ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Räntor och valutor: Euron stärks

Räntorna i euroområdets periferi sjönk några punkter på måndagen medan euron inledde dagen svagare mot dollarn, men avslutade den starkare. Svenska räntor steg samtidigt svagt och kronan tog tillbaka en tidig försvagning mot såväl euro som dollar.

Vid den svenska marknadens stängning var den tyska tioårsräntan stabil på 0,58 procent, från svensk stängning i fredags. Den svenska motsvarigheten stängde 1 punkt högre på 0,71 procent.

Dagen var rätt händelsefattig när det gäller makronyheter, med definitiv KPI från euroområdet och amerikanska Empire Manufacturing index som få punkter.

EMU-KPI för juni kom in i linje med preliminär statistik och analytikernas förväntningar. Inflationstakten sjönk till 1,3 procent i juni, från 1,4 procent i maj, medan kärn-KPI däremot steg till 1,1 procent, från 0,9 procent.

Bedömare noterade att detaljerna såg lite bättre ut än förra månaden, vilket speglades i starkare tjänste- och superkärninflation.

"Detta bör glädja centralbankirerna i Frankfurt, även om den bredare bilden fortsatt är en av svag inhemsk inflation som kommer att ta tid att få upp", skrev Maxime Sbaihi, Bloomberg Intelligence.

Under natten redovisade Kina ett helt batteri med statistik, där såväl detaljhandel som industriproduktion ökade mer än väntat i juni, och BNP steg 6,9 procent i årstakt andra kvartalet, mer än väntade 6,8 procent och samma tillväxttakt som första kvartalet.

"Totalt sett har ekonomin fortsatt att visa stadiga framsteg under första halvan… men internationell instabilitet och osäkerhet är fortsatt relativt stor, och den inhemska långsiktiga uppbyggnaden av strukturella obalanser kvarstår", uppgav statistikmyndigheten NBS.

Under 2016 ökade BNP med 6,7 procent och Kina skulle om nuvarande tillväxttakt håller i sig vara på väg mot den första accelerationen sedan 2010. Det officiella tillväxtmålet för i år är en BNP-ökning på "cirka 6,5 procent".

Bedömare noterade att detta är goda nyheter för den globala tillväxten.

USA-räntorna noterades högre på måndagen än i fredags eftermiddag, med tioårsräntan 2 punkter upp till 2,32 procent.

Empire Manufacturing Index sjönk mer än väntat i juli, till 9,8 från 19,8, väntat var en mindre nedgång till 15,0 enligt Bloomberg News analytikerenkät.

På valutamarknaden handlades euron kring 1:1475 mot dollarn, upp från 1:1454 vid svensk stängning i fredags. Dollarn var stabil mot yenen på 112:41 (112:45).

Japan höll helgstängt på måndagen.

Kronan var på måndagen stabil kring 9:53 mot euron och 1,5 öre starkare till 8:31 mot dollarn.

Capital Economics skrev i ett kundbrev att den senaste tidens kronförstärkning inte kommer att hindra Riksbanken från att strama åt penningpolitiken, tvärtom kommer Riksbanken att behöva hjälp från en starkare krona för att inflationen inte ska bli för hög framöver. Detta gör att reporäntan kommer att höjas tidigare än vad Riksbanken själva räknar med i sin räntebana - enligt Capital Economics kommer en första räntehöjning i april 2018. Riksbankens egen räntebana tyder på att det dröjer till framåt hösten 2018.

Capital Economics har en klart mer aggressiv kronprognos än marknaden, där kronan stärks till 8:40 mot euron till slutet av 2019. Även med denna prognos kommer dock växelkurseffekten bara att gå från att nu lyfta inflationen med närmare 0,2 procentenheter till att dämpa den med 0,4 procentenheter 2019.

"Vi ser kronans förstärkning som ett bevis för att marknaden börjar svänga mot vår syn att Riksbanken kommer att behöva strama åt penningpolitiken i början av nästa år", skrev Capital Economics.

Pundet tappade på oro över att oenigheten inom den brittiska regeringen förvärras. Förhandlingarna om brexit återupptogs i Bryssel på måndagen, och finansminister Philip Hammond ser en ökad samsyn om behovet av en övergångsperiod.

På torsdag ska en presskonferens hållas om hur det går i förhandlingarna.

 

Tyck till