Räntor och valutor: Europaräntor upp

Europaräntorna steg på tisdagen, delvis efter hökaktiga kommentarer från en ECB-företrädare samtidigt som fortsatt press mot dollarn bidrog till att euron tillfälligt närmade sig treårshögsta mot den amerikanska valutan. Dollarn hämtade sig sedan successivt under eftermiddagen.

Volymerna uppgavs dock vara små på grund av att Japan höll helgstängt.

Vid den svenska marknadens stängning var den tyska tioåriga benchmarkräntan 2 punkt högre till 0,46 procent, medan den svenska tioårsräntan slutade 3 punkter upp till 0,81 procent

På tisdagens makroagenda dominerade de definitiva utfallen för industri-PMI för december i en rad länder.

I Kina sjönk det officiella industri-PMI till 51,6 i december, från 51,8 i november, medan tjänste-PMI var svagt upp till 55,0 från 54,8.

Caixins industri-PMI steg samtidigt till 51,5 från 50,8, den högsta nivån sedan augusti och över väntade 50,6 i Reuters enkät.

I euroområdet steg industri-PMI till 60,6 i december, från 60,1 i november, och i linje med det preliminära utfallet.

Chris Williamson, chefekonom på Markit, skrev i en kommentar att uppgången i eurozonens tillverkningsindustri fick ytterligare kraft i december och rundade av året med den högsta noteringen som registrerats.

"Det sätter scenen för en stark start på 2018", skrev han.

Enligt Chris Williamson var det mest uppmuntrande kanske den starka uppgången för tillverkare av investeringsvaror, som anläggningar och maskiner, eftersom detta belyser uppsvinget i företagens investeringar.

Han noterade att tillväxtspurten fått många prognosmakare, inklusive ECB, att revidera upp sina tillväxtprognoser för 2018. Det saknade elementet har varit uthålligt högre inflation, men detta kan vara på väg att ändras.

Enligt Chris Williamson indikerar de uppgångar i index som visar förseningar i leveranskedjor mot slutet av 2017 att förmågan att höja priserna kommer att öka. Detta tyder på att ett uppåttryck på priserna gradvis kommer att återvända.

På temat ECB sade Benoit Coeure, ledamot i ECB:s direktion, i helgen att det med tanke på var ekonomin befinner sig finns en rimlig chans att den förlängning av QE-programmet som beslutades i oktober blir den sista.

ECB-rådet har gjort klart att programmet kan förlängas om inflationen överraskar på nedsidan, samtidigt som de har många instrument att använda om inflationstrycket tilltar.

Förtroendet för att inflationen stiger mot målet på medellång sikt berättigar en gradvis och försiktig rekalibrering av penningpolitiken.

"Marknaden måste förstå att QE inte kommer att finnas för alltid", sade han.

På fredag publiceras det preliminära utfallet för december-KPI i euroområdet, där kärninflationen väntas ha sjunkit till 1,4 från 1,5 procent.

Här hemma sjönk dock Silf/Swedbanks industri-PMI, till 60,4 i december, från oreviderade 63,3 månaden före.

Enligt Silf/Swedbank registrerade sysselsättningen det största negativa bidraget till PMI-total om 1,3 indexenheter, följt av delindex för orderingången som gav ett negativt bidrag om 0,7 indexenheter.

Men Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson var inte orolig utan noterade i ett kundbrev att även om PMI sjönk så är de flesta underindex fortfarande på hälsosamma nivåer kring 60.

"PMI-rapporten är goda nyheter eftersom den signalerar robust tillväxt i tillverkningsindustrin. Men hårda data har varit mindre imponerande, så rapporten ska tas med en nypa salt", skrev han.

Även i Storbritannien sjönk industri-PMI tillbaka i december, till 56,3, från 58,2 i november. Förväntningarna låg på en mindre nedgång till 58,0, enligt Reuters enkät.

Rob Dobson, seniorekonom på Markit, var dock inte heller oroad, utan konstaterade att den brittiska tillverkningsindustrin avslutade 2017 i en positiv ton och att utsikterna för 2018 och är "hyggligt ljusa".

Markits amerikanska PMI-utfall för industrin steg till definitiva 55,1 i december, jämfört med 53,9 föregående månad.

Preliminärt låg index på 55,0.

Chris Williamson, chefekonom på Markit, sade i en kommentar att produktionen accelererade till sin snabbaste takt sedan början på året på grund av en markant uppgång i efterfrågan då året led mot sitt slut. Dessutom indikerade undersökningen att antalet anställda i industrin stiger i en takt som inte setts på över tre år.

"Kombinationen av starkare tillväxt, en solid arbetsmarknad och stigande priser kommer att stärka förväntningarna om att Fed ska stanna kvar på spåret för ännu en räntehöjning i en nära framtid, och mars ser ut som en sannolik möjlighet", enligt Chris Williamson.

USA-räntorna steg också på tisdagen, med tioårsräntan 3 punkter högre till 2,45 procent.

På valutamarknaden fortsatte dollarn att tappa mot andra valutor, men på eftermiddagen hämtade den sig något. Mot euron handlades den vid svensk stängning kring 1:2038, jämfört med 1:1990 vid svensk stängning i fredags, och mot yenen tappade dollarn till 112:22 från 112:50.

Kronan stärktes med 2 öre till 8:17 mot dollarn, men tappade cirka 2 öre till 9:84 mot euron.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?