Annons

Räntor och valutor: Euron upp och PMI-fokus inför USA-data

Kronan handlas cirka 3 öre svagare mot euron vid 9:49 på fredagen efter att det svenska inköpschefsindexet för industrin sjunkit oväntat mycket.

Även dollarn handlas något svagare mot den europeiska valutan vid 1:1900 inför eftermiddagens amerikanska jobbdata där analytikerna väntar sig en jobbökning på 180.000 i augusti.

Behöver företaget pengar? Jämför företagslån till bäst pris (extern tjänst)

Arbetsmarknadsdatan kan bli avgörande för om den senaste tidens vändning i dollarn får ytterligare momentum eller bryts, konstaterar Danske Bank som noterar att dagens månadsrapport är den sista innan Fed-mötet den 20 september.

"Den fråga som Fed ställer sig är varför inte lönerna tar fart när arbetsmarknaden i övrigt är så stark", skriver Danske Bank som rekommenderar att man håller ett öga på löneutvecklingen i statistiken.

Det senaste dygnets dollarförsvagning kommer i spåren av att amerikansk statistik under torsdagen visade att utsikterna för fortsatt svag inflation kvarstår, trots ökade inkomster och konsumtion.

Pundet stärktes något på fredagen när det brittiska inköpschefsindexet för industrin överraskade på uppsidan. PMI för euroområdet utföll däremot i linje med preliminära 57,4.

På obligationsmarknaden är rörelserna överlag begränsade. Japans tioårsränta har sjunkit under nollstrecket för första gången sedan i november.

Inköpschefsindex för den svenska industrisektorn sjönk i augusti till den lägsta nivån på ett år när indexet tappade över 5 indexenheter till 54,7 från 60,3 i juli. Enligt SME Direkts prognosenkät hade analytikerna bara räknat med att nivån skulle ha sjunkit en aning till 59,9.

Silf/Swedbank uppger att det främst var produktionen som bidrog till nedgången, följt av orderingången. Båda dessa bidrog negativt med mer än två indexenheter vardera.

Andreas Wallström, chefsanalytiker vid Nordea, noterar att augusti även i fjol var en svag utstickare, vilket kan indikera mätproblem under sommaren.

"Sammantaget förväntar vi oss att återhämtningen i tillverkningssektorn kommer att fortsätta, även om dagens siffror tar ned förväntningar något", skriver han i en analys.

Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser steg med 2,9 indexenheter till 57,8 i augusti, något som kan signalera högre pristryck.

En möjligt glädjande signal för Riksbanken är att SCB på förmiddagen meddelade att tjänstepriserna i Sverige under andra kvartalet steg i den högsta årstakten sedan 2012. Årstakten uppgick till 1,7 procent.

Tidigare under veckan har USA-statistiken överlag kommit in över prognos, vilket har bidragit till att marknadens förväntningar om att Fed ska höja räntan en gång till före årsskiftet skruvats upp en aning.

På torsdagen visade dock statistik att kärninflationen (mätt som core-PCE) sjönk till 1,4 procent i juli från 1,5 procent föregående månad, i linje med vad som väntats. I början av året låg den på 1,9 procent.

På temat skuldtak rapporterades det under natten att USA:s president Donald Trump överväger att koppla en höjning av USA:s skuldtak till en begäran om en initial katastrofhjälp på 5,95 miljarder dollar för att finansiera skadorna efter orkanen Harvey.

Åtgärden skulle syfta till att minska risken för en betalningsinställelse och regeringsföreträdare har redan inlett samtal med kongressledare om förslaget. Marknadens oro över skuldtaket har ökat eftersom kongressen bara har ett begränsat antal arbetsdagar kvar för att kunna höja skuldtaket.

Augusti månads arbetsmarknadsrapport väntas visa att sysselsättning ökade med 180.000 personer och att arbetslösheten låg stabilt på 4,3 procent. Timlönerna väntas ha ökat med 0,2 procent under månaden och 2,6 procent i årstakt.

Kathy Lien vid BK Asset Management skriver i ett kundbrev att den enda fråga som betyder något är huruvida jobb- och lönetillväxt är tillräckligt starka för att Fed ska kunna höja styrräntorna vid slutet av året. Hon tillägger att investerarna är desperata efter något som kan validera dollarns rally den senaste tiden.

Enligt Kathy Lien räcker det inte med att statistiken möter förväntningarna för att dollarns rally ska kunna återupplivas.

Annan USA-statistik på fredagen är definitiva industri-PMI från Markit och ISM för augusti, definitivt Michiganindex samt bygginvesteringar för juli.

Greklands BNP-utveckling för det andra kvartalet överraskade i fredagsförmiddagens data på uppsidan medan den italienska utföll i linje med förväntan.

Statistik under natten visade att Caixins industri-PMI för Kina oväntat steg till 51,6 i augusti. Väntat var en liten nedgång till 51,0 från 51,1 i juli.

Annan statistik som visade på bättre fart i Asien var att Sydkoreas export ökade mer än väntat.

Inköpschefsindex för den japanska tillverkningsindustrin steg marginellt till nedreviderade 52,2 i augusti från 52,1 i juli enligt definitiv statistik. Det preliminära utfallet var 52,8.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?