Räntor och valutor: Euron tvärvänder

Europeiska statspappersräntor handlas oregelbundet i förmiddagens handel på måndagen och tidiga uppgångar har gröpts ur efterhand. Dollarn handlas på lägre nivåer mot euron och japanska yen jämfört med fredagens svenska stängningsnivåer men har ändå vänt uppåt i europeisk handel.

Oro över geopolitiska risker i spåren på att Kina beslagtagit en amerikansk undervattensdrönare hade tidigare pressat ner USA-dollarn, från höga nivåer, mot andra större valutor. USA:s tillträdande president Donald Trump protesterade mot Kinas åtgärd i ett Twitterinlägg och sade att handlingen saknade motstycke.

Den tyska konjunkturbarometern IFO-index steg till 111,0 i december, från 110,4 i november. Det var högre än väntade 110,6 och den högsta noteringen sedan februari 2014 (111,1).

Delindex för nuläget steg till 116,6 från 115,6, högre än väntade 115,9. Nulägesindexet har inte varit högre sedan i november 2011 (117,1).

Delindex för utsikterna steg samtidigt till 15,6 från från 105,5, vilket var i linje med prognos. Det indexet var dock högre i oktober i år, 106,0.

IFO-ekonomer säger i en kommentar att den fallande växelkursen för euron lyfter exportförväntningarna och att Federal Reserves räntebeslut får en indirekt effekt på sentimentet i tyska företag. Den inhemska efterfrågan i industrin är god och konsumenterna fortsätter att spendera.

IFO-ekonomer noterar samtidigt att företagen väntar och ser vad USA:s tillträdande president Donald Trump kommer att göra, men valet tynger än så länge inte på sentimentet.

Svenska statsobligationsräntor stiger 2-3 punkter i längre löptider på förmiddagen. Kronan handlas samtidigt något starkare mot euron jämfört med fredagens svenska stängning när marknadsaktörer gör sig redo för nya besked från Konjunkturinstitutet, på tisdag, och Riksbanken, på onsdag.

Konjunkturinstitutet ska på tisdagen redovisa såväl konjunkturbarometern för december samt en ny konjunkturprognos.

Enligt SME Direkts prognosenkät väntas barometern visa en viss nedåtrekyl, från höga nivåer, i sentimentet för såväl tillverkningsindustrin som för hushållen. Nivåerna väntas dock fortsatt signalera att läget är bättre än normalt.

Konjunkturinstitutets senaste prognos, i oktober, pekade mot en BNP-tillväxt på 3,4 procent i år och 2,1 procent 2017. Vilket var marginellt över de 3,3 respektive 2,0 procent som var Riksbankens prognos i oktober.

Vice riksbankschefen Martin Flodén sade den 24 november att Riksbankens tillväxtprognoser från i oktober började ligga något i underkant jämfört med andra då aktuella prognoser (uttalandet kom strax efter att SEB prognostiserat en BNP-tillväxt på 3,7 procent i år och 2,8 procent 2017). Han noterade också att KI-barometern för november var stark, men han var då inte övertygad om att det borde leda till att Riksbanken ska revidera upp sina prognoser.

Danske Bank spår i en ny prognos en BNP-tillväxt på 3,0 procent i år och 2,0 procent 2017 och 2018, och att inflationen kommer att vara för låg för att Riksbanken inte ska sänka styrräntan en gång till, till -0,60 procent, och förlänga tillgångsköpprogrammet med "minst" sex månader.

Enligt SME Direkts prognosenkät väntar endast en (Danske Bank) av elva tillfrågade bedömare med att Riksbanken kommer att sänka räntan på onsdag, i så fall till -0,60 procent. Tio av elva tror dock att Riksbanken kommer att förlänga obligationsköpprogrammet med sex månader, men att volymen sänks till 25-30 miljarder kronor, från 45 miljarder under andra halvåret 2016.

Amerikanska statspappersräntor sjunker något i den europeiska handeln på måndagen efter att ha stigit svagt efter den svenska stängningen på fredagen.

Måndagens USA-agenda bjuder på preliminärt tjänste-PMI för december, klockan 15.45, som väntas ha stigit till 55,2 från 54,6 i november.

Fedchefen Janet Yellen ska vidare tala om läget på arbetsmarknaden klockan 19.30.

 

               måndag 10.55 (fredag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:3421 (9:3865) Statsobl 2y -0,68 (-0,68)
EUR/SEK 9:7631 (9:7900) Statsobl 10y 0,67 (0,64)
EUR/USD 1:0451 (1:0432) Räntegap/ty 35 (33)
US obl 10 2,58 (2,58) Ty obl 10 0,32 (0,31)Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?