ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Europa-räntor upp inför ECB-besked

Europeiska statspappersräntor stiger något i förmiddagens handel på torsdagen. Euron handlas samtidigt starkare mot dollarn än vid onsdagens svenska stängning inför ECB:s räntebesked och presskonferens i eftermiddag.

På onsdagskvällen stärktes dollarn påtagligt mot andra valutor efter att Federal Reserve höjt styrränteintervallet med 25 punkter, vilket var visserligen var väntat. Däremot var det inte helt väntat att Fed-ledamöternas medianprognos nu skulle flagga för ytterligare två räntehöjningar i år, i stället för en i prognoserna från i mars. Många hade väntat att Fed-ledamöterna skulle avvakta med en eventuell ändring av utsikterna till i september.

Amerikanska statspappersräntor steg samtidigt markant, främst i kortare löptider, efter räntebeskedet, men uppgångarna för såväl dollarn som USA-räntorna gröptes senare ur medan Fed-chefen Jerome Powell höll sin presskonferens.

Fed-chefens kommentarer om att banken inte kommer att överreagera om inflationen skulle överstiga 2 procent i kombination med en betoning av vikten av att inflationen inte bör sjunka under 2 procent kan ha bromsat dollarköparna, men enligt marknadsaktörer i Asien, som Reuters talat med kan det snarare handla om att investerare valde att stänga positioner inför ECB:s besked i eftermiddag.

ECB väntas visserligen inte meddela några omedelbara förändringar i penningpolitiken i eftermiddag, men det finns ändå vissa förväntningar om att det kan komma någon form av signalering om när tillgångsköpprogrammet kommer att avslutas.

Svenska statsobligationsräntor stiger svagt på torsdagsförmiddagen samtidigt som kronan handlas nära oförändrat mot euron jämfört med vid onsdagens svenska stängning.

SCB rapporterade att KPIF-inflationen steg till 2,1 procent i maj, från 1,9 procent i april. Det var i linje med SME Direkts konsensusprognos men över de 2,0 procent som Riksbanken hade räknat med i prognosen i april.

KPIF-inflationen exklusive energi steg samtidigt till 1,5 procent i maj från 1,4 procent i april. Även det var i linje med SME Direkts konsensusprognos men däremot under de 1,6 procent som Riksbanken räknat med i aprilprognosen.

Johan Löf, seniorekonom på Handelsbanken, noterar i ett kundbrev att inflationsutfallet gick helt i linje med förväntningarna. Han påpekar samtidigt att även om elpriserna dämpades något i maj så har de senare vänt uppåt igen, vilket talar för att KPIF-inflationen kan stiga ytterligare i juni, till ungefär 2,3 procent (i så fall att jämföra med 2,0 procent i Riksbankens aprilprognos).

Stigande elpriser påverkar förstås inte KPIF exklusive energi, som fortsatt ligger klart under 2-procentsmålet, men enligt Johan Löf börjar det nu bli svårt för Riksbanken att betrakta stigande energipriser som en temporär företeelse.

"Den kraftiga uppgången i energipriserna de senaste två åren fortsätter. Det betyder att de knappast kan ses som ett temporärt obehag. I stället ser det mer ut som en drivkraft som börjar pressa upp inflationen via förväntningar och andrahandseffekter som slår på kostnadstrycket i företagen", skriver han.

SCB publicerar dock inte juni-KPI förrän väl efter Riksbankens penningpolitiska möte, den 2 juli.

Kronan stärktes 2-3 öre mot euron omedelbart efter KPI-utfallet, men gav snabbt upp förstärkningen och handlades senare som mest 4 öre svagare än före statistiken, bara för att senare åter vända tillbaka mot utgångspunkten.

Tidigare på torsdagen redovisade Arbetsförmedlingen att totalt 6,8 procent av arbetskraften var inskrivna i maj, ner från 7,3 procent i maj 2017.

ESV presenterade en ny prognos på förmiddagen där de räknar med att budgetsaldot blir något starkare i år och nästa år jämfört med i föregående prognos, i april. ESV ser nu ett överskott på 53 miljarder kronor i år, ett underskott på 1 miljard kronor nästa år och ett överskott på 50 miljarder kronor 2020. I april väntade ESV +49 respektive -7 och +44 miljarder kronor.

Riksgälden presenterar sin nästa prognos på tisdag, den 19 juni.

Brittiska pund stärktes mot andra valutor på förmiddagen efter besked om att detaljhandeln överträffade förväntningarna för andra månaden i rad i maj. Försäljningen ökade 1,3 procent jämfört med i april och 3,9 procent jämfört med maj 2017. Konsensusprognosen pekade mot +0,5 respektive +2,4 procent.

ECB meddelar sitt räntebesked klockan 13.45, och chefen Mario Draghi kommer därefter inleda sin presskonferens, i Riga, klockan 14.30.

Klockan 14.30 kommer också besked om amerikansk detaljhandel och importpriser i maj, samt sedvanlig veckostatistik över nyanmälda arbetslösa.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies