1515

Räntor och valutor: Europaräntor svagt upp inför ECB-besked

Europeiska statspappersräntor fortsätter något uppåt i förmiddagens handel på torsdagen i avvaktan på eftermiddagens räntebesked från ECB. Euron vänder samtidigt något upp mot dollarn efter att ha försvagats tidigare på morgonen.

ECB meddelar, som vanligt, sitt räntebesked klockan 13.45 och det följs, också som vanligt, av chefen Mario Draghis presskonferens klockan 14.30.

Trots att HIKP-inflationen i euroområdet nådde 2,0 procent preliminärt i februari, det vill säga över ECB:s mål om en inflation nära men under 2 procent, finns inga förväntningar om att ECB ska besluta om några större förändringar av den penningpolitiska hållningen i dag.

Depositräntan lär därmed förbli oförändrad på -0,40 procent och programmet för tillgångsköp lär löpa vidare, enligt beslutet i december, till december 2017 - med en neddragning av de månatliga köpen till 60 miljarder euro, från 80 miljarder, från och med april.

En fråga inför räntebeskedet är dock kanske om ECB, liksom i december och januari, redan i pressmeddelandet kommer att flagga för att tillgångsköpprogrammet kan utökas, vad gäller storlek och/eller tidsperiod, om utsikterna skulle försämras.

En annan fråga kan vara om Mario Draghi vid presskonferensen kommer att ge några indikationer om att "hökarna" i rådet har börjat få något större inflytande i policydiskussionerna givet den höga februari-inflationen. I januari sade ECB-chefen att rådet inte då hade diskuterat minskade stimulanser, kommer det liknande besked nu?

Ekonomerna på Commerzbank har också noterat att rådet i dag måste bestämma sig för huruvida man ska erbjuda nya långfristiga finansieringsoperationer, TLTRO. Commerzbank själva lutar åt att svaret blir nej.

Commerzbanksekonomerna tror inte heller på några större förändringar i de tjänstemannaprognoser som presenteras i eftermiddag, jämfört med prognoserna i december. Prognosen för huvudinflationen bör visserligen höjas något för i år, men prognoserna för kärninflationen och BNP-tillväxten lär förbli oförändrade.

Svenska statsobligationsräntor stiger 1-2 punkter i förmiddagens handel på torsdagen, kronan försvagas samtidigt ett par öre mot euron.

Data från SCB på förmiddagen visade att produktionen i näringslivet steg 5,3 procent på årsbasis i januari; industriproduktionen ökade 0,9 procent, tjänsteproduktionen steg 6,5 procent och byggproduktionen steg 10,0 procent. I december ökade den totala produktionen 3,6 procent.

Småhusbarometern visade samtidigt att priserna i riket steg 1 procent under tremånadersperioden december-februari jämfört med föregående tremånadersperiod. På årsbasis har ökningstakten nu varit stabil på 9 procent under tre månader.

Amerikanska statspappersräntor stiger återigen något i den europeiska handeln på torsdagen, efter att ha endast ha noterat små rörelser efter svensk stängning på onsdagskvällen.

Marknaden fokuserar förstås på fredagens jobbrapport för februari, där prognoserna nu har börjat justeras uppåt efter onsdagens överraskande starka ADP-rapport om den privata sysselsättningen under månaden.

Torsdagens USA-agenda bjuder på importpriser för februari samt sedvanlig veckodata över nyanmälda arbetslösa, båda klockan 14.30.

 

       torsdag kl 10.15 (onsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 9:0460 (9:0299) Statsobl 2y -0,60 (-0,60)
EUR/SEK 9:5528 (9:5353) Statsobl 10y 0,72 (0,70)
EUR/USD 1:0561 (1:0559) Räntegap/ty 33 (33)
US obl 10 2,57 (2,56) Ty obl 10 0,39 (0,37)Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?