1515

Räntor och valutor: Europaräntorna har vänt upp

Europaräntorna har vänt upp under förmiddagen och handlas klart högre, med tyska räntor 1-2 punkter upp. Euron har stärkts något till 1:1250 mot dollarn. Europabörserna står på plus medan oljan är svagt ned.

Från Europa kommer fortsatt positiva konjunktursignaler.

Snabbestimatet över euroområdets kombinerade inköpschefsindex var oförändrat på 56,8 i maj, den högsta nivån sedan april 2011. Industrin steg något medan tjänstesektorn backade lite. Chris Williamson, ekonom vid Markit, noterar en fortsatt "imponerande stark" tillväxt i maj.

"Affärsaktiviteten expanderar i den snabbaste takten på sex år så här långt under andra kvartalet, vilket motsvarar en BNP-tillväxt på 0,6-0,7 procent. Konsensusprognosen om en tillväxt på 0,4 procent… kan mycket väl visa sig vara överdrivet pessimistisk om PMI ligger kvar på sin förhöjda nivå i juni", sade Chris Williamson.

Franska PMI är i förarsätet med kombinerade PMI upp till 57,6 från 56,6, där tjänstesektorn fortsätter upp medan industrin backar något. Tyska PMI steg till 57,3 från 56,7, och här är utvecklingen motsatt med starkare tillväxt i industrin.

Tyska IFO-index över näringslivsklimatet steg samtidigt till rekordhöga 114,6 i maj, jämfört med 113,0 föregående månad. Såväl nuläges- som framåtblickande index steg.

IFO konstaterade att varken brexit eller Trumps policy har haft några konkreta effekter på ekonomin, samtidigt som valet av Emmanuel Macron i Franrike var en positiv signal.

"Dessa positiva nyheter har gett medvind. Det är en signal att EU inte är under akut tryck, som den var för ett år sedan", sade Klaus Wohlrabe på IFO enligt Reuters.

Capital Economics noterar att såväl PMI som IFO visar att den europeiska ekonomin fått ökat momentum andra kvartalet.

För EMU kan det ge en tillväxt på 0,7 procent andra kvartalet och för tyska del skulle årstakten kunna dras upp till cirka 4 procent, från 1,7 procent första kvartalet. Det innebär att deras egen helårsprognos på 2,5 procent kan vara för pessimistisk.

"Detta kan komma att öka kraven på policynormalisering från Tyskland, men med den underliggande inflationen fortsatt svag i euroområdet som helhet, så tror vi att ECB kommer att fortsätta att köpa tillgångar året ut som tidigare planerat", skriver Capital Economics.

Japanska industri-PMI sjönk till 52,0 i maj. Dollarn har stärkts något till 111:20 mot yenen, medan USA-räntorna också vänt upp med tioåringen på 2,25 procent.

Fed-chefen i Dallas, Robert Kaplan, sade på måndagen att han fortfarande ser tre räntehöjningar under 2017, inklusive höjningen i mars, som "ett rimligt grundscenario för den kortsiktiga banan för federal funds räntan".

"Penningpolitisk ackommodering är inte utan kostnad. Det har varit min erfarenhet att påtagliga obalanser ofta är lättare att se i efterhand och kan vara smärtsamma att adressera", sade han.

Senare under tisdagen talar även Neel Kashkari och Patrick Harker (alla tre röstande i FOMC i år). Fokus ligger annars närmast på protokollet från förra mötet, som publiceras på onsdagen.

Pundet har visat relativt små förändringar. En bomb exploderade utanför Manchester Arena efter en konsert och hittills uppges 22 personer ha dött och omkring 60 skadats efter det misstänkta terrordådet.

Premiärminister Theresa May meddelade att kampanjen inför nästa månads parlamentsval kommer avbrytas tills vidare.

Svenska räntor handlas 2-4 punkter upp medan kronan stärkts 4 öre mot dollarn och 5 öre mot euron.

Den säsongsrensade arbetslösheten steg till 6,7 procent i april från 6,4 procent i mars, över väntade 6,6 procent. Säsongsrensat och utjämnat (trend) minskade arbetslösheten till 6,6 procent från 6,7 procent föregående månad.

Antalet sysselsatta steg med 93.000 personer i april, jämfört med samma månad 2016. Samtidigt steg arbetskraften med 98.000 under samma period.

Nordea konstaterar att utfallet låg nära förväntningarna, förutom att arbetskraften ökade mer än antagits vilket drog ned arbetslösheten.

En liten nedgång i sysselsättningen under månaden döljer inte den starka trenden. Sysselsättningen har ökat med 1,3 procent sedan årsskiftet, 1,7 procent sedan september 2016 och 1,9 procent sedan april förra året.

Sysselsättningsgraden, som ger en bättre bild av läget på arbetsmarknaden än arbetslösheten, ligger på den högsta nivån sedan början på 1990-talet. Visserligen kan utvecklingen överskattas på grund av mätproblem med många nyanlända, men det råder ingen tvekan om att arbetsmarknaden är stram.

Riksbanken fortsätter att fokusera på inflationen, medan det höga resursutnyttjandet är av mindre vikt. Märket för löneavtalen har satts utan någon acceleration i löneökningarna.

"Det som Riksbanken kan hoppas på är att löneglidningen tilltar. Vi bedömer att de totala löneökningarna inte kommer att vara tillräckligt för att inflationen ska stabiliseras på målet, vilket understryker att en räntehöjning är avlägsen", skriver Nordea i en kommentar.

       tisdag kl 11.15 (måndag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 8:6632 (8:6977) Statsobl 2y -0,69 (-0,69)
EUR/SEK 9:7458 (9:7919) Statsobl 10y 0,56 (0,53)
EUR/USD 1:1249 (1:1258) Räntegap/ty 14 (14)
US obl 10 2,25 (2,24) Ty obl 10 0,42 (0,39)Innehåll från SwedbankAnnons

Swedbank – pionjär för gröna aktier

Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.
Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbank har länge varit en av Nordens ledande rådgivare inom grön skuldfinansiering i form av obligationer och lån. Under 2020 utvidgade Swedbank sitt gröna erbjudande till att även inkludera aktiesidan och blev därmed en pionjär för en ny kapitalmarknadsprodukt – gröna aktier. 

Swedbank har i över ett decennium erbjudit sina kunder gröna obligationer. Men för att ha en samlad rådgivning för kapitalmarknadsfinansiering, valde Swedbank under förra året att bredda sitt utbud av hållbara produkter med gröna aktier. 

– Genom att erbjuda gröna aktier som komplement till obligationer och lån kan vi ha ett heltäckande grönt erbjudande som stödjer ett bolags hela balansräkning. Gröna aktier gör också ett bolag mer attraktivt för aktiemarknadsinvesterare som sedan 2021 ställts inför ökade krav på hållbarhetsrapportering, säger Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbanks idé bakom en grön märkning av aktier 

Under 2019 presenterade CICERO Center for International Climate Research (”CICERO”), som är en ledande leverantör av externa utvärderingar avseende ramverk för gröna obligationer, en ny metod för att identifiera andel av gröna intäkter och investeringar inom ett bolag. Swedbank kom därefter med idén att använda CICEROs metod, i kombination med specifika tröskelvärden (≥ 50% gröna intäkter och investeringar), som grund för en grön märkning av aktier. Detta koncept resulterade i en ny produkt för kapitalmarknaden – gröna aktier. 

– Sedan tidigare har aktier från hållbara bolag kunnat betraktats som gröna, men det har inte funnits en grön märkning av aktier likt för obligationer och lån. I och med vårt första live case för gröna aktier, K2A, blev vi först i världen med detta nya koncept i maj 2020. 

En attraktiv produkt för hela kapitalmarknaden

Nyheten om gröna aktier har genererat stor respons från kunder, och Swedbank har förutom K2A bistått ytterligare tre svenska bolag i att märka sina aktier som gröna. Dessa inkluderar Platzer, Magnolia Bostad, samt Wästbygg som lanserade det första kombinerade ramverket för både grön skuld-och aktiefinansiering. 

– Ett grönt kombinerat ramverk ger en bättre insyn i hur hållbarhet är integrerat i ett bolags verksamhet och finansieringsstruktur. Det är ett bra underlag för både skuld-och aktieinvesterare inför EU:s nya regler kring ökad hållbarhetsrapportering. Till exempel EU-taxonomin, som innebär krav på att redovisa andel gröna intäkter och investeringar.

Nasdaq har också intresserat sig för utvecklingen av gröna aktier, och lanserade i förra veckan ”Nasdaq Green Designations”. Två anledningar till detta initiativ är dels för att stödja aktieemittenter som vill skapa transparens kring sina gröna affärsmodeller och strategier, men också investerare som söker efter investeringar som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Swedbank agerade som rådgivare till Nasdaq före lanseringen av ”Nasdaq Green Designations”. 

– Swedbank kommer att fortsätta med rådgivning kring gröna aktier, och tror att produkten kommer generera ett fortsatt stort intresse från investerare och bolag i behov av kapitalmarknadsfinansiering, avslutar Katya.

Om Swedbank

Med omkring 7,3 miljoner privatkunder och omkring 547 000 företagskunder är vi den ledande banken på våra hemmamarknader. Vi erbjuder allt ifrån smidiga digitala lösningar för vardagsekonomin till mer omfattande finansiell rådgivning. Hållbarhet är en viktig del av hur vi gör affärer. I finansierings- och investeringsbeslut, vid inköp och i våra betalningsflöden. Genom hänsyn till miljö och sociala risker kan vi bidra till mer långsiktiga företag och samhällen.

Läs mer på www.swedbank.se

 

Mer från Swedbank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedbank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?