1515

Räntor och valutor: Euron upp och PMI-fokus inför USA-data

Kronan handlas cirka 3 öre svagare mot euron vid 9:49 på fredagen efter att det svenska inköpschefsindexet för industrin sjunkit oväntat mycket.

Även dollarn handlas något svagare mot den europeiska valutan vid 1:1900 inför eftermiddagens amerikanska jobbdata där analytikerna väntar sig en jobbökning på 180.000 i augusti.

Behöver företaget pengar? Jämför företagslån till bäst pris (extern tjänst)

Arbetsmarknadsdatan kan bli avgörande för om den senaste tidens vändning i dollarn får ytterligare momentum eller bryts, konstaterar Danske Bank som noterar att dagens månadsrapport är den sista innan Fed-mötet den 20 september.

"Den fråga som Fed ställer sig är varför inte lönerna tar fart när arbetsmarknaden i övrigt är så stark", skriver Danske Bank som rekommenderar att man håller ett öga på löneutvecklingen i statistiken.

Det senaste dygnets dollarförsvagning kommer i spåren av att amerikansk statistik under torsdagen visade att utsikterna för fortsatt svag inflation kvarstår, trots ökade inkomster och konsumtion.

Pundet stärktes något på fredagen när det brittiska inköpschefsindexet för industrin överraskade på uppsidan. PMI för euroområdet utföll däremot i linje med preliminära 57,4.

På obligationsmarknaden är rörelserna överlag begränsade. Japans tioårsränta har sjunkit under nollstrecket för första gången sedan i november.

Inköpschefsindex för den svenska industrisektorn sjönk i augusti till den lägsta nivån på ett år när indexet tappade över 5 indexenheter till 54,7 från 60,3 i juli. Enligt SME Direkts prognosenkät hade analytikerna bara räknat med att nivån skulle ha sjunkit en aning till 59,9.

Silf/Swedbank uppger att det främst var produktionen som bidrog till nedgången, följt av orderingången. Båda dessa bidrog negativt med mer än två indexenheter vardera.

Andreas Wallström, chefsanalytiker vid Nordea, noterar att augusti även i fjol var en svag utstickare, vilket kan indikera mätproblem under sommaren.

"Sammantaget förväntar vi oss att återhämtningen i tillverkningssektorn kommer att fortsätta, även om dagens siffror tar ned förväntningar något", skriver han i en analys.

Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser steg med 2,9 indexenheter till 57,8 i augusti, något som kan signalera högre pristryck.

En möjligt glädjande signal för Riksbanken är att SCB på förmiddagen meddelade att tjänstepriserna i Sverige under andra kvartalet steg i den högsta årstakten sedan 2012. Årstakten uppgick till 1,7 procent.

Tidigare under veckan har USA-statistiken överlag kommit in över prognos, vilket har bidragit till att marknadens förväntningar om att Fed ska höja räntan en gång till före årsskiftet skruvats upp en aning.

På torsdagen visade dock statistik att kärninflationen (mätt som core-PCE) sjönk till 1,4 procent i juli från 1,5 procent föregående månad, i linje med vad som väntats. I början av året låg den på 1,9 procent.

På temat skuldtak rapporterades det under natten att USA:s president Donald Trump överväger att koppla en höjning av USA:s skuldtak till en begäran om en initial katastrofhjälp på 5,95 miljarder dollar för att finansiera skadorna efter orkanen Harvey.

Åtgärden skulle syfta till att minska risken för en betalningsinställelse och regeringsföreträdare har redan inlett samtal med kongressledare om förslaget. Marknadens oro över skuldtaket har ökat eftersom kongressen bara har ett begränsat antal arbetsdagar kvar för att kunna höja skuldtaket.

Augusti månads arbetsmarknadsrapport väntas visa att sysselsättning ökade med 180.000 personer och att arbetslösheten låg stabilt på 4,3 procent. Timlönerna väntas ha ökat med 0,2 procent under månaden och 2,6 procent i årstakt.

Kathy Lien vid BK Asset Management skriver i ett kundbrev att den enda fråga som betyder något är huruvida jobb- och lönetillväxt är tillräckligt starka för att Fed ska kunna höja styrräntorna vid slutet av året. Hon tillägger att investerarna är desperata efter något som kan validera dollarns rally den senaste tiden.

Enligt Kathy Lien räcker det inte med att statistiken möter förväntningarna för att dollarns rally ska kunna återupplivas.

Annan USA-statistik på fredagen är definitiva industri-PMI från Markit och ISM för augusti, definitivt Michiganindex samt bygginvesteringar för juli.

Greklands BNP-utveckling för det andra kvartalet överraskade i fredagsförmiddagens data på uppsidan medan den italienska utföll i linje med förväntan.

Statistik under natten visade att Caixins industri-PMI för Kina oväntat steg till 51,6 i augusti. Väntat var en liten nedgång till 51,0 från 51,1 i juli.

Annan statistik som visade på bättre fart i Asien var att Sydkoreas export ökade mer än väntat.

Inköpschefsindex för den japanska tillverkningsindustrin steg marginellt till nedreviderade 52,2 i augusti från 52,1 i juli enligt definitiv statistik. Det preliminära utfallet var 52,8.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?