Räntor och valutor: Fed-kommentarer lyfte dollarn

Amerikanska räntor fortsatte stiga på onsdagen efter att kommentarer från Fed ledamöter på tisdagskvällen lyfte dem 4-5 punkter.

William Dudley, chef vid New York Fed och alltid röstande i FOMC, sa att argumenten för en åtstramning av policyn vid mötet i mars hade stärkts. Fed-chefen i San Fransisco, John Williams, sa att en räntehöjning var aktuell och skulle övervägas på allvar vid mötet.

Vid svensk stängning hade amerikanska tioåringen stigit ytterligare 6 punkter till 2,46 procent.

Dollarn lyfte också på Fed-kommentarer och handlades vid svensk stängning på 113,90 mot yenen och 1,05 mot euron.

"Williams och Dudley signalerar starkt att mars-mötet är 'live' och det sker mot bakgrund av konsekvent stark statistik", sa Richard Franulovich, senior valutastrateg vid Westpac Banking Corporation, till Reuters.

Bloomberg News beräkningar utifrån Fed funds-terminerna indikerar nu en sannolikhet på 82 procent att Fed höjer i mars, upp från 40 procent i slutet av förra veckan.

Från USA kom också ISM inköpschefsindex och Markits dito för industrin. ISM steg till 57,7 i februari från 56,0 föregående månad medan Markits sjönk till 54,2 från 55,0.

För svensk del dominerades onsdagen av protokollet från riksbanksmötet den 14 februari.

Enligt bedömare visade protokollet en duvaktig hållning från Riksbanken, som inte var redo att ändra hållning.

Två ledamöter, Martin Flodén och Henry Ohlsson, menade att räntebanan antyder en för hög sannolikhet för höjning. Flera ledamöter uttryckte samtidigt en viss oro över en snabb och kraftig kronförstärkning.

"Protokollet bekräftade Riksbankens mjuka hållning i februari och tyder på att banken kommer hålla sig på sidlinjen under en lång tid. Många medlemmar var oroliga för den för låga kärninflationen och kronförstärkningen", skrev Nordeas Andreas Wallström i en kommentar.

Han skrev att det är tydligt i protokollet att ledamöterna ännu inte är övertygade om trenden i den underliggande inflationen.

"Trots en stark realekonomi, är nominella variabler som löner och kärninflation låga och vägrar ta fart", skrev han.

SEB skrev i en kommentar att protokollet förmedlade ett duvaktigt budskap, i linje med den penningpolitiska rapporten, med osäkerheter kring inflationens stabilitet och påtaglig politisk osäkerhet i omvärlden.

Inköpschefsindex för den svenska industrisektorn sjönk till 60,9 i februari, från 62,0 månaden före. Enligt SME Direkts prognosenkät väntades just 60,9.

Silf/Swedbank skrev i en kommentar att läget för industrin ändå är "mycket starkt". Delindexen för produktion och sysselsättning bidrog visserligen till att dra ned PMI-total i februari, men alla delindex förutom lager noterades på nivåer överstigande 59,0.

Kronan stärktes 3 öre mot euron jämfört med tisdagens svenska stängning till 9,54, medan den tappade omkring 3 öre mot dollarn till 9,05.

Svenska tioåringen steg 10 punkter till 0,63 procent.

Euroområdets inköpschefsindex för industrin steg till definitiva 55,4 i februari, jämfört med 55,2 föregående månad, rapporterar Bloomberg News. Väntat var 55,5, enligt Bloomberg News, vilket också var i linje med den preliminära statistiken.

Markits chefekonom Chris Williamson konstaterade att industriföretag i euroområdet rapporterar den starkaste produktionen och orderbokstillväxten på nästan sex år, "i vad som ser ut som en alltmer robust uppåtväxling".

"Företagen räknar tydligt med att de goda tiderna håller i sig. I år har företagen varit mer optimistiska om framtiden än någon annan tidpunkt sedan regionens skuldkris", sa Chris Williamson.

Inköpschefsindex för Storbritannien sjönk också i februari, till 54,6 från reviderade 55,7. Under förväntade 55,8. Rob Dobson, seniorekonom på Markit, konstaterade att senaste PMI signalerar att den brittiska tillverkningsindustrin fortsätter sin stabila inledning på året. Trots att tillväxttakten för produktion och ny affärsaktivitet tappat kraft i februari var tillväxten fortsatt stabilt över det långsiktiga genomsnittet.

"Den stora frågan är fortsatt om robust tillväxt kan vara ihållande eller om den kommer att fortsätta att avta kommande månader. Inbromsningen i ordertillväxt och en minskning i orderboken tyder på att produktionstillväxten kan sakta ner ytterligare", sa Rob Dobson.

Den tyska inflationstakten i februari steg till 2,2 procent från 1,9 procent föregående månad, enligt data på onsdagen. På torsdagen kommer preliminär KPI för hela euroområdet.

Tyska tioåringen steg i linje med resten av Europa, omkring 9 punkter till 0,29 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?