1515
Annons

Räntor och valutor: Euron tvärvänder

Europeiska statspappersräntor handlas oregelbundet i förmiddagens handel på måndagen och tidiga uppgångar har gröpts ur efterhand. Dollarn handlas på lägre nivåer mot euron och japanska yen jämfört med fredagens svenska stängningsnivåer men har ändå vänt uppåt i europeisk handel.

Oro över geopolitiska risker i spåren på att Kina beslagtagit en amerikansk undervattensdrönare hade tidigare pressat ner USA-dollarn, från höga nivåer, mot andra större valutor. USA:s tillträdande president Donald Trump protesterade mot Kinas åtgärd i ett Twitterinlägg och sade att handlingen saknade motstycke.

Den tyska konjunkturbarometern IFO-index steg till 111,0 i december, från 110,4 i november. Det var högre än väntade 110,6 och den högsta noteringen sedan februari 2014 (111,1).

Delindex för nuläget steg till 116,6 från 115,6, högre än väntade 115,9. Nulägesindexet har inte varit högre sedan i november 2011 (117,1).

Delindex för utsikterna steg samtidigt till 15,6 från från 105,5, vilket var i linje med prognos. Det indexet var dock högre i oktober i år, 106,0.

IFO-ekonomer säger i en kommentar att den fallande växelkursen för euron lyfter exportförväntningarna och att Federal Reserves räntebeslut får en indirekt effekt på sentimentet i tyska företag. Den inhemska efterfrågan i industrin är god och konsumenterna fortsätter att spendera.

IFO-ekonomer noterar samtidigt att företagen väntar och ser vad USA:s tillträdande president Donald Trump kommer att göra, men valet tynger än så länge inte på sentimentet.

Svenska statsobligationsräntor stiger 2-3 punkter i längre löptider på förmiddagen. Kronan handlas samtidigt något starkare mot euron jämfört med fredagens svenska stängning när marknadsaktörer gör sig redo för nya besked från Konjunkturinstitutet, på tisdag, och Riksbanken, på onsdag.

Konjunkturinstitutet ska på tisdagen redovisa såväl konjunkturbarometern för december samt en ny konjunkturprognos.

Enligt SME Direkts prognosenkät väntas barometern visa en viss nedåtrekyl, från höga nivåer, i sentimentet för såväl tillverkningsindustrin som för hushållen. Nivåerna väntas dock fortsatt signalera att läget är bättre än normalt.

Konjunkturinstitutets senaste prognos, i oktober, pekade mot en BNP-tillväxt på 3,4 procent i år och 2,1 procent 2017. Vilket var marginellt över de 3,3 respektive 2,0 procent som var Riksbankens prognos i oktober.

Vice riksbankschefen Martin Flodén sade den 24 november att Riksbankens tillväxtprognoser från i oktober började ligga något i underkant jämfört med andra då aktuella prognoser (uttalandet kom strax efter att SEB prognostiserat en BNP-tillväxt på 3,7 procent i år och 2,8 procent 2017). Han noterade också att KI-barometern för november var stark, men han var då inte övertygad om att det borde leda till att Riksbanken ska revidera upp sina prognoser.

Danske Bank spår i en ny prognos en BNP-tillväxt på 3,0 procent i år och 2,0 procent 2017 och 2018, och att inflationen kommer att vara för låg för att Riksbanken inte ska sänka styrräntan en gång till, till -0,60 procent, och förlänga tillgångsköpprogrammet med "minst" sex månader.

Enligt SME Direkts prognosenkät väntar endast en (Danske Bank) av elva tillfrågade bedömare med att Riksbanken kommer att sänka räntan på onsdag, i så fall till -0,60 procent. Tio av elva tror dock att Riksbanken kommer att förlänga obligationsköpprogrammet med sex månader, men att volymen sänks till 25-30 miljarder kronor, från 45 miljarder under andra halvåret 2016.

Amerikanska statspappersräntor sjunker något i den europeiska handeln på måndagen efter att ha stigit svagt efter den svenska stängningen på fredagen.

Måndagens USA-agenda bjuder på preliminärt tjänste-PMI för december, klockan 15.45, som väntas ha stigit till 55,2 från 54,6 i november.

Fedchefen Janet Yellen ska vidare tala om läget på arbetsmarknaden klockan 19.30.

 

        måndag 10.55 (fredag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:3421 (9:3865) Statsobl 2y -0,68 (-0,68)
EUR/SEK 9:7631 (9:7900) Statsobl 10y 0,67 (0,64)
EUR/USD 1:0451 (1:0432) Räntegap/ty 35 (33)
US obl 10 2,58 (2,58) Ty obl 10 0,32 (0,31)Innehåll från SigmaAnnons

Ger nycklar för lyckad molntransformation

Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.
Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.

Molnet har gått från ”nice to have” till ”need to have” under pandemin – och utvecklingen spås hålla samma snabba takt även framåt. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions jobbar nu för att möta det stora behovet hos svenska och internationella företag.  

Molnet blir en möjliggörare för att lyckas med digitalisering, men för att maximera affärsnyttan av en förflyttning till molnet bör man identifiera vilka delar av den egna verksamheten som faktiskt skulle effektiviseras av att genomgå en molntransformation. 

Just detta tar Sigma Technology Digital & Cloud Solutions avstamp i. De är ett nystartat IT-konsultbolag som utmanar branschen och sina kunder i hur en molntransformation kan och bör se ut. Vd:n Rashin Kabodvand berättar varför molnet bör bli en pusselbit i alla organisationers digitaliseringsstrategi.

– Vi måste möta den digitala omställningen genom nya och förbättrade tjänster. Behovet av snabb ”time to market” ökar och är viktig för företagens konkurrenskraft. Resultatet av en molntransformation blir effektivisering, flexibilitet, tillgänglighet och skalbarhet. Att flytta till molnet är nödvändigt för ökad affärsnytta, säger hon. 

Skapar verklig affärsnytta

Allt handlar om att digitalisera rätt saker. Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions, förklarar. 

– Molnet ger oss bättre möjligheter att göra rätt saker och hitta en teknisk lösning. Genom att ta bort ”undifferentiated heavy lifting” och använda sig av managerade tjänster i molnet kan verksamheten fokusera på att skapa affärsnytta. När vi hjälper våra kunder tittar vi inåt och diskuterar vad som ska flyttas till molnet, varför och hur det ska gå till, säger han och fortsätter:

– Vi tycker inte att man ska migrera för migrerandets skull. Vi pratar sällan om att skära ner kostnader. Molnet handlar inte om att spara pengar, utan om att nå en ökad lönsamhet.

Backas upp av stabil koncern

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions startades upp i början av 2021. På tio månader har bolaget vuxit till 40 anställda. Målet är att företaget ska bli en av de tre främsta molntjänstleverantörerna på marknaden. 

Förutom att leverera paketerade tjänster utifrån plattformarna Microsoft Azure, Amazon Web Services och Google Cloud kan företaget också bidra med kompetensförsörjning, något som kan vara avgörande för att lyckas med en digital transformation.

– Vi är ett nischat bolag med en tydlig vision, samtidigt som vi tillhör en koncern med över 4000 anställda med expertis inom allt som rör teknologi. Detta gör att vi kan leverera specialistkompetens till våra kunder i stora volymer, trots att vi är ett nystartat bolag, säger Rashin Kabodvand.

Vill du effektivisera din verksamhet genom molntjänster? Läs mer här. 

Om Sigma Technology Digital & Cloud Solutions

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions är ett nystartat bolag inom Sigma Technology-gruppen. Bolaget fokuserar på systemutveckling, design och publika molntjänster. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions har i dag 40 anställda och har som mål att bli 100 specialiserade konsulter.

Mer från Sigma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sigma och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?