1515
Annons

Räntor och valutor: Euron stärks mot dollarn

Europeiska räntor sjunker på fredagen samtidigt som euron stärks något mot dollarn.

"Det är fredag och vi har haft en hektisk vecka. Jag skulle bli förvånad om euron går under 1:04 i dag", sade Niels Christensen, strateg vid Nordea i Köpenhamn, till Reuters.

"Jag tror fortfarande risken finns på nedsidan. Men från och med nu rör vi oss mot årsslutet, marknaden kommer vara mindre likvid", sade han.

Euron handlas på förmiddagen omkring 1:044 mot dollarn, och 9:78 mot kronan.

I decemberprognosen från Ekonomistyrningsverket, ESV, som publicerades på förmiddagen bedöms statens budgetsaldo visa ett överskott på 48 miljarder kronor i år och ett underskott på 3 miljarder kronor nästa år. För 2018 spås ett överskott på 28 miljarder kronor.

Knut Hallberg, seniorekonom på Swedbank, skriver i en kommentar att dagens prognos är en positiv läsning för regeringen.

"Aktiviteten i ekonomin är fortsatt god vilket sätter positivt avtryck på skatteintäkterna. Samtidigt kan det komma att sätta ett politiskt tryck på regeringen att öka utgifterna", skriver han.

Han konstaterar också att ESV:s budgetprognos ligger mycket nära Riksgäldens oktoberprognos, sett över hela perioden.

"För stunden kvarstår vår bedömning att Riksgälden kommer att behålla emissionsvolymerna oförändrade på 66 miljarder kronor per år vid nästa prognos i februari", skriver han.

Prognosinstitutet IFO höjde på fredagen sin bedömning för Tysklands BNP-tillväxt till +1,5 procent under nästa år, från tidigare +1,4 procent.

För 2018 spås en tillväxt på +1,7 procent, mot tidigare +1,6 procent. Samtidigt upprepas prognosen om +1,9 procent för i år.

IFO spår att arbetslösheten kommer uppgå till 6,1 procent under 2018 och att inflationen stiger till 1,7 procent samma år från 0,5 procent i år.

Den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua rapporterar att landets penningpolitik kommer fortsatt att vara "lämplig" och "neutral under 2017, samtidigt som de kommer fortsätta med en "proaktiv" finanspolitik.

Beskedet kommer i samband med att Kinas ledarskap avslutat ett årligt tre dagar långt ekonomiskt möte (Central Economic Work Conference).

Kina kommer hålla yuanen och likviditeten stabil samtidigt som valutans flexibilitet ökar.

Från mötet rapporterades också att Kina kommer rikta mer uppmärksamhet åt att avvärja finansiella risker och förhindra och kontrollera bubblor i tillgångar.

Tysklands centralbankschef och ECB-ledamoten Jens Weidmann sade i ett tal i Frankfurt att penningpolitiken i stort sett är maktlöst när den potentiella tillväxten anses alltför låg, och att det snarare ligger på politikerna att hantera.

Enligt Jens Weidmann ska ECB inte överbelastas då det kan leda till spänning mellan målen om centralbanker tilldelas för många ansvarsområden.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?