Annons

Räntor och valutor: Fed-chefen stärkte tron på räntehöjningar

Efter att ha stärkts under tisdagen handlades dollarn sidledes under natten omkring och på onsdagsmorgonen handlas den omkring 1,22 mot euron och 107,13 mot yenen. 

Räntan på den amerikanska tioåringen har stigit 3 punkter till 2,90 procent.

Nye Fedchefen Jerome Powell talade på tisdagen i representanthuset och gav en positiv bild av ekonomin som stärkte tron på fortsatta räntehöjningar i år.

"Personligen undrar jag om hans kommentarer var så 'bullish' på ekonomin, men det ser ut att vara marknadens tolkning", sade Satoshi Okagawa, senior marknadsanalytiker vid Sumitomo Mitsui Banking Corporation, till Reuters.

Kinas inköpschefsindex för industrin sjönk till 50,3 i februari jämfört med 51,3 i januari. Enligt Reuters prognosenkät väntades ett index på 51,2.

Julian Evans-Pritchard på Capital Economics skrev i en kommentar att nedgången delvis kan bero på det kinesiska nyåret då säsongsjusteringen eventuellt inte helt tar hänsyn till när firandet infaller från år till år.

"Men även om vi tar höjd för sådan volatilitet genom att ta ett snitt över årets två första månader pekar statistiken på en avmattning tidigt under 2018", skrev han.

Från Japan kom statistik över industriproduktion och detaljhandelsförsäljning.

Försäljningen i den japanska detaljhandeln sjönk 1,8 procent i januari, jämfört med månaden före. Jämfört med motsvarande månad föregående år steg försäljningen med 1,6 procent.

Analytiker hade väntat att försäljningen skulle ha stigit 2,1 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt Reuters enkät.

Japans industriproduktion sjönk 6,6 procent i januari jämfört med månaden före och ökade med 2,7 procent jämfört med samma månad året före. Här hade analytiker räknat med att produktionen skulle ha sjunkit 4,2 procent från månaden före, enligt Reuters enkät.

Marcel Thieliant, Japan-ekonom på Capital Economics, skriver att det nu allt mer ser ut som om perioden med oavbruten expansion kommer nå sitt slut under detta kvartal.

Onsdagens makroagenda är fullspäckad och bjuder på BNP från en rad länder, bland dem Sverige vid 9.30.

Enligt SME Direkts prognos väntas tillväxttakten ha växlat upp till plus 0,9% q/q under fjärde kvartalet, från plus 0,8% under tredje kvartalet.

Vid 9.30 kommer också statistik över den svenska detaljhandelns försäljning i januari, som väntas ha ökat med 3,0%.

Under förmiddagen kommer preliminär KPI för euroområdet och under eftermiddagen preliminär amerikansk BNP för fjärde kvartalet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?