1515

Räntor och valutor: Euron svagt uppåt

Amerikanska statspappersräntor vände något nedåt efter den svenska marknadens stängning på fredagen, efter att ha stigit tidigare på fredagen. Dollarn gjorde en motsvarande resa, med en tillbaka gång på kvällen efter uppgångar tidigare på dagen.

Tidigare på fredagen hade en viss lättnad över att "triple Threat Thursday" avlöpt utan större skadeverkningar bidragit till att pressa upp statspappersräntor och stärka dollarn, men i den sena handeln vände trenden i samband med att teknikaktier pressades markant nedåt på USA-börserna.

Euron stärktes något när handeln kom i gång i Asien på måndagen efter besked om att Frankrikes president Emmanuel Macron ser ut att kunna få starkt parlamentsstöd för sin politik. Hans parti, MREL, vann en övertygande seger i första valomgången och kan få en historiskt stor majoritet om resultatet bekräftas i den andra omgången nästa söndag.

Det verkar fortfarande inte helt klart med Storbritanniens premiärminister Theresa Mays uppgörelse med nordirländska DUP, och enligt flera medier står hon nu inför ett tufft möte med arga parlamentariker på måndagen, som kan komma att avgöra hennes framtid som premiärminister.

Bloomberg News rapporterar samtidigt att ett flertal EU-vänliga ministrar nu försöker mildra Theresa Mays planer på en hård brexit, kanske kan Storbritannien bli kvar i EU:s inre marknad och i tullunionen trots allt.

Brittiska pund rör sig oregelbundet mot dollarn så här långt i den asiatiska måndagshandeln.

Börserna i Asien uppvisar mestadels sjunkande kurser hittills på måndagen, och stora teknikjättar pressas efter fredagens plötsliga ras för teknikaktier i New York.

"Fallet på Nasdaq verkar slå igenom i dag. Men tekniksektorn har varit stark och var kanske redo för vinsthemtagning när Fedmötet också närmar sig. En dags fall på Wall Street ändrar inte den bredare bilden men det har dämpat sentimentet", sade Yoshinori Shigemi, strateg vid JP Morgan Asset Management, till Reuters.

Måndagens makroagenda är relativt tunn, veckans huvudnummer blir med all säkerhet onsdagens räntebesked från Federal Reserve, med åtföljande prognoser och presskonferens med Janet Yellen.

Marknadsaktörer är i stort sett eniga om att Fed kommer att höja räntan på nytt, med 25 punkter till 1,00-1,25, men stort intresse riktas mot vad centralbanken kan komma att indikera om framtida åtstramningar i form av nya räntehöjningar och nedtrappning av balansräkningen.

Drygt fem timmar före Fedräntebeskedet kommer också statistik över USA:s KPI och detaljhandel i maj.

På torsdagen lämnar också Schweiz Nationalbank samt Bank of England räntebesked, men här lär utrymmet för marknadsdrivande nyheter vara mer begränsat.

På fredagen följer Bank of Japan (BOJ) och Rysslands centralbank upp med veckans avslutande räntebesked.

Det väntas inga förändringar från BOJ, men nya prognoser och eventuella kommentarer om hur centralbanken förbereder sig för en eventuell exit från den ultralätta penningpolitiken kan ha potential att påverka åtminstone valutamarknaden.

Beträffande Rysslands centralbank räknar en klar majoritet av tillfrågade ekonomer med att styrräntan kommer att sänkas från nuvarande 9,25 procent, men meningarna är delade om huruvida räntan ska sänka med 25 eller 50 punkter.

I Sverige ska SCB publicera maj-KPI på tisdag och på onsdag redovisar Prospera en ny stor inflationsenkät.

 

        måndag 6.05 (fredag kl 16.15)
================================
USD/SEK 8:7088 (8:7233) EUR/USD 1:1208 (1:1186)
EUR/SEK 9:7611 (9:7575) USD/JPY 110:26 (110:66)
Jp obl 2 -0,10 (-0,10) Jp obl 10 0,06 (0,06)
Ty obl 2 -0,73 (-0,73) Ty obl 10 0,26 (0,27)
US obl 2 1,34 (1,34) US obl 10 2,22 (2,22)Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?