1515
Annons

Räntor och valutor: Europaräntorna följer USA uppåt

Europaräntorna följer överlag USA-räntorna uppåt på torsdagen, samtidigt som börserna står på plus. 

Tyska räntor handlas 1-2 punkter högre, medan italienska räntor sjunkit tillbaka något i kortare löptider. På onsdagen steg italienska räntor rejält i spåren av uppgifter om att ett av den nya regeringens förslag är skuldavskrivningar till ECB om 250 miljarder euro. 

Femstjärnerörelsen och Lega uppges nu vara i slutfasen att komma överens, nya möten är inplanerade till torsdagen. 

I det senaste utkastet till regeringsförklaring är dock kravet om skuldavskrivning inte med, utan endast en formulering om att inte räkna med denna skuld vid beräkningen av skuldnivå som andel av BNP, som uppgick till över 130 procent förra året.  

Regeringsbildningen i Italien har dragit ut på tiden sedan valet den 4 mars, men marknaderna har hittills tagit detta med ro. Denna vecka har däremot utsikterna för en regering som tar lätt på budgetkraven fått räntorna att stiga kraftigt, med den tioåriga statsobligationen upp 25 punkter till 2,12 procent. 

Nick Wall på Old Mutual Global Fund sade till Bloomberg News att även om koalitionen har tonat ned kravet om skuldavskrivning, vilket ökar sannolikheten för att andra kraftfulla åtgärder kan skrinläggas, så är skadan för sentimentet redan skedd. 

Han har därför legat kort i italienska statspapper under en tid utifrån förväntningarna att den nya koalitionen skulle söka konfrontation med Bryssel och öka underskottet. 

Commerzbank skrev i en kommentar att den italienska regeringen tycks vara nådastöten för Emmanuel Macrons reformplaner. 

Vallöftena om platt skatt, medborgarlön och ändrade pensionsregler skulle bara i sig innebära ett ökat underskott på 100 miljarder euro per år om det sker utan finansiering, och budgetunderskottet skulle därmed öka till 7 procent av BNP. 

Ett högt skuldsatt land som Italien kan så klart inte presentera en sådant stort underskott utan en risk för att skuldkrisen återvänder. 

"Därmed väntas Femstjärnerörelsen och Lega göra betydande nedskärningar i löftena. Hursomhelst väntas budgetunderskottet (2,3 procent av BNP 2017) i betydande utsträckning överstiga den viktiga 3-procentsnivån", skrev Commerzbank.

Det skulle trotsa EU:s finanspolitiska regler och en sådan oansvarig regering skulle minska viljan hos länder i norr att stötta Emmanuel Macrons planer för ökad omfördelning av risker och inkomster. 

"Vi tror mer än någonsin att EU-toppmötet i juni inte kommer att fatta några långtgående beslut", skrev Commerzbank.

USA-räntorna har fortsatt upp i den europeiska handeln med den tioåriga statsobligationen upp till 3,11 procent. Fokus ligger mer på goda amerikanska data, senast detaljhandeln i tisdags, än utsikterna för att den positiva utvecklingen om Nordkorea kan gå i stå. 

Under eftermiddagen kommer USA-data över nyanmälda arbetslösa och Phildelphia Fed index. 

På valutamarknaden har dollarn stärkts till 110:70 mot yenen men gått i stor sidledes på 1:1810 mot euron. 

Pundet tappade en del av en tidigare förstärkning i spåren av uppgifter i Telegraph om att regeringen kommer att säga till EU att de är redo att stanna i tullunionen till efter 2021, och på så sätt undvika en hård gräns mot Irland. Premiärminister Theresa May förnekade detta och hänvisade i stället till fortsatta utsikter för ett "tullpartnerskap" utan hård gräns mot Irland. 

Den svenska kronan har stärkts 2 öre mot dollarn och 1 öre mot euron under torsdagen. 

SCB rapporterade att det påbörjade bostadsbyggandet uppgick till 14.450 lägenheter första kvartalet, en nedgång med 13 procent från samma kvartal föregående år.

Torbjörn Isaksson på Nordea noterade att utfallet säsongsrensat var lite lägre än de räknat men att det fortsatt är en bra siffra. 

"Vi räknar dock med att detta bara är början, nedgången kommer att fortsätta. Totalt tror vi att bostadsbyggandet kommer att falla med 30 procent mellan 2017 och 2019", sade han. 

Han tillade att bostadsbyggandet helt klart kommer tynga svensk BNP-tillväxt framöver och att det fortsatt är ett stort osäkerhetsmoment vad gäller bostadspriserna, byggande och konsumtion. 

Exportchefsindex steg däremot till 66,3 andra kvartalet, vilket var nära toppnoteringarna sedan mätningarna inleddes 2007. Företagens syn på lönsamheten i exportförsäljningen på tre månaders sikt ökade markant med 20,6 enheter till 72,9 andra kvartalet, där en bidragande faktor sannolikt är den svaga svenska kronan. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?