Räntor och valutor: Euron tappar

Europaräntorna sjönk på måndagen, medan USA-räntorna gick sidledes. Börserna var överlag upp medan euron tappade 0,5 procent till 1,1960 mot dollarn.

Tyska räntor var 2 punkter ned medan periferin sjönk något mer. Det väntar rikligt med emissioner av statsobligationer i euroområdet i starten på det nya året, vilket kan prägla obligationshandeln kommande veckan.

"Vi tror inte att dessa (nya emissioner) kommer att vara särskilt utmanande för marknaden att absorbera givet kontantinflödet från tyska och nederländska förfall. Det svagare inflationsutfallet i fredags bidrar till vår övertygelse", sade Antoine Bouvet på Mizuho till Reuters.

Tyska data på måndagen visade att industrins orderingång sjönk 0,4 procent i november jämfört med föregående månad, och steg 8,7 procent i årstakt. Väntat var +0,5 procent under månaden.

Commerzbank noterade att exklusive den notoriskt volatila komponenten "big ticket orders" så visade orderingången en uppgång med 1,8 procent under månaden.

"Detta innebär att trenden i inkommande order fortsätter att visa en klar uppåtgående trend, vilket indikerar att industriproduktionen kommer att öka kommande månader", skrev Commerzbank.

Stigande IFO-index, fortsatt expansiv penningpolitik och bra globalt momentum talar för en robust tysk tillväxt på 2,5 procent i år, enligt Commerzbank.

EMU:s konjunkturbarometer steg till 116,0 i december från 114,6 föregående månad, den högsta nivån sedan oktober 2000 och över väntade 114,8.

EU-kommissionen konstaterade att det mer optimistiska sentimentet var brett baserat och framförallt lyftes av ökat förtroende i tjänste-, detaljhandels- och byggsektorerna.

Detaljhandeln steg 2,8 procent i årstakt i november, mer än väntade 2,2 procent, enligt Eurostat. Dessutom visade tyska Sentix-indexet över investerarförtroendet för euroområdet en uppgång till 32,9 från 31,1 föregående månad.

Capital Economics noterade att trots tecken på en stark tillväxt i euroområdet så föll konsumenternas inflationsförväntningar till fyramånaderslägsta, och pekar mot en kärninflation på bara lite över 1 procent.

"Så medan dagens data indikerar att det finns en uppåtrisk för vår prognos (redan över konsensus) på en tillväxt i euroområdet på 2,3 procent i år, så tvivlar vi på att det kommer att få ECB att ändra sin duvaktiga hållning", skrev Capital Economics.

ECB-rådsledamoten Jens Weidmann upprepade i helgen i El Mundo att han ser det som berättigat att ECB sätter ett klart slutdatum för QE-programmet.

Prisutvecklingen talar för en återgång i inflationen till en lämplig nivå för att upprätthålla prisstabilitet, och penningpolitiken kommer, även efter att nettoköpen har upphört, fortsatt att vara mycket expansiv.

Jens Weidmann är tillsammans med Sabine Lautenschläger en känd hök i direktionen, men de har även fått viss uppslutning från andra ledamöter som Benoit Coeure och Yves Mersch på senare tid, vilket tillsammans med starka eurodata väckt frågan om ECB kan vara redo tidigarelägga ett QE-avslut.

"Utsikterna för Fed har redan prisats in på marknaderna så osäkerheten ligger runt ECB:s policyhållning även om den låga inflationen och den starka euron säkert kommer att vara oroande för de policyansvariga", sade Kenneth Broux på Societe Generale till Reuters.

USA-räntorna visade små nettoförändringar på måndagen, med den tioåriga statsobligationen upp 2 punkter till 2,48 procent jämfört med före fredagens jobbrapport.

Denna var svagare än väntat vad gäller antalet nya jobb, medan arbetslöshetsnivå och timlöneökningar kom in i linje med prognos.

Dollarn har stärkts mot euron men tappat lite mot yenen. Dollarindex är upp 0,4 procent från jobbrapporten.

"Oavsett vad man har för medel- eller långsiktig syn, så varnar de tekniska indikatorerna för att avsäljningen (i dollarn) gått långt och är i behov av en konsolidering, och kanske till och med korrektion", sade Marc Chandler på Brown Brothers Harriman till Financial Times.

Fed-chefen i San Francisco, John Williams, sade i en intervju med Reuters att Federal Reserve bör höja räntan tre gånger i år givet en stark ekonomi som kommer få ytterligare skjuts av skattesänkningarna. Fed-chefen i Cleveland, Loretta Mester, sade å sin sida att hon tror på fyra höjningar i år.

Båda är röstande i FOMC under 2018.

Pundet tappade något till 1,3550 mot dollarn under måndagen. Premiärminister Theresa May genomförde en regeringsombildning, där David Lidington ersätter Damian Green som ansvarig för det interna regeringsarbetet. Finansminister Philip Hammond och brexitminister David Davis blir kvar.

Svenska räntor sjönk svagt medan kronan tappade 7 öre till 8,21 mot dollarn och 2 öre till 9:83 mot euron under måndagen. Fokus för svensk del ligger främst på Riksbanksprotokollet på onsdagen och december-KPI på fredagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?