Räntor och valutor: Europa-räntor backar

Europaräntorna pekar nedåt i fredagens förmiddagshandel samtidigt som en tidigare euroförstärkning mot dollarn gröps ur något.

Den amerikanska jobbsiffran står för dörren i eftermiddag och på söndag väntar tunga politiska "stresstester" för euroområdet och EU, framförallt den italienska folkomröstningen om författningen, men även presidentvalet i Österrike.

Strax efter klockan 11 handlas den tyska tioåriga benchmarkräntan till 0,33 procent, oförändrat från svensk stängning i går (efter en uppgång på torsdagskvällen), medan den svenska tioåringen är upp 1 punkt till 0,59 procent.

Italienska tioårsräntor sjunker trots den stundande folkomröstningen mer än övriga europeiska räntor.

Ett nej till den italienske premiärministern Matteo Renzis förslag om att reformera den tungrodda författningen riskerar att kosta premiärministern jobbet, följt av en period med turbulens i politiken och på marknaderna samtidigt som bankerna kämpar med att vinna tillbaka investerarnas.

Italiens finansminister varnade på torsdagskvällen för att ett nej i folkomröstningen skulle kunna göra det svårare för italienska banker att få finansiering.

Financial Times skrev tidigare i veckan att åtta italienska banker riskerar att falla om det blir ett nej i söndagens folkomröstning, med hänvisning till kommentarer från anonyma seniora bankmän och politiker.

Enligt uppgiftslämnarna vore det värsta tänkbara scenariot att Monte dei Paschis återkapitalisering om 5 miljarder euro misslyckas. Detta skulle kunna innebära att förtroendet för Italien minskar på bredare front och att en privat lösning för övriga problemfyllda banker hotas.

Ett litet ljus i mörkret för ECB inför nästa veckas rådmöte kan vara att producentpriserna ökade betydligt mer än väntat i oktober. Jämfört med i september steg PPI med 0,8 procent, väntat +0,4 procent, och jämfört med ett år tidigare sjönk PPI 0,4 procent, i stället för med väntade -1,0 procent.

Energipriserna steg med 2,6 procent i oktober.

Här hemma visade SCB-statistik på morgonen att bytesbalansen gav ett överskott på 56,7 miljarder kronor under tredje kvartalet, något lägre än överskottet på 58,9 miljarder kronor under motsvarande kvartal 2015.

Handelsbalansen uppgick till +19,8 miljarder kronor, jämfört med +21,2 miljarder kronor tredje kvartalet i fjol.

Craig Beaumont, ansvarig för IMF:s analys av Sverige, varnade vid ett SNS-seminarium på fredagen för prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden.

Han sade att de två senaste månadernas acceleration för bostadsprisutvecklingen, efter en inbromsning tidigare i år, utgör skäl till försiktighet, även om man inte kan säga att priserna nu rusar.

IMF räknar med att de svenska hushållens skuldsättning kommer att fortsätta stiga och befarar att en växande andel högbelånade hushåll kommer att öka sårbarheterna.

Avgörande för att mildra den stigande pris- och skuldutvecklingen är att den dysfunktionella bostadsmarknaden reformeras, enligt IMF-representanten.

Klockan 14.30 i eftermiddag publiceras den amerikanska jobbrapporten för november, enligt åtminstone vissa USA-ekonomer den sista betydande datarapporten före FOMC-mötet den 13-14 december.

Prognoserna pekar mot att antalet sysselsatta ska ha ökat med 180.000 personer i november, efter +161.000 i oktober. Det skulle i så fall ligga i linje med den genomsnittliga ökningstakten i år. Arbetslösheten antas samtidigt ha legat kvar på 4,9 procent medan löneökningstakten väntas ha dämpats till +0,2 procent efter överraskande höga +0,4 procent i oktober.

ADP:s rapport i onsdags pekade mot att antalet sysselsatta i den privata sektorn ökade med överraskande starka 216.000 personer i november, klart över väntade 170.000. Enligt rapporten kan den starka utvecklingen delvis ha berott på att detaljhandelsföretagen valt att starta säsongsanställningarna inför helghandeln tidigare än normalt för att säkra personalstyrkan. Det behöver dock inte betyda att totala antalet säsongsanställda blir högre än i fjol, och om den bedömningen är korrekt kan det innebära att ett visst bakslag är att vänta i decemberdata.

Den tioåriga USA-räntan är ned 2 punkter till 2,43 procent.

På valutamarknaden handlas nu euron kring 1:064 mot dollarn, upp från strax under 1:06 vid svensk stängning i går. Samtidigt har dollarn tappat till 113:75 mot yenen (114:56).

Kronan är 2 öre starkare mot dollarn, men drygt 1 öre svagare mot euron.

 

               fredag 11.05 (torsdag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:2214 (9:2421) Statsobl 2y -0,68 (-0,69)
EUR/SEK 9:8141 (9:7961) Statsobl 10y 0,59 (0,58)
EUR/USD 1:0643 (1:0599) Räntegap/ty 26 (25)
US obl 10 2,43 (2,45) Ty obl 10 0,33 (0,33)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?