Hoppa till innehållet

Annons

Räntor och valutor: Euron stärks något

Europaräntorna visar relativt små förändringar på torsdagen med tyska räntor svagt upp.

Spanska räntor handlas 1-2 punkter ned, efter att ha sjunkit i spåren av en emission av fem- och tioåriga statsobligationer för 4,5 miljarder euro.

"Emissionen kommer att bli ett lackmustest för investeraraptiten för längre löptider liksom för spansk risk. Vi har kvar vår syn om att vänta på tecken på att en lösning kan hittas innan vi tar på spansk risk", sade Christoph Rieger på Commerzbank till Bloomberg News.

Euron har under veckan i viss mån tyngts av utvecklingen i Spanien efter den katalanska folkomröstningen på tisdagen.

Katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont sade i ett tal på onsdagskvällen att regionregeringen ska gå vidare med en formell självständighetsförklaring. Han gick inte närmare in på hur eller när processen ska inledas, men antydde att det kan komma att ske inom de närmaste dagarna.

Parlamentet ska diskutera självständighet på måndagen i en session som antas inledas klockan 10 med att Carles Puigdemont meddelar valresultatet. Därefter påbörjas en 48 timmars frist för att utlysa självständighet.

Vid 13.30 på onsdagen publiceras protokollet från ECB:s möte den 7 september. Protokollet väntas få lite mer uppmärksamhet än vanligt då marknaden söker efter signaler om ett eventuellt besked om tapering. ECB-chefen Mario Draghi flaggade vid sin presskonferens i samband med räntebeskedet för att ett beslut om QE-programmet sannolikt kommer vid oktobermötet.

USA-räntorna steg efter starka data på onsdagen, och har därefter gått sidledes, med den tioåriga statsobligationen på 2,33 procent.

ADP-statistiken visade att den privata sysselsättningen steg med 135.000 personer i september, i linje med förväntningarna, medan tjänste-PMI från ISM steg till 59,8 från 55,3.

Svenska räntor handlas svagt ned medan kronan tappar något mot euron. Från onsdagen är kronan 2 öre starkare mot dollarn och i stort oförändrad mot euron.

Enligt SCB sjönk industriproduktionen med 1,7 procent under augusti jämfört med föregående månad, väntat var -0,4 procent. Störst nedgång skedde inte metallvaror.

Orderingången minskade 1,8 procent under augusti från föregående månad, och en majoritet av delbranscherna visade en negativ utveckling. I årstakt ökade produktionen med 7,3 procent och orderingången med 6,3 procent i augusti.

Tjänsteproduktionen ökade samtidigt 0,1 procent under månaden och 5,2 procent i årstakt, upp från 4,4 procent i årstakt i juli. Informations- och kommunikationsföretag och motorhandel visade störst produktionsuppgång.

Nordea noterar att tjänstesektorn, som står för nästan 50 procent av BNP, steg som väntat och att tillväxten har ökat takten under senare månader. Årstakten i industriproduktionen drogs upp av en svag jämförelsemånad och kommer troligen att falla tillbaka i september. Även orderingången kom in svagare än väntat, och noteras kan att order för transportutrustning sjönk betydligt.

"Totalt sett var dagens utfall en blandad kompott. Indikatorer visar på att nedgången i industrin är tillfällig och att tillväxten i tjänstesektorn kommer förbli robust. Om något är det nuvarande tillväxtmomentumet något starkare än väntat trots ett svagt augustiutfall för tillverkningsindustrin", skriver Nordea i en kommentar.

Tidigare har KI-barometern visat på ökat förtroendet i tillverkningsindustrin, med uppjusterade produktionsplaner på tre månaders sikt. Även Silf/Swedbanks industri-PMI har gått upp, med stigande produktion och produktionsplaner.

SCB meddelade samtidigt att de från och med nästa publicering, den 6 november, kommer att slå ihop industri- och tjänsteproduktionen till ett nytt "produktionsvärdeindex".


Innehåll från SkandiaAnnons

Så undviker du att gå in i väggen – psykologens råd

Att låta arbetet gå före hälsan är en alltför vanlig fallgrop. Här är psykologens tips på hur man kan minska stressen, och vilka varningssignaler från kroppen du behöver ta på allvar.

Så får du hjälp om du har Skandia hälsoförsäkring via jobbet

De flesta vet att det inte är optimalt för hälsan att omedelbart svara på alla mejl som trillar in, hoppa över lunchen eller att skjuta upp träningen. Trots det kan det vara lätt att pressa sig ytterligare lite till.

Men att stanna upp och bryta den här negativa cykeln kan vara mycket värt. För längre perioder av tydlig överbelastning utan återhämtning kan i slutändan leda till utmattningssyndrom, konstaterar Magdalena Wiik.

Hon är legitimerad psykolog hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center och betonar vikten av att hitta en balans mellan belastning och återhämtning.

Låt hjärnan vila

– Intensivt tankearbete är ansträngande på motsvarande sätt som att bära tungt. Man orkar fokusera en kort stund och efter det behöver man återhämta sig.

Magdalena Wiik är legitimerad psykolog på Sophiahemmet Rehab Center.
Magdalena Wiik är legitimerad psykolog på Sophiahemmet Rehab Center.

Vi behöver ta regelbundna ”tankepauser”, enligt Magdalena Wiik.

– Då planerar eller problemlöser vi inte, utan låter bara tankarna vandra utan att agera på dem, säger hon.

Även fysisk aktivitet och återhämtning är viktigt för att må bra. Men för att få tid till det krävs det också att man kan säga nej till saker. Det kan vara svårt, eftersom ett beteende många gånger styrs av kortsiktiga konsekvenser.

– Om det känns bra på kort sikt att beta av en överfull inkorg, hjälpa en kollega eller att leverera i tid, så gör vi det. Även om det innebär att gympasset avbokas eller att vi får springa till förskolan med andan i halsen, säger Magdalena Wiik och fortsätter:

– Man kanske tänker: ”Så skönt att bli klar!” eller ”Jag ska ta hand om mig sen”. Problemet är om detta beteende pågår under för lång tid.

Skandia hälsoförsäkring via jobbet? Så fungerar den 

Förebyggande hälsoarbete är en investering

Individperspektivet är en bit i pusslet. En annan handlar om vad arbetsgivaren kan göra. Alla arbetsplatser behöver ett förebyggande arbetsmiljöarbete, menar Magdalena Wiik.

– Det är viktigt att du som medarbetare antingen vet vilka uppgifter som ska prioriteras om tiden blir knapp, eller vem du ska fråga om prioritering eller stöd. Det är också viktigt att du kan ta flera pauser under dagen samt att det finns en variation i arbetsuppgifterna.

Skandias hälsoekonom Jenny Wiener framhåller att arbetsgivare har kraftfulla verktyg de kan använda för att minska sjuktalen – och på samma gång minska det mänskliga lidandet och öka det egna företagets lönsamhet.

– ​​ Vi har jobbat tillsammans med våra kunder med modeller med tyngdpunkt på det förebyggande. Kvittot är väldigt tydligt: vi har satsat långsiktigt med förebyggande insatser tillsammans med våra kunder och har lyckats mer än halvera antalet sjukskrivningar de senaste 15 åren, säger hon.

Skandias hälsoekonom Jenny Wiener.
Skandias hälsoekonom Jenny Wiener.

I modellen finns en inbyggd morot genom att kundföretag som arbetar förebyggande och blir friskare också betalar lägre premier. För det lönar sig att tidigt agera på tecken på ohälsa och förhindra att de leder till sjukskrivning, betonar Jenny Wiener.

– Det enskilt viktigaste inslaget i Skandias förebyggande hälsoförsäkring är våra dedikerade hälso- och rehabvägledare som koordinerar, anpassar och följer upp insatser före, under och efter sjukskrivning. Det är en modell med låga trösklar för tidigt stöd, säger hon.

Den som har vård- eller hälsoförsäkring hos Skandia genom sitt jobb kan kontakta Hälsoslussen för att få tillgång till förebyggande hjälp. Oavsett om problemen beror på jobbet eller är privata, går det att höra av sig dit för att få råd och stöd av Skandias samarbetspartner, Sophiahemmet Rehab Center.

– Man kan inte söka för tidigt. Det krävs energi för att skapa förändring. Vi ser ibland det motsatta: att man väntar alldeles för länge vilket endast gör rehabiliteringen mer utdragen, säger Magdalena Wiik.

Vill du ha ett friskare företag? Få företagsrådgivning  

 

Mer från Skandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera