1515

Räntor och valutor: Euron svagt ned

Europaräntorna handlas något ned, euron har tappat och börserna står överlag på minus i veckans inledande handel.

Emmanuel Macrons väntade, men övertygande, seger i det franska presidentvalet har därmed inte gett någon direkt ökad riskaptit utan reaktionen beskrivs mer som vinsthemtagningar.

Emmanuel Macron fick drygt 66 procent av rösterna mot knappt 34 procent för Marine Le Pen. Valdeltagandet blev dock relativt lågt och flera bedömare konstaterar att Nationella Fronten gjorde sitt bästa val någonsin.

Euron stärktes initialt något upp till 1:1023 mot dollarn men har därefter tappat till 1:0960 under morgonen, det vill säga något lägre än i fredags. Rörelsen är alltså inte i närheten av reaktionen i spåren av Macrons seger i den första valomgången, då euron stärktes drygt 2 procent.

"Vi kommer att se utrymme för euron att stärkas ytterligare mot dollarn de kommande månaderna, men vi tvivlar på att det kommer att fortsätta drivas av den europeiska politiska utvecklingen, som sannolikt väntas tona bort i bakgrunden ett tag", sade Lee Hardmann på MUFG, till tidningen Telegraph.

Han konstaterade att den begränsade reaktionen för euron berodde på att Macrons seger redan till stor del var inprisad.

Närmast väntar parlamentsvalet i juni, där Macron och hans nybildade "En Marche!" ska försöka vinna tillräckligt med stöd för att kunna få en fungerande regering.

Med ännu ett val avklarat flyttar marknaden också fokus mot ECB.

"Macrons vinst nästan garanterar att ECB kan anta en neutral riskbalans för tillväxten och släppa sin nedåtbias för räntan i juni, symboliska steg som kan innebära slutet på lättnadscykeln. Men vi tror fortsatt att rådet kommer att vänta med det stora policybesluten om QE till september", sade Krishna Guha, vicechef på Evercore ISI i Washington, till Bloomberg News.

ECB-rådsledamoten Yves Mersch sade på måndagen att återhämtningen i euroområdet tilltar och en bedömning om "i stort sett balanserade" utsikter för tillväxten är i sikte.

Han sade att denna återhämtning fortsätter och inflationen fortsätter upp på ett uthålligt sätt, så kommer diskussionen om en policynormalisering att vara berättigad framöver.

Blickarna vänds också mot ECB-chefen Mario Draghi, som ska tala i det nederländska parlamentet på onsdag.

I förra veckan sade Peter Praet, ledamot av ECB:s direktion, att euroområdets senaste ekonomiska förbättring inte räcker som skäl för att strama åt policyn.

Data på måndagen visade att tyska industriorder ökade 1,0 procent i mars, mer än väntade 0,7 procent.

"Denna uppgång beror uteslutande på en betydande uppgång i den notoriskt volatila serien i sektorn 'andra fordon'. Men även om denna effekt räknas bort så behöll åtminstone orderingången den höga nivån från föregående månad. Det finns därför en god chans att industriproduktionen kommer att komma in högre även under andra kvartalet", skriver Commerzbank i en kommentar.

Dollar/yen visar små nettoförändringar från fredagen. USA-räntorna sjunker liksom de europeiska tillbaka något under måndagen, med den tioåriga statsobligationen på 2,35 procent.

Svenska räntor handlas 1-2 punkter ned medan kronan tappat 3 öre mot dollarn och 1 öre mot euron.

Senare i veckan väntas bland annat KPI och detaljhandel från USA och räntebesked från Bank of England. För svensk del riktas fokus mot KPI och Riksbankens protokoll från det senaste policymötet.


       måndag kl 10.40 (fredag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 8:8226 (8:7894) Statsobl 2y -0,62 (-0,62)
EUR/SEK 9:6707 (9:6558) Statsobl 10y 0,64 (0,65)
EUR/USD 1:0961 (1:0986) Räntegap/ty 23 (24)
US obl 10 2,35 (2,37) Ty obl 10 0,41 (0,41)Innehåll från LogitechAnnons

Sätt standarden för en hybrid arbetsplats – med rätt verktyg

Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.
Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.

Definitionen av vår arbetsplats har förändrats, och i och med det ställs nya krav på företag och deras medarbetare.  För att skapa en välmående arbetsplats till sina anställda, som oavsett var man befinner sig, leder till hög prestation, god kommunikationsförmåga och kreativitet, krävs bra verktyg. De här verktygen tillhandahåller Logitech. 

När pandemin plötsligt slog till och arbetet flyttades hem fick företag och medarbetare snabbt anpassa sig till en ny vardag. En vardag som även efter pandemin lär fortsätta . Med den vardagen krävs optimala lösningar och verktyg för ett fortsatt effektivt arbetsflöde. 

Logitech har ända sedan 1981 tillgodosett företag och privatpersoner med verktyg för en bättre upplevelse i en digital värld och är i dag kända för deras breda sortiment av kringutrustning som tangentbord, mikrofoner, webbkameror och datormöss. 

– När pandemin slog till märkte vi ett drastisk ökat behov av våra produkter, man ville skapa en bra arbetsplats på hemmaplan vilket bland annat innebär en bra webbkamera och mikrofon för sina videomöten, säger Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics. 

Lösningar för alla arbetsplatser

Logitech analyserar och undersöker ständigt dagens och framtidens behov för att därefter utveckla produkter som möter de behoven. Oavsett om man jobbar på kontor eller hemma, med något som ständigt kräver kommunikation med kollegor eller som kräver fokus och kreativitet finns verktygen hos Logitech. 

 – I framtiden lär fler ha en hybrid arbetsplats där hemmakontoret är den primära arbetsplatsen och kontorets syfte kommer främja det sociala mötet, och det kan vara ett kontor utan avsedda skrivbordsplatser. Här är det en fördel med våra trådlösa tangentbord, mikrofoner eller webbkameror som man enkelt kopplar till en dator eller skärm. Dessutom är de lätta att bära med sig, plocka undan och förvara, även en fördel om man jobbar med en liten yta på hemmaplan, säger Christan Ahlberg och fortsätter:

– Håller man i mycket videokonferenser eller liknande har vi även verktygen för att hålla en konferens i hög kvalité med verktyg som är lätta att koppla in och komma igång med. Verktyg som både är anpassade för styrelserummet och hemmakontoret. Jag tror vi alla varit med om det där lite styltiga videomötet när en mikrofon inte startar eller med en dålig och oskarp bild, något som drar ner kvalitén rejält. 

För en bättre hälsa

Vi människor är sociala varelser och behöver mötas. Företag måste därför tillgodose sin personal med både en yta för spontana fysiska möten men även verktyg för att enkelt kunna utbyta information och kommunicera digitalt. En omställning som även sker på Logitechs egna kontor där man nu skapar samlingsytor för personalen samtidigt som man ser till att de har allt de behöver för att jobba effektivt på hemmaplan. 

– En annan viktig faktor är personalens fysiska hälsa. Sitter man hemma krummad över en laptop kommer det efter en tid innebära slitage på nacke, rygg och handleder. Därför har vi kringutrustning med stort fokus på ergonomi där ett tangentbord eller en mus ser till att händer, handleder och underarmar hamnar i en mer naturlig position och på så sätt avlastar överkroppen, avslutar Christian Ahlberg. 

Om Logitech

Logitech är ett schweiziskt företag som fokuserar på innovation och kvalitet. Vi designar produkter och upplevelser för att underlätta människors vardag. Logitech grundades 1981 i Lausanne, Schweiz. Logitech, Logitech G, ASTRO Gaming, Ultimate Ears, Jaybird, Blue Microphones och Streamlabs är alla varumärken som är en del av Logitech.

Läs mer på logitech.com/sv  

 

Mer från Logitech

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Logitech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?