Annons

Räntor och valutor: Europeiska räntor upp

Europaräntorna stiger något överlag i veckans inledning, med tyska räntor 1 punkt upp. Börserna är upp och oljan stiger, medan USA har stängt på måndagen på grund av Presidents Day.

Franska räntor stiger marginellt på måndagen. Utsikterna för att vänsterkandidaterna Benoit Hamon och Jean-Luc Melenchon ska göra gemensam sak, och därmed komma att vara en av de två kandidaterna till sista valomgången, har tidigare bidragit till att dra upp den franska spreaden mot Tyskland.

"Det ser ytligt ut som om Hamon och Melenchon inte var ute efter att gå ihop och det minskar marknadens prissättning för en seger för Le Pen. Men det finns fortsatt en hygglig chans att de tvingas tillsammans", sade Peter Chatwell på Mizuho till Reuters.

Han tillade att då investerare är kraftfullt positionerade mot franska statsobligationer så kan milt stöttande utveckling tvinga fram nya positioneringar.

På måndagen kommer brittiska industritrender och konsumentförtroende i EMU. Fokus riktas dock mot eurogruppens möte på eftermiddagen, och då främst frågan om nya utbetalningar av stödlån till Grekland. Det är däremot tveksamt om det kan bli några nya beslut redan nu.

Tyska producentpriser steg mer än väntat i januari, med fortsatt bidrag från högre energipriser. Senare i veckan väntas definitivt EMU-KPI, där det preliminära utfallet visade en rejäl uppgång, men där kärninflationen var oförändrad.

Sabine Lautenschläger, ledamot i ECB-direktionen, upprepade i helgen ECB:s hållning att de välkomnar högre inflation men vill se en uthållig uppgång innan de ändrar penningpolitiken.

Dollarn har stärkts något mot yenen men tappat lite mot euron under förmiddagen. Kronan har tappat 2 öre mot dollar och euro, medan svenska räntor är svagt upp.

USA-räntorna gick sidledes på fredagen inför långhelgen, med den tioåriga statsobligationen kvar på 2,41 procent.

Loretta Mester, Fed-chef i Cleveland (inte röstande i FOMC i år) sade på måndagen att hon skulle vara "bekväm" med att höja räntan nu när inflationstrycket tilltar.

Medan Fed inte är "bakom kurvan" vad gäller räntan, så skulle en senarelagd åtstramning skapa risker, sade hon.

"Jag skulle vara bekväm med att höja styrräntan vid denna tidpunkt, om ekonomin fortsätter att gå den väg den går. Mina utsikter bygger in en gradvis höjning av Fed funds över tiden. Jag är bekväm med det", sade hon.

Fed funds-terminerna indikerar för närvarande en sannolikhet på 34 procent att Fed höjer vid mötet i mars.

Under veckan väntas anföranden från Fed-ledamöterna Kashkari, Harker, Williams, Powell och Lockhart.

Senare i veckan kommer även preliminära PMI (tisdag), Riksgäldsprognos, IFO-index och FOMC-protokoll (onsdag) och KI-barometer (fredag).


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?