1515
Annons

Räntor och valutor: Europa-räntor backar

Europaräntorna pekar nedåt i fredagens förmiddagshandel samtidigt som en tidigare euroförstärkning mot dollarn gröps ur något.

Den amerikanska jobbsiffran står för dörren i eftermiddag och på söndag väntar tunga politiska "stresstester" för euroområdet och EU, framförallt den italienska folkomröstningen om författningen, men även presidentvalet i Österrike.

Strax efter klockan 11 handlas den tyska tioåriga benchmarkräntan till 0,33 procent, oförändrat från svensk stängning i går (efter en uppgång på torsdagskvällen), medan den svenska tioåringen är upp 1 punkt till 0,59 procent.

Italienska tioårsräntor sjunker trots den stundande folkomröstningen mer än övriga europeiska räntor.

Ett nej till den italienske premiärministern Matteo Renzis förslag om att reformera den tungrodda författningen riskerar att kosta premiärministern jobbet, följt av en period med turbulens i politiken och på marknaderna samtidigt som bankerna kämpar med att vinna tillbaka investerarnas.

Italiens finansminister varnade på torsdagskvällen för att ett nej i folkomröstningen skulle kunna göra det svårare för italienska banker att få finansiering.

Financial Times skrev tidigare i veckan att åtta italienska banker riskerar att falla om det blir ett nej i söndagens folkomröstning, med hänvisning till kommentarer från anonyma seniora bankmän och politiker.

Enligt uppgiftslämnarna vore det värsta tänkbara scenariot att Monte dei Paschis återkapitalisering om 5 miljarder euro misslyckas. Detta skulle kunna innebära att förtroendet för Italien minskar på bredare front och att en privat lösning för övriga problemfyllda banker hotas.

Ett litet ljus i mörkret för ECB inför nästa veckas rådmöte kan vara att producentpriserna ökade betydligt mer än väntat i oktober. Jämfört med i september steg PPI med 0,8 procent, väntat +0,4 procent, och jämfört med ett år tidigare sjönk PPI 0,4 procent, i stället för med väntade -1,0 procent.

Energipriserna steg med 2,6 procent i oktober.

Här hemma visade SCB-statistik på morgonen att bytesbalansen gav ett överskott på 56,7 miljarder kronor under tredje kvartalet, något lägre än överskottet på 58,9 miljarder kronor under motsvarande kvartal 2015.

Handelsbalansen uppgick till +19,8 miljarder kronor, jämfört med +21,2 miljarder kronor tredje kvartalet i fjol.

Craig Beaumont, ansvarig för IMF:s analys av Sverige, varnade vid ett SNS-seminarium på fredagen för prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden.

Han sade att de två senaste månadernas acceleration för bostadsprisutvecklingen, efter en inbromsning tidigare i år, utgör skäl till försiktighet, även om man inte kan säga att priserna nu rusar.

IMF räknar med att de svenska hushållens skuldsättning kommer att fortsätta stiga och befarar att en växande andel högbelånade hushåll kommer att öka sårbarheterna.

Avgörande för att mildra den stigande pris- och skuldutvecklingen är att den dysfunktionella bostadsmarknaden reformeras, enligt IMF-representanten.

Klockan 14.30 i eftermiddag publiceras den amerikanska jobbrapporten för november, enligt åtminstone vissa USA-ekonomer den sista betydande datarapporten före FOMC-mötet den 13-14 december.

Prognoserna pekar mot att antalet sysselsatta ska ha ökat med 180.000 personer i november, efter +161.000 i oktober. Det skulle i så fall ligga i linje med den genomsnittliga ökningstakten i år. Arbetslösheten antas samtidigt ha legat kvar på 4,9 procent medan löneökningstakten väntas ha dämpats till +0,2 procent efter överraskande höga +0,4 procent i oktober.

ADP:s rapport i onsdags pekade mot att antalet sysselsatta i den privata sektorn ökade med överraskande starka 216.000 personer i november, klart över väntade 170.000. Enligt rapporten kan den starka utvecklingen delvis ha berott på att detaljhandelsföretagen valt att starta säsongsanställningarna inför helghandeln tidigare än normalt för att säkra personalstyrkan. Det behöver dock inte betyda att totala antalet säsongsanställda blir högre än i fjol, och om den bedömningen är korrekt kan det innebära att ett visst bakslag är att vänta i decemberdata.

Den tioåriga USA-räntan är ned 2 punkter till 2,43 procent.

På valutamarknaden handlas nu euron kring 1:064 mot dollarn, upp från strax under 1:06 vid svensk stängning i går. Samtidigt har dollarn tappat till 113:75 mot yenen (114:56).

Kronan är 2 öre starkare mot dollarn, men drygt 1 öre svagare mot euron.

 

        fredag 11.05 (torsdag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:2214 (9:2421) Statsobl 2y -0,68 (-0,69)
EUR/SEK 9:8141 (9:7961) Statsobl 10y 0,59 (0,58)
EUR/USD 1:0643 (1:0599) Räntegap/ty 26 (25)
US obl 10 2,43 (2,45) Ty obl 10 0,33 (0,33)


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

Sänkta elkostnader för industrin – med digital lösning

Ökade elpriser, rekordstora prisskillnader och en alltmer oförutsägbar elmarknad gör att elinköpet i dag är ett av de allra viktigaste inköpen att hålla koll på – och regelbundet se över för industri och offentlig sektor.

– Nu finns det en ny modern och digitaliserad lösning för att hantera situationen. Vinnaren, eller kanske minst smärtsamt, blir det för den som kan hantera kort- och långsiktiga strategier samtidigt, säger Magnus Kjellin, vd på Energy Sourcing Technology som har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning av elinköp.

Ta kontroll över din elaffär

Samhället står inför en av sina största förändringar inom energiområdet sedan elektrifieringens intåg för mer än hundra år sedan. Förnyelsebarhetsresan i samhället kanaliseras till att den befintliga elproduktionsapparaten delvis behöver ställas om, och att elproduktionen behöver dubbleras. Utöver det ska elnät förstärkas och helt nya tekniska lösningar uppfinnas, testas och kommersialiseras.

– Det är ingen liten utmaning eller omställning vi står inför, säger Magnus Kjellin.

Detta innebär att elinköpare måste kunna hantera både kortsiktiga strategier för inköp och riskhantering samt långsiktiga strategier för hur man vill vara med och påverka samhällets utveckling. Förutom påverkan handlar det också om olika typer av investeringar i exempelvis vindkraft, solceller eller annan teknik.

Tekniken hittar en miljard

I dag arbetar Energy Sourcing Technology med sin SaaS-lösning mot industri och offentlig sektor, där elinköp är en stor del av affären. Men fungerar elmarknaden i dag optimalt för att alla Sveriges elinköpare ska kunna hantera sitt elinköp på ett kostnadseffektivt och tryggt sätt? Enligt Magnus Kjellin är svaret nästan.

– Det finns en både fungerande börsmarknad och en OTC-marknad för elkontrakt och gröna certifikat. Det är kanske den viktigaste förutsättningen. De handlade volymerna hade gärna fått vara större men den viktigaste förutsättningen är ändå att marknadsplatsen finns, säger han och fortsätter:

– Genom att prissäkra lite av sitt framtida elbehov successivt undviker elköpare att exponera sig fullt ut mot det rörliga kontraktspriset. Det viktigaste är att göra ett medvetet och genomtänkt val. Det vi kan göra nu med hjälp av tekniken som ger helt nya insikter och affärsmöjligheter, säger han.

Magnus Kjellin är vd på Energy Sourcing Technology.
Magnus Kjellin är vd på Energy Sourcing Technology.

Industri och offentlig sektor, som kommuner, landsting och statliga myndigheter förbrukar el, för uppskattningsvis 15-25 miljarder kronor varje år. Magnus Kjellin förklarar att tidigare avsaknaden av professionella verktyg för att hantera styrning och uppföljning av elinköpet  har inneburit att kostnaderna varit 5-10 procent för höga för elinköparna. Det motsvarar någon miljard per år.

– Som elköpare måste man engagera sig i styrning av elinköpet och i avtalstecknandet. Den som skriver på ett standardavtal från en elleverantör är nästan alltid en ekonomisk förlorare. Det handlar exempelvis om hur prissättningen av elkontrakt sker och det handlar om helt obalanserade bestämmelser kring skyldigheter och rättigheter, säger han.

– Dels så rapporteras ofta genomförda prissäkringar en gång i månaden vilket gör det väldigt svårt och tidsödande att kontrollera i efterhand, dels är avtalen formulerade på ett sätt som ger elleverantören i princip helt fria händer att sätta vilket pris som helst, säger han.

Omställningen en stor utmaning för alla som handlar med el

Leif Borgstedt är ansvarig för elhandeln på Scania, vars mål är att vara helt fossilfria till år 2025. Han konstaterar att omställningen till ett hållbart samhälle med fossilfria produkter är en stor utmaning för alla som handlar med el.

– Att kunna hantera flera olika typer av gröna energiprodukter, finansiella lösningar i kombination med hög rörlighet på priserna kommer att bli vardag för de energiansvariga. Det kräver en bredare kompetens i hanteringen av energiaffären och ställer även högre krav på ett flexibelt och bra systemstöd, säger han.

Det har inte funnits någon enkel lösning på problemet tidigare, varken för offentlig eller privat sektor. Men med hjälp av Energy Sourcing Technology’s IT-verktyg kan en stor del av handeln automatiseras och det är enkelt att hålla koll på att villkor och avtal följs och säkerställa att det inte finns några dolda marginaler i priset. Men framför allt har det inneburit en tidsvinst i det dagliga arbetet.

– Jag har fått en extra halvtid som jag kan lägga på att jobba med elinköps- och hållbarhetsfrågorna, säger han.

Hitta kostnadsbesparingar för era elinköp – läs mer om Energy Sourcing Technology 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?