Annons

Räntor och valutor: Europaräntor nedåt

Europaräntor sjönk något på fredagen samtidigt som kronan tappade något efter KPI som kom in svagare än väntat.

Konsumentpriserna sjönk 0,7 procent under januari jämfört med föregående månad samtidigt som inflationstakten var 1,4 procent, vilket var i linje med förväntningarna.

Korgeffekten, alltså den sammantagna effekten av en ändrad sammansättning av varukorgen och nya vikter, bidrog i januari 2017 med -0,1 procentenhet till månadsförändringen i KPI, enligt SCB.

KPIF sjönk 0,7 procent i januari jämfört med föregående månad och KPIF-inflationen var 1,6 procent, vilket var lägre än väntade 1,7 procent i såväl SME Direkts enkät som i Riksbankens prognos.

KPIF exklusive energi steg 1,2 procent i årstakt, ned från 1,3 procent i december och under Riksbankens prognos på 1,3 procent.

Anders Brunstedt på Handelsbanken skrev i en kommentar att de "tydligt överskattade" priserna för mat, kläder, kommunikation och paketresor.

"Vi räknade framförallt med att matpriser skulle visa en ovanligt stark ökning för januari, givet den starka uppgången som synts i grönsakspriser", skrev han.

Han noterade också att "spontant borde det finnas viss uppsida för den komponenten i februari".

"Dagens inflationsdata stöder Riksbankens försiktighet om inflationsutsikten och har stärkt vår övertygelse om Riksbanken", skrev Jörgen Kennemar, seniorekonom på Swedbank, i en kommentar.

Från Swedbanks håll tror man fortsatt att den första höjningen inte sker förrän nästa vår, samtidigt som man inte tror på mer lättnader i form av räntesänkning eller mer QE.

Kronan tappade 4-5 öre mot dollarn och omkring 3 öre mot euron efter inflationsbeskedet, för att sedan hämta tillbaka nästan hela tappet under eftermiddagen. Vid svensk stängning hade kronan "netto" tappat 1 öre mot dollarn men stärkts 1 öre till 9:46 mot euron från torsdagen.

Den tioåriga svenska statsobligationen tappade 6 punkter till 0,68 procent.

Den brittiska detaljhandelns försäljningsvolym, inklusive bensin, sjönk 0,3 procent i januari jämfört med föregående månad. Jämfört med samma månad föregående år steg försäljningen 1,5 procent.

Båda utfallen var klart under analytikernas förväntningar som låg på +1,0 respektive +3,4, enligt Bloomberg News.

"Temat för de flesta prognosmakarna i år är att hushållens konsumtion kommer minska när högre priser slår mot realinkomster. Men jag tror inte någon hade räknat med att takten på konsumtionen skulle falla så fort", sade Alan Clarke, ekonom vid Scotiabank, enligt Reuters.

Pundet har tappat omkring 17 procent sedan brexit och tappade ytterligare på fredagen efter den svaga detaljhandelsförsäljningen. Vid svensk stängning handlades det omkring 1:24 mot dollarn, ner omkring 0,5 procent för dagen.

"Hotet av brexit kastar en stor skugga över pundet och det kommer alltid påverka pundets utveckling tills vi får en aning om hur det hela kommer utvecklas", sade Richard Wiltshire vid ETX Capital till Reuters.

Under förmiddagen föll euron i vad som beskrivits av analytiker som en risk-av rörelse efter rapporter om att den franska vänstern kunde enas bakom en kandidat i presidentvalet och kanske få bort mitten- och högerkandidater i första omgången.

"Vi såg oddsen för en Le Pen-seger röra sig uppåt under morgonen. Det såg ut att skapa lite svaghet i (obligationskurser i eurozonen) periferin också", sade Josh O'Byrne vid Citigroup till Reuters.

Dollarn sjönk på fredagen mot yenen, till 112:85, och stärktes något mot euron till omkring 1:06, samtidigt som dollarindex noterade ett litet lyft om 0,2 procent. Men de stora rörelserna uppåt uteblev trots stark data på torsdagen, något som enligt Josh O'Byrne kan hänga ihop med frågetecken kring Donald Trump.

"Trots de starka data vi sett är dollarn inte starkare, jag tror det är en moderation av förväntningarna på Trump", sade han till Reuters.

"Gårdagens presskonferens var kanske ytterligare en faktor som modererade det Trump-temat", sade han.

USA:s ledande indikatorer steg 0,6 procent i januari jämfört med månaden före. Något över analytikernas förväntningar som var 0,5 procent, enligt Bloomberg News.

Index över de samtida indikatorerna, som speglar aktiviteten för närvarande och bland annat inkluderar industriproduktionen, steg 0,1 procent. Eftersläpande indikatorer ökade 0,3 procent.

I indexet för ledande indikatorer sammanvägs tio indikatorer. Indexet anses förutspå den ekonomiska utvecklingen på ungefär ett halvårs sikt. Positiva tal indikerar en starkare konjunktur medan negativa tal kan tyda på en konjunkturförsämring.

 Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?