Vid 10.15-tiden är den tyska tioårsräntan 1 punkt upp till -0,57 procent, från svensk stängning i går, medan den svenska tioåringen är 1 punkt högre på -0,11 procent.
Det preliminära kombinerade inköpschefsindexet för euroområdet sjönk visserligen under 50-strecket till 49,4 i oktober, från 50,4 månaden före. Men det var snäppet över förväntningarna som låg på 49,3.
Tjänste-PMI sjönk lite mer än väntat, medan industri-PMI oväntat steg.
Chris Williamson, chefsekonom på IHS Markit, konstaterade att euroområdet står inför en ökad risk att falla tillbaka in i en ny recession då en ny våg av smitta lett till en nedgång i aktiviteten i oktober.
”Även om den totala nedgången är dämpad och klart mindre än under andra kvartalet, så kommer riskerna för att glida tillbaka till recession öka trycket på ECB att tillföra mer stimulans och på de nationella regeringarna att vidta åtgärder som minskar effekterna från restriktionerna, som inte bara tilltagit inom euroområdet i oktober utan även ser ut att öka i november”, sade han.
Senare under förmiddagen väntas brittiskt PMI och i eftermiddag från USA.
Brittisk detaljhandel på morgon kom in starkare än väntat och steg 1,5 procent i september, jämfört med månaden före. Väntat var en mindre ökning med 0,4 procent.
Jämfört med ett år tidigare ökade försäljningen med 4,7 procent, väntat 3,7 procent.
Här hemma publicerade SCB statistik över producentprisutvecklingen. PPI steg 0,4 procent jämfört med månaden före och sjönk 4,2 procent jämfört med ett år tidigare.
Exportpriserna ökade 0,5 procent under månaden, medan importpriserna däremot sjönk 1,1 procent.
Prisindex för inhemsk tillgång sjönk med 0,6 procent från augusti.
SCB noterade att lägre priser på råolja var det främsta bidraget till nedgången på importmarknaden, medan högre priser på elektricitet bidrog uppåt på samtliga marknader mellan augusti och september. Elpriserna var dock fortfarande låga jämfört med september 2019.
Torbjörn Isaksson, chefanalytiker på Nordea, skrev i en kommentar att även om inflationsmålet är på höstlov så är det ändå värt att notera att den starkare kronan drar ner importpriserna ”och till slut även konsumentpriserna. Ett tema för 2021”.
USA-räntorna handlas fortsatt högre i förmiddagens europeiska handel, med tioårsräntan 3 punkter upp på 0,86 procent, efter att de två presidentkandidaterna mötts i den sista debatten inför valet.
Fokus låg på hur covid-19 hanterats under nattens USA-debatt. Demokraternas presidentkandidat Joe Biden anklagade den sittande republikanske presidenten Donald Trump för att vara ansvarig till många amerikaners död. Enligt honom saknar Trump en tydlig coronaplan och vintern kan därför bli mycket mörk.
”Det var en något mer civiliserad debatt denna gång men Trump misslyckades med att kompensera för förlorad mark i den förra debatten”, sade OCBC-strategen Vasu Menon till Reuters.
Enligt CNN ansåg tittarna att Joe Biden vann debatten.
Euron har stärkts till 1:1840 mot dollarn under förmiddagen, medan dollarn tappa marginellt mot yenen.
Japansk KPI-statistik under natten visade en i stort oförändrad prisutveckling i september mot samma månad 2019. Capital Economics räknar med en negativ japansk inflation under kommande månader när ett stöd från tidigare momshöjning försvinner. Därefter väntas den japanska inflationen hovra kring noll under stora delar av 2021.
Inköpschefsindex för den japanska tillverkningsindustrin steg något till 48,0 i oktober från 47,7 i september. Tjänsteindexet sjönk däremot något till 46,6 från 46,9, enligt den preliminära statistiken.
Kronan är 1 öre starkare mot både euron och dollarn.