1515
Annons

Räntor och valutor: Euron vänder ned igen

Euron vände åter nedåt mot dollarn i den europeiska förmiddagshandeln på onsdagen, efter att ha stigit till nytt treårshögsta, 1:2323, i Asienhandeln. Dollarn återhämtade samtidigt tisdagskvällens nedgång mot japanska yen.

Rörelserna i de stora valutaparen har varit relativt stora de senaste dagarna, med mycket fokus på ECB:s eventuella skifte i kommunikationen i mer hökaktig riktning. Nu har dock en rad ECB-ledamöter börjar vädra missnöje med växelkursen.

Vice ECB-chefen Vitor Constancio gav sig in i debatten i en intervju med La Repubblica på onsdagen, där han oroar sig för plötsliga rörelser i växelkursen.

"Som allmänt känt så har vi inget mål för växelkursen. Men jag är oroad över plötsliga rörelser som inte återspeglar förändringar i fundamenta", sade han.

Vitor Constancio sade ECB ser ett behov av en gradvis justering av alla delar i sin framåtblickande guidning om ekonomin fortsätter att växa och inflationen fortsätter upp mot målet. Men det "innebär inte att förändringarna kommer att vara omedelbara".

ECB-rådsledamoten Ewald Nowotny framhöll på onsdagen att exporttillväxten varit den viktigaste drivkraften för den ekonomiska återhämtningen.

"I detta sammanhang är växelkursen något som måste observeras, även om växelkursen som sådan inte är någon del av målen", sade han.

Fram till nyligen verkade ECB ta eurons förstärkning med gott mod. På tisdagen rapporterade dock Reuters, med hänvisning till källor, att ECB troligen inte kommer att ändra sitt åtagande om att fortsätta köpa obligationer vid rådsmötet den 25 januari. Banken behöver mer tid för att bedöma utsikterna för ekonomin och för euron.

I en intervju med Börsen-Zeitung på tisdagen sade ECB-rådsledamoten Francois Villeroy de Galhau också att euroförstärkningen är källa till osäkerhet som måste bevakas på grund av de potentiella effekterna på importpriserna.

"Det råder ingen tvekan om att valutarallyt har sått några frön av osäkerhet i ECB-rådsledamöternas huvuden", sade Viraj Patel, valutastrateg vid ING i London, till Reuters.

Europeiska statspappersräntor noterade däremot endast blygsamma rörelser på onsdagen.

Svenska statspappersräntor steg i längre löptider på onsdagen, tioårsräntan upp 3 punkter, till 0,86, medan räntegapet mot den tyska motsvarigheten vidgades till 30 punkter (27).

Euron handlades oförändrat mot kronan, till 9:83, medan dollarn försvagades knappt 1 öre, till 8:04. TCW-index steg till 131,37 (131,35).

Efter att ha handlats på svagare nivåer tidigare på onsdagen fick kronan stöd på eftermiddagen av kommentarer från vice riksbankschefen Henry Ohlsson, som sade att Riksbanken närmar sig den punkt då penningpolitiken ska börja normaliseras, kommentarer som i stora drag går i linje med vad riksbankschefen Stefan Ingves sade vid decembermötet.

Amerikanska statspappersräntor steg något, i såväl korta som långa löptider, i den europeiska handeln på onsdagen men gav senare upp en del av uppgången i den inledande USA-handeln.

USA-data på onsdagen visade att industriproduktionen steg 0,9 procent i december, väl över väntade +0,4 procent, men samtidigt reviderades novemberutfallet till -0,1 procent, från +0,2 procent tidigare. Kapacitetsutnyttjandet steg till 77,9 procent, från 77,2 procent i november. Det var över väntade 77,3 procent.

Vid svensk stängning noterades den amerikanska tioårsräntan till 2,55 procent, 1 punkt högre än vid samma tid på tisdagen. Tvåårsräntan hade samtidigt stigit 1 punkter, till 2,03 procent, efter att ha noterat 2,043 som högst tidigare.

Bank of Canada höjde, som väntat, styrräntan med 25 punkter, till 1,25 procent, vilket var den tredje höjningen sedan i somras.

BOC skrev i en kommentar att de lediga resurserna på arbetsmarknaden absorberas snabbare än väntat, och att fler räntehöjningar sannolikt kommer. Men centralbanken har ingen brådska med att föra tillbaka räntan till mer normala nivåer.

"Även om de ekonomiska utsikterna väntas motivera högre styrränta längre fram kommer viss fortsatt penningpolitisk ackommodering sannolikt behövas för att ekonomin ska verka nära sin potential och inflationen ligga på målet", skrev BOC i ett pressmeddelande.

Efter att som mest ha fallit med 26 procent på tisdagen återhämtade sig priset på bitcoin något på onsdagsmorgonen. Vid lunchtid bidrog dock kommentarer från EU till förnyad nedåtpress mot kryptomarknaderna.

EU:s talesperson för bland annat finansiella frågor, Vanessa Mock, sade att EU bevakar utvecklingen "mycket noga" och uppmanar de övervakande myndigheterna att uppdatera sina varningar om kryptovalutor. Hon påpekade att kryptovalutor "inte är riktiga valutor"

"Och det betyder att valutan inte garanteras av något land eller någon utgivare, och värdet bestäms av utbud och efterfrågan", sade hon.

"Innehavare av kryptovalutor håller på att bestämma sig för om de ska överge bitcoin. Dilemmat är att när man väl slutat att prissätta bitcoin och dess derivat som nya tillgångar som är på väg mot månen, så är prismodellen mer konventionell och mycket mindre andlöst spännande", sade Steven Englander på Rafiki Capital till Bloomberg News.

Efter att ha sjunkit från nära 14.000 dollar tidigt på tisdagen till nära 10.000 dollar på kvällen återhämtade sig bitcoinkursen till nära 11.800 dollar i Asien på onsdagsmorgonen. Senare tilltog fallet och kursen noterade som lägst cirka 9.250 dollar, vilket innebar att värdet mer än halverats från toppnoteringen runt 20.000 dollar i mitten av december.

Strategens köptips: Hårdblankade aktien kan bli en flerstegsraket

En av börsens mest blankade aktier, men med höga ambitioner, rejäl direktavkastning och en ljus framtid. Ungefär så beskriver Swedbanks aktiestrateg Robert Oldstrand sitt köptips – en aktie som han tror kommer att lyfta 40 procent i ett första skede, men som på längre sikt kan nå betydligt högre nivåer. 

”Det här kan bli en flerstegsraket, om man blickar framåt några år”, säger han.

Robert Oldstrand.
Robert Oldstrand.Foto:Jenny Hallengren/John Raoux

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera