ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Euron tappar efter ECB-besked

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna sjunker överlag samtidigt som euron tappar efter att ECB meddelat att de ska avsluta nettoköpen i sitt QE-program i december. Räntorna kommer, enligt ECB, att ligga kvar på nuvarande nivåer åtminstone till sommaren 2019.

Den tyska tvåårsräntan är en dryg kvart efter beskedet ned 4 punkter till -0,62 procent, jämfört med före beskedet, medan den tyska tioårsräntan är ned 4 punkter till 0,46 procent.

Euron har tappat nästan 1 cent mot dollarn, från 1:1820 till 1:1730.

ECB:s program för tillgångsköp, med månatliga köp om 30 miljarder euro, ska fortsätta till och med september 2018.

Rådet förväntar sig att nettoköpen, beroende på inkommande data som bekräftar de medelfristiga inflationsutsikterna, kommer att minskas till 15 miljarder euro från oktober till december och därefter avslutas.

ECB-rådet förväntar sig samtidigt att räntorna kommer att förbli på nuvarande nivåer åtminstone till sommaren 2019 och i varje fall så länge som det är nödvändigt för att säkra att inflationsutvecklingen förblir förenlig med utsikterna om en uthållig anpassningsbana.

Capital Economics noterar att QE-beskedet möjligen var något djärvare än vad som väntats, och en del hade trott att ECB skulle avvakta till juli med besked, men det motverkas av beskedet om oförändrad ränta i åtminstone ett år framåt, vilket är lite längre än vad marknaden förväntat sig. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies