1515

Räntor och valutor: Euron stärks mot dollarn

Euron och yenen stärks något mot dollarn under morgonen efter dollarstyrka under stora delar av måndagen.

ECB-ledamoten Yves Mersch sade i ett tal på tisdagen att den globala återhämtningen tilltar och breddas, men inflationen dämpas av svaga energipriser.

Yves Mersch sade att penningpolitisk ackommodering är fortsatt nödvändig och riskerna till euroområdets tillväxtutsikter kan ligga på uppsidan.

Han sade att den underliggande inflationen i euroområdet kommer att stiga gradvis men kostnadstrycket, inklusive lönetillväxten är fortsatt dämpad.

Euron handlas under morgonen vid 1:1658.

Donald Trumps svärson och rådgivare Jared Kusher sade på måndagen att han hade träffat ryska tjänstemän vid fyra tillfällen men att det inte hade skett för att påverka det amerikanska presidentvalet.

Under tisdagen ska presidentens son Donald Trump Jr och förre kampanjchefen Paul Manafort frågas ut i senatens rättskommitté.

Dollarn har under senaste månaden tyngts bland annat av oron kring presidenten och hans rådgivare och att den skulle innebära svårigheter att få igenom bland annat den utlovade skattereformen.

Dollarn lyfte något på måndagen efter stark preliminär PMI för både industrin och tjänstesektorn.

Shinichiro Kadota, senior FX-strateg vid Barclays i Tokyo, sade till Reuters att dollarstudsar sannolikt kommer vara begränsade på kort sikt till följd av oro för politiska risker.

"Det är inte som om drivkraften för den breda dollarsvagheten har försvunnit. Jag tror inte dollarn kommer fortsätta stiga härifrån", sade han.

Protokollet från Bank of Japans policymöte i juni publicerades på tisdagen och visade att medlemmarna diskuterade det "stigande intresset för så kallad exit" från bankens nuvarande penningpolitiska ramverk.

Vid mötet beslutades, precis som vid förra veckans möte, om en oförändrad policy.

Vissa medlemmar sade att det var viktigt att BOJ grundligt förklarar hur banken tänker om sin policy, inklusive hur penningpolitiken påverkar BOJ:s finansiella ställning.

Några medlemmar noterade att BOJ fortfarande har långt kvar till inflationsmålet på 2 procent och att därför "kommunicera osäker information i ett för tidigt skede skulle skapa oklarhet i marknaden". Därför anses det "i detta skede" viktigt att göra en grundlig analys inom banken.

Yenen har stärkts något mot dollarn under morgonen och handlas runt 111-strecket.


Innehåll från Cash ITAnnons

Best-of-breed är mer kostnadseffektivt

Robert Karlsson är CEO på Cash IT och har över 20 års erfarenhet av att integrera och optimera betallösningar för detaljhandeln.
Robert Karlsson är CEO på Cash IT och har över 20 års erfarenhet av att integrera och optimera betallösningar för detaljhandeln.

I en ombytlig värld behöver detaljhandelsföretag snabbt kunna ställa om och förändra sin IT-struktur när det krävs. Att sitta fast kan bli kostsamt.

– Tekniken utvecklas snabbare än någonsin samtidigt som mycket händer i omvärlden, säger Robert Karlsson, CEO på Cash IT. De i detaljhandeln som klarade pandemin bäst kunde fort ställa om och erbjuda sina varor på ett nytt sätt. De hade en flexibel IT-struktur som tillät förändringar, och det är så vi på Cash IT jobbar när vi designar kassasystem och betallösningar åt olika butikskedjor.

Allt förenklas med realtidsintegrationer

Robert har under 20 år jobbat med att integrera de mest använda affärssystemen på marknaden med olika betallösningar och det egenutvecklade kassasystem Cash IT Retail. 

– När ett detaljhandelsföretag kan realtidsintegrera sin fysiska butik med e-handel, affärssystem och kassasystem sparas mycket tid och pengar. Administration och bokföring blir lättare medan kunderna får bättre service och medarbetarna en enklare vardag.

Till exempel kan lagersaldot alltid hållas à jour och på hemsidan syns direkt vilka varor som finns online och i butik. Administratörer kan justera priser både i e-handel och butik med en knapptryckning.    

Best-of-breed är en förutsättning

Då de tekniska innovationerna avlöser varandra snabbt har Cash IT nischat in sig på att ständigt ha koll på det senaste. Strategin de jobbar efter är best-of-breed.

– I korthet går det ut på att kunderna ska kunna plocka russinen ur kakan och välja de bästa systemen från olika leverantörer och sätta ihop till en egen helhet. Det ger mest flexibilitet och lägsta totala ägandekostnaden. Om man köper alla system från en leverantör betalar man ofta för funktioner som inte behövs eller målar in sig i ett hörn där det blir svårt att koppla på nya funktioner.

För att kunna tillämpa best-of-breed fullt ut behöver systemen vara integreringsbara med varandra från start. Om konsulter måste kopplas in för att skräddarsy integrationerna går poängen förlorad. Istället för att spara pengar tickar konsultkostnaderna iväg. Därför ska leverantörer väljas med omsorg. 

Utbytbar teknik är ett tecken på kvalitet

Helt krasst är utbytbar teknik bra teknik. Då är det möjligt att efter behov kunna bygga på, skala ner eller förändra företagets IT-struktur. 

– Att snabbt kunna koppla på eller av olika system är ett tecken på kvalitet. Då har utvecklaren koll. På Cash IT är vår affärsidé att erbjuda optimala och nyckelfärdiga lösningar för att kunna ge kunderna just den här flexibiliteten. Det är mest kostnadseffektivt i längden, avslutar Robert Karlsson.

Läs mer om Cash IT:s lösningar här.

Om Cash IT:
Cash IT levererar den senaste värdehöjande tekniken till butiker och retailkedjor för att öka deras effektivitet, lönsamhet och konkurrenskraft. Med kassasystem och betallösningar som realtidsintegreras med affärssystem ser Cash IT till att fysisk handel och e-handel sömlöst går ihop med varandra. 

 

Mer från Cash IT

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cash IT och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?