Annons

Räntor och valutor: Euron tappar

Europaräntorna är överlag ned på onsdagen, medan euron tappar. Europabörserna är blandade medan oljan handlas lägre efter en betydande uppgång i USA-lagren.

USA-räntorna sjönk på tisdagen och har gått sidledes på onsdagen. Tyska räntor är 1 punkt ned överlag medan franska räntor stiger något.

Dollar/yen visar små nettoförändringar medan euron tappat till 1:0650 mot dollarn. Sedan början på veckan har euron tappat mer än 1 procent.

"Ju närmare vi kommer valet i Frankrike i april och maj och givet risken, även om det inte är basscenariot, att Le Pen vinner, så kommer volatiliteten på valutamarknaden att börja öka. Valutamarknaden är till stor del lugn över dessa risker, medan obligationsmarknaden inte är det", sade Callum Henderson på Eurasia Group till Bloomberg News.

Indiens centralbank överraskade och lämnade styrräntan oförändrad på 6,25 procent, väntat var en sänkning med 25 punkter, samtidigt som de övergav en ackommoderande hållning för en neutral sådan. De vill studera effekterna av sedelindragningen på inflationen och utbudsgapet.

Indiska räntor steg kraftigt efter beskedet, medan börsen återtog en initial nedgång. Rupien stärktes något mot dollarn.

Den indiska regeringen presenterade i förra veckan en budget som via bland annat skattesänkningar ska få fart på tillväxten igen efter att beslutet den 8 november att dra in vissa sedelvalörer skapat stor oro bland konsumenterna.

Samtidigt har inflationen fallit tillbaka vilket fått bedömare att vänta sig en räntesänkning. Indiens centralbank har successivt sänkt räntan från 8,00 procent i början av 2015.

Sandeep Bagla på Trust Capital såg beskedet som oväntat hökaktigt.

"Uppenbarligen är fokus just nu på finansiell stabilitet och obligationerna kommer att reagera mer på globala variabler", sade Sandeep Bagla till Bloomberg News.

Shilan Shah på Capital Economics hade väntat sig oförändrad ränta, och ser det som slutet på lättnadscykeln.

"Beslutet att lämna oförändrat förefaller också att ha drivits av utsikterna för inflationen. Som vi sagt en tid så finns det, trots de närtida effekterna på inflationen från sedelindragningen, skäl att tro att inflationen kommer att stiga kommande månader", sade Shilan Shah till Bloomberg News.

Svenska räntor handlas 1 punkt ned medan kronan stärkts 1 öre mot dollarn och 3 öre mot euron från tisdagen.

Hushållens konsumtion ökade med endast 0,7 procent i årstakt i december, där bland annat beklädnadshandel och post- och telekommunikation tyngde. I november var uppgången 3,3 procent.

Produktionen i näringslivet ökade 3,4 procent i årstakt i december, med stöd av byggproduktionen. Tjänsteproduktionen steg 4,1 procent medan industrin var ned 0,8 procent.

Nordea ser betydande kalendereffekter i december men ändå en viss nedåtrisk för deras prognos för konsumtionen på 2,0 procent i årstakt fjärde kvartalet. Produktionen i näringslivet steg samtidigt 0,8 procent under fjärde kvartalet vilket var starkare än väntat.

"Data är därmed blandade men vår prognos (liksom Riksbankens) för fjärde kvartalet om en tillväxt på 0,7 procent (q/q) ligger inom räckhåll. Mer info kommer från lagren den 15 februari", skriver Nordea i en kommentar.

Swedbank noterar att prisdeflatorn steg 1,1 procent i årstakt i december, vilket var andra gången under 2016 som den låg så högt.

"Ett rörligt tremånaderssnitt visar att pristrenden pekar uppåt. Det är positiv utveckling för Riksbanken", skriver Swedbank.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från BürkertAnnons

Så hjälper flödesexperten Bürkert bryggerierna växa

Catarina Holgersson är Field Segment Manager på Bürkert.
Catarina Holgersson är Field Segment Manager på Bürkert.

Det börjar ofta i en källare, där man i mindre skala experimenterar fram sin egen smak och karaktär. Där föds också bryggmästarens känsla och passion för det egna ölet. 

Catarina Holgersson, Field Segment Manager på Bürkert berättar:

 – Vi har många lyckade projekt tillsammans med bryggerier och andra dryckestillverkare. Vi har till och med drivit vårt eget mikrobryggeri, så vi vet vilka utmaningar som livsmedelsindustrin står inför och har mycket vi kan hjälpa denna industri med. Vår expertis ligger i flödena, och hur man kan automatisera sin process utan att tappa bort själen i själva hantverket.

Drömmen om Systembolaget

Bürkert har en lång erfarenhet av att jobba med food and beverage och Catarina beskriver det som en viktig bransch för dem. 

– Det viktigaste är att kunna säkerställa kvalitet och skapa en repeterbarhet så att det man producerar blir likadant gång efter gång. Det är en viktig faktor om man till exempel drömmer om att få in sin produkt på Systembolaget. Här kan vi hjälpa till, säger Catarina.

Många fördelar med automatisering 

Förutom kvalitetssäkringen så finns det många andra fördelar med en automatisering av produktionen. Det är kostnads- och tidseffektivt och inte minst är det en klar förbättring arbetsmiljömässigt då det manuella bryggandet ibland kan vara ganska slitigt. Ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv är det också en vinst då man minskar vattenåtgången, kemikalieanvändningen och inte förbrukar mer än man behöver. 

Många bryggerier har redan hela eller delar av sin produktion automatiserad. För dem gäller det att hålla sin process uppdaterad. Bürkert har en flexibilitet och en samlad kompetens som gör att det alltid går att hitta rätt anpassning. Alltifrån en enstaka ventil till en större automatiserad lösning. 

Förutom bryggerierna finns det dessutom många andra former av livsmedelstillverkning där samma grunder är viktiga. Att rena, värma, kyla och filtrera är sådant som också kan appliceras inom till exempel mejeriindustrin och det är processer Bürkert strävar efter att ligga i framkant med. 

– Vår erfarenhet ger oss en stabilitet som vi hoppas att kunden känner sig trygg i. Vi tror att deras hantverk och känsla i kombination med vår samlade kunskap utgör ett bra samarbete. Deras glädje och vår teknologi, avslutar Catarina

Fakta

Bürkert grundades 1946 i Tyskland och är ett globalt ledande företag inom industriell mät-, kontroll- och reglerteknik. Passionen för flöden är central och Bürkert är kända för sin kvalité och innovation. Företaget har 3000 anställda världen över med produktion i Tyskland och Frankrike. I Sverige finns kontor i Stockholm och Malmö.

Läs mer om hur Bürkert kan hjälpa er här  

Mer från Bürkert

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bürkert och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?