1515

Räntor och valutor: Europaräntor uppåt

Europaräntorna stiger på torsdagen medan euron återhämtar sig till över 1:09-nivån mot dollarn, efter att tidigare ha tappat i spåren av Fed-beskedet.

Tyska räntor handlas 2-4 punkter upp medan franska stigit ungefär lika mycket.

 

Euroområdets tjänste-PMI för april reviderades upp något och det sammanvägda indexet steg därmed till 56,8 i från 56,4 föregående månad, preliminärt angavs 56,7.

"Eurozonens april-PMI överensstämmer historiskt med en tillväxttakt i BNP på 0,7 procent, och en liknande expansionstakt signaleras för såväl Tyskland som Frankrike", sade Chris Williamson på Markit i en kommentar.

Under första kvartalet ökade BNP med 0,5 procent jämfört med föregående kvartal.

På onsdagen hölls den sista tv-debatten inför söndagens andra omgång i det franska presidentvalet.

Enligt en undersökning som gjordes av Elabe efter debatten ansåg nästan två tredjedelar av tittarna att Emmanuel Macron varit mest övertygande. Det ligger i linje med opinionsmätningarna, som stabilt gett Macron ett övertag med 60 procent mot 40 procent för Marine Le Pen.

Marknadens fokus har minskat på detta val och spreaden mellan tysk och fransk tioåring har sjunkit från 75 punkter strax före den första valomgången till 47 punkter nu på torsdagen.

Nordea konstaterar att Macrons största utmaning efter den första valrundan varit att undvika misstag och att inte få hybris. Han tycks i stort ha lyckats med det och onsdagens tv-debatt ändrar inte bilden att utsikterna för en Le Pen-seger ser mycket små ut.

Finansmarknaderna agerade snabbt efter första valomgången och etablerade nya handelsnivåer, där fokus sedan flyttades till andra drivkrafter. Positioner för ett mindre "gynnsamt" valresultat upplöstes.

Som ett resultat av detta väntas den andra valomgången inte bli särskilt marknadspåverkande, förutsatt så klart att inte Le Pen vinner. Det senaste svaga skiftet i opinionsmätningarna har inte ändrat denna bild i någon mer betydande omfattning eller skapat oro för oreda på söndag.

"Vi kan komma att få se ett visst lättnadsrally på måndag morgon, men inget som kan jämföras med vad som var efter den första valomgången", skriver Nordea.

USA-räntorna steg på onsdagen efter Fed-beskedet, och har fortsatt svagt upp i Europahandeln med den tioåriga statsobligationen sammantaget 3 punkter högre på 2,33 procent.

Fed lämnade som väntat räntan oförändrad och antar fortsatt att den ekonomiska utvecklingen kommer att ske på ett sätt som talar för "gradvisa höjningar" av styrräntan. De såg den svaga tillväxten första kvartalet som övergående.

Bedömare noterade att uttalandet andades optimism trots svagheter i en del ekonomiska data senaste tiden, vilket borde innebära att dörren står öppen för en ny räntehöjning i juni.

Enligt Bloomberg News beräkningar utifrån Fed funds-terminerna är en höjning vid FOMC-mötet den 14 juni i stort sett fullt inprisat, medan CME Markets "Fed watch tool" ger en sannolikhet på cirka 74 procent.

"Inget i uttalandet, som röstades igenom enhälligt av FOMC, får mig att tro att Fed ens är nära att ändra sig vad gäller räntan. Huvudspåret är några till höjningar i år, sannolikt i juni eller september, och att balansräkningen börjar krympas i december", skrev Robert Perli på Cornerstone Macro i en kommentar enligt Bloomberg News.

Närmast riktas blickarna mot fredagens jobbrapport och en rad Fed-ledamöters kommentarer efter beskedet.

Svenska räntor har stigit 1-3 punkter medan kronan visar små nettoförändringar från onsdagen.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 60,3 i april från 61,3 föregående månad. Silf/Swedbank noterade en nedgång i delindexen för leverantörernas leveranstider och sysselsättning, men aprilutfallet pekar ändå på en god start under andra kvartalet med samtliga underkomponenter tydligt inom tillväxtzonen.

Vice riksbankschef Per Jansson upprepade vid ett anförande i Gävle, enligt Bloomberg News, budskapet att det är viktigt att kronan inte stärks för snabbt och att det vore riskabelt om Riksbanken skulle avsluta stimulanserna före ECB. Tillväxten är god men "inflationsbilden" är ännu inte stabil.

Norges Bank lämnade på torsdagen som väntat styrräntan oförändrad. Det konstaterade att riskbilden inte ändrats sedan förra mötet och de ser fortsatt ett behov av en expansiv penningpolitik, där styrräntan mest sannolikt kommer ligga kvar på 0,5 procent den närmaste tiden.

Den norska kronan reagerade inte nämnvärt på själva beskedet, men har tappat mot en generellt starkare euro.

Under eftermiddagen kommer från USA varseldata från Challenger, nyanmälda arbetslösa, handelsbalans och produktivitet.


       torsdag kl 10.45 (onsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 8:8290 (8:8202) Statsobl 2y -0,65 (-0,65)
EUR/SEK 9:6435 (9:6226) Statsobl 10y 0,61 (0,58)
EUR/USD 1:0922 (1:0910) Räntegap/ty 24 (25)
US obl 10 2,33 (2,30) Ty obl 10 0,37 (0,33)Innehåll från HologicAnnons

Screeningskuld kan avhjälpas med AI – Hologic tar cancerpreventionen till ny nivå

Vårdskulden efter pandemin omfattar även en screeningskuld. Det gäller inte minst kvinnor där man befarar oupptäckta tumörer och cellförändringar, både vad gäller bröstcancer och livmoderhalscancer. Digitalisering och artificiell intelligens, AI, kan snabba upp screeningverksamheten. Hologic, som är en av de världsledande aktörerna inom populationsscreening – med ett särskilt fokus på kvinnohälsa – kan med modern teknik ta cancerpreventionen till nästa nivå.

När nu situationen efter covid-19-pandemin börjar återgå till det normala står det klart att vårdskulden måste regleras så snart det bara går. Ett exempel är de cancerfall som upptäckts senare eller inte alls då screening för bröstcancer och livmoderhalscancer satts på undantag. Ur ett europeiskt perspektiv har Sverige klarat sig relativt väl. Likväl syns en oroande nedgång i antalet rapporterade cancerfall, något som talar för att ett antal kvinnor bär på ännu oupptäckta tumörer och cellförändringar. Ett sätt att komma ikapp eftersläpningen är att i högre grad tillämpa digital teknik och AI.

– Med AI kan kapaciteten höjas rejält, säger Michael Bronsdijk, General Manager för Hologic i Norden och Benelux.

Läs mer om Hologics kamp mot covid-19 här 

Minimera skadan

Han är övertygad om att innovation inom diagnostik, i synnerhet AI-styrd avbildningsteknik, kan vara ett viktigt verktyg för att komma ikapp och minimera skadan av försenade och uteblivna cancerdiagnoser. Traditionell screening för bröst- och livmoderhalscancer kräver att högt kvalificerade yrkespersoner ska identifiera små, subtila förändringar genom visuell granskning, en process som kan vara svår och tidsödande. Screening med stöd av AI och computer vision, datorseende, kan ge både snabbare och mer korrekta resultat. Vid bröstcancerscreening visar en klinisk studie att AI-stödd avläsning av skiktröntgenbilder tar 13 procent kortare tid än vid konventionell digital mammografi, en tidsbesparing som innebär att radiologer hinner med fler fall per dag.¹

Läs kvinnors överlevnadsberättelser om sin cancer här 

Genom att kombinera digital avbildning med AI vid screening för livmoderhalscancer kan varenda en av de tiotusentals cellerna på ett objektglas analyseras inom loppet av sekunder. De celler som inte uppvisar avvikelser sållas bort och kvar blir det material som är av högst diagnostisk relevans för den cytodiagnostiker eller patolog som ska ställa den slutliga diagnosen. På så vis kan effektiviteten ökas utan att göra avkall på noggrannheten.

AI lindrar konsekvenserna

Hur omfattande eftersläpningen är återstår att fastställa, men Regionala Cancercentrum har visat att antalet rapporterade brösttumörer minskade med 10,7 procent mellan januari och oktober 2020 jämfört med samma period 2019. För cellförändringar i livmoderhals var nedgången 12,9 procent och för fullt utvecklad cancer 4,9 procent. Det finns inget som talar för att cancerfallen faktiskt blivit färre – de har bara inte upptäckts ännu.²

– Vi på Hologic är stolta över att ligga i framkant när det gäller diagnostisk innovation inom digital teknik och AI som kan lindra konsekvenserna av screeningskulden, säger Michael Bronsdijk. 

Fakta:

Michael Bronsdijk, General Manager för Hologic i Norden och Benelux, är övertygad om att AI innebär en snabbare väg ut ur screeningskulden efter pandemin.

1. Dang PA, Freer PE, Humphrey KL, et al. Addition of Tomosynthesis

to Conventional Digital Mammography: Effect on Image Interpretation Time of Screening Examinations. Radiology 2014 Jan; 270(1):49-56

2. RCC i samverkan. Uppskjuten cancervård. Delrapport 3 – Inrapporteringsstatistik canceranmälan till cancerregistret, jämförelse diagnosår 2020 och 2019. Februari 2021. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hologic och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?