollarn och ett halvt öre starkare mot euron.

På den europeiska makroagendan står bland annat PPI från euroområdet, ECB:s månadsrapport och räntebesked samt inflationsrapport från Bank of England.

Här hemma väntar fordonsstatistik från SCB och i riksdagen är det statsministerns frågestund.

Kina håller fortsatt helgstängt för att fira Lunar New Year.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?