1515

Räntor och valutor: Europa följer USA uppåt

Svenska räntor stiger i linje med de europeiska räntorna torsdagens förmiddagshandel, med högre USA-räntor som en bidragande faktor.

Vid 10.30-tiden är den svenska tioårsräntan 2 punkter högre till 0,96 procent, medan den tyska motsvarigheten är upp 1 punkt till 0,49 procent, från svensk stängning dagen före. Enligt SCB ökade den svenska detaljhandelsförsäljningen med 2,8 procent i augusti, exakt som väntat, enligt SME Direkt enkät bland analytiker.

Dagligvaruhandeln ökade med 1,3 procent medan sällanköpsvaruhandeln steg med 3,8 procent. HUI Research noterar att den svenska detaljhandeln hittills i år har uppvisat en något avmattad tillväxttakt, men har fortsatt framåtrörelse tack vare bland annat lågräntemiljö, befolkningstillväxt och en stadig trend med allt fler sysselsatta. Samtidigt har de svenska hushållens förväntningar på ekonomin dalat under de senaste månaderna.

"HUI förväntar sig att resterande delen av året kommer att behålla en liknande tillväxttakt och att detaljhandelns helårstillväxt 2017 landar kring 2,5 procent", skriver de.

Nordea NDA SE -0,33% Dagens utveckling s chefanalytiker Torbjörn Isaksson tycker detaljhandeln fortsatt är i en uppåtgående trend. Visserligen var månadstillväxten lite lägre än vad de hade räknat med, men detta balanserades av en upprevidering av julistatistiken.

Han noterar att konsumentförtroendet inte varit överdrivet optimistiskt och att detaljhandeln signalerar måttlig tillväxt, men att den uppåtriktade trenden trots det fortsatt är intakt.

"Detaljhandeln är väl i linje med vår prognos om en stabil uppgång i hushållens konsumtion med 0,7% på kvartalsbasis under tredje kvartalet", skriver han i ett kundbrev.

Åke Gustafsson, Swedbank SWED A +3,34% Dagens utveckling , tycker också att augusti och juli sammantaget indikerar en god konsumtionstillväxt under tredje kvartalet.

I en utfrågning i riksdagens finansutskott sade riksbankschef Stefan Ingves att inflationen efter en lång tid under målet nu har vänt tillbaka till 2 procent samtidigt som konjunkturen är god. Men för att inflationen ska ligga kvar nära målet även framöver behövs en fortsatt expansiv penningpolitik.

Vice riksbankschef Martin Flodén sade vid samma utfrågning att det ofta varnas för överhettning när den ekonomiska utvecklingen är stark, men att han har svårt att se några tecken på detta.

"Priser och löner ökar bara måttligt, hushållen sparar mycket och vi har ett överskott i bytesbalansen", sade Martin Flodén.

Robert Bergqvist, chefekonom SEB SEB A +2,15% Dagens utveckling , skrev i ett Twitter-inlägg att Ingves inte levererade några nyheter och att Flodén sade att det finns få tecken på överhettning i svensk ekonomi.

"Kommentarerna är i linje med förväntningarna", skrev chefekonomen.

Ingves får stöd för sin hållning av IMF, som i sin artikel IV-konsultation skriver att det är fortsatt lämpligt med en expansiv penningpolitik för att få upp inflationen.

IMF skriver att en uthållig inflation runt målet på 2 procent skulle främja en makroekonomisk stabilitet, inklusive att göra det möjligt med en normalisering av räntenivåerna som ger utrymme för penningpolitiken att agera vid framtida chocker.

"I detta läge är en ackommoderande policy fortsatt lämplig med en kärninflation som väntas falla tillbaka till cirka 1,5 procent 2018", skriver IMF i rapporten som publicerades på torsdagsförmiddagen.

Från Europa rapporterades att spansk KPI preliminärt ökade som väntat i september, med en KPI-inflation på 1,8 procent.

Utfallen från de fyra tyska delstater som hittills redovisat sin preliminära KPI-statistik för september tyder på en viss uppåtrisk mot prognosen för hela Tyskland. Klockan 14.00 publiceras de preliminära KPI-siffrorna för hela Tyskland. Inför delstatsdata hade analytiker väntat att KPI i hela Tyskland skulle ha stigit 0,1 procent jämfört med föregående månad och stigit 1,8 procent jämfört med samma månad 2016.

USA-räntorna pekar också uppåt i förmiddagens europeiska handel, med tioårsräntan 3 punkter högre till 2,34 procent, från svensk stängning i går. På onsdagen steg de amerikanska räntorna påtagligt när marknadsaktörer vägde in den republikanska skattereformen, vars ramverk presenterades officiellt på onsdagskvällen, samt Fed-chefen Janet Yellens övertygande signaler om fortsatta räntehöjningar på tisdagen.

USA-data på torsdagen inkluderar bland annat en tredje beräkningar av BNP för andra kvartalet samt sedvanlig veckodata om nyanmälda arbetslösa, klockan 14.30. På torsdagens Fed-agenda finns anföranden från ledamöterna Esther George, klockan 15.45, Stanley Fischer, klockan 16.00, samt Raphael Bostic, klockan 19.30. 

På valutamarknaden är eurons nettoförändring mot dollarn liten, medan dollarn handlas över 113 mot yenen. Kronan är stabil mot euron och drygt 1 öre starkare mot dollarn.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?