1515

Räntor och valutor: Euron stärks något

Europaräntorna visar relativt små förändringar på torsdagen med tyska räntor svagt upp.

Spanska räntor handlas 1-2 punkter ned, efter att ha sjunkit i spåren av en emission av fem- och tioåriga statsobligationer för 4,5 miljarder euro.

"Emissionen kommer att bli ett lackmustest för investeraraptiten för längre löptider liksom för spansk risk. Vi har kvar vår syn om att vänta på tecken på att en lösning kan hittas innan vi tar på spansk risk", sade Christoph Rieger på Commerzbank till Bloomberg News.

Euron har under veckan i viss mån tyngts av utvecklingen i Spanien efter den katalanska folkomröstningen på tisdagen.

Katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont sade i ett tal på onsdagskvällen att regionregeringen ska gå vidare med en formell självständighetsförklaring. Han gick inte närmare in på hur eller när processen ska inledas, men antydde att det kan komma att ske inom de närmaste dagarna.

Parlamentet ska diskutera självständighet på måndagen i en session som antas inledas klockan 10 med att Carles Puigdemont meddelar valresultatet. Därefter påbörjas en 48 timmars frist för att utlysa självständighet.

Vid 13.30 på onsdagen publiceras protokollet från ECB:s möte den 7 september. Protokollet väntas få lite mer uppmärksamhet än vanligt då marknaden söker efter signaler om ett eventuellt besked om tapering. ECB-chefen Mario Draghi flaggade vid sin presskonferens i samband med räntebeskedet för att ett beslut om QE-programmet sannolikt kommer vid oktobermötet.

USA-räntorna steg efter starka data på onsdagen, och har därefter gått sidledes, med den tioåriga statsobligationen på 2,33 procent.

ADP-statistiken visade att den privata sysselsättningen steg med 135.000 personer i september, i linje med förväntningarna, medan tjänste-PMI från ISM steg till 59,8 från 55,3.

Svenska räntor handlas svagt ned medan kronan tappar något mot euron. Från onsdagen är kronan 2 öre starkare mot dollarn och i stort oförändrad mot euron.

Enligt SCB sjönk industriproduktionen med 1,7 procent under augusti jämfört med föregående månad, väntat var -0,4 procent. Störst nedgång skedde inte metallvaror.

Orderingången minskade 1,8 procent under augusti från föregående månad, och en majoritet av delbranscherna visade en negativ utveckling. I årstakt ökade produktionen med 7,3 procent och orderingången med 6,3 procent i augusti.

Tjänsteproduktionen ökade samtidigt 0,1 procent under månaden och 5,2 procent i årstakt, upp från 4,4 procent i årstakt i juli. Informations- och kommunikationsföretag och motorhandel visade störst produktionsuppgång.

Nordea noterar att tjänstesektorn, som står för nästan 50 procent av BNP, steg som väntat och att tillväxten har ökat takten under senare månader. Årstakten i industriproduktionen drogs upp av en svag jämförelsemånad och kommer troligen att falla tillbaka i september. Även orderingången kom in svagare än väntat, och noteras kan att order för transportutrustning sjönk betydligt.

"Totalt sett var dagens utfall en blandad kompott. Indikatorer visar på att nedgången i industrin är tillfällig och att tillväxten i tjänstesektorn kommer förbli robust. Om något är det nuvarande tillväxtmomentumet något starkare än väntat trots ett svagt augustiutfall för tillverkningsindustrin", skriver Nordea i en kommentar.

Tidigare har KI-barometern visat på ökat förtroendet i tillverkningsindustrin, med uppjusterade produktionsplaner på tre månaders sikt. Även Silf/Swedbanks industri-PMI har gått upp, med stigande produktion och produktionsplaner.

SCB meddelade samtidigt att de från och med nästa publicering, den 6 november, kommer att slå ihop industri- och tjänsteproduktionen till ett nytt "produktionsvärdeindex".Innehåll från ENFOAnnons

Därför hamnar beteenderisker i fokus efter pandemin

Under mars månad 2020 förändrades världen nästintill över en natt. Pandemin massförflyttade människor från deras arbetsplatser och säkra nät till köksbordet, med rejält ökade säkerhetsrisker som följd. Detta har ökat kraven på medarbetarnas säkerhetsmedvetenhet, såväl som på säkra accesstjänster. Men hur gör man för att hänga med på tåget?

Säkerhet, som alltid har varit en angelägen fråga, har sedermera blivit en topprioritet i fråga om IT-investeringar. En säker arbetsplats handlar dock inte uteslutande om teknik. 

– Digitalisering är en förändringsresa som kräver kontinuerlig utveckling och lärande. Det första steget handlar emellertid om människan snarare än tekniken. Det nya normala kräver ett helt annat beteende och en personlig säkerhetsmedvetenhet, på en djupare nivå än tidigare, konstaterar Sarvi Glemfors, ansvarig för affärsenheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på  Enfo.

Läs om Enfos tjänster inom cybersäkerhet  

Enfo har lång erfarenhet inom framtagande av såväl strategier och arkitektur, som planering baserad på de krav som ligger till grund för den digitala förändringsresan. Enfos tjänster inom området User Engagement fokuserar specifikt på slutanvändarens beteende och hantering av data, där kärnan är en säker och trygg digital transformationsresa med användarens behov i fokus. Sarvi betonar dock att en och samma strategi inte är applicerbar hos alla företag.

– Det är viktigt att utgå från sin egen verksamhet och kartlägga var man befinner sig i sin utveckling nu, kontra innan pandemin. Vari ligger förändringsbehovet och vad behöver man göra för att verkligen förändra sina medarbetares beteenden i grunden?

Gör inte allting själv

För att nå svaren på dessa frågor krävs en hel del research och långt ifrån alltid besitter man rätt kompetens in-house. Det är därför viktigt att inte sträva efter att göra allting själv. Då behov uppstår bör man istället anlita experter som kan rita de stora dragen på en övergripande nivå och lägga grunden för eventuella förändringar. 

– Användaren behöver alltid vara i fokus. Vilka ska använda de lösningar eller den teknik som ska implementeras? Hur beter de sig och hur tänker de kring säkerhet? Finns det några beteenderisker?

Läs mer om Enfos identitetslösningar  

Dataklassificering är en grundsten

Vikten av säkra lösningar och dito teknik kan emellertid inte underskattas. Ökande mobilitet medför många komplexa utmaningar. Patrik Duckert, ansvarig för området Digital Identity, betonar därför vikten av att skapa trygg och säker åtkomst till data, för att säkerställa att rätt person når rätt information. Liksom Sarvi konstaterar han att en teknisk lösning inte passar alla – eller gör allt. 

– Att klassificera och skatta sina data är därför en absolut grundsten i säkerhetsarbetet och för att åstadkomma en datadriven transformation. Vet man vilka data som behöver skyddas och hur, är det betydligt lättare att bygga tekniska lösningar som lägger på ett lock av ID-skydd eller åtkomstskydd. Samspelet mellan agil teknik och medvetna medarbetare är därmed en förutsättning för en lyckad verksamhetsdigitalisering, avslutar han.

Läs mer om Enfos Modern Workplace  

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?