1515
Annons

Räntor och valutor: Euron stärks

Europaräntorna noterar en blandad utveckling på måndagen medan USA håller helgstängt.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade i ett tal på söndagen att EU inte längre kan räkna med USA som en tillförlitlig partner.

"Den tid då vi till fullo kunde räkna med andra är över, som jag har upplevt de senaste dagarna… Vi européer måste verkligen ta ödet i egna händer", sade Angela Merkel.

Hon sade också att EU måste förbereda sig för en framtid utan Storbritannien när väl brexit är klart.

"Naturligtvis behöver vi ha vänskapliga relationer med USA och Storbritannien, och med våra övriga grannar, inklusive Ryssland", sade förbundskanslern, men tillade samtidigt: "vi måste kämpa för vår framtid själva".

Euron tappade under natten och tidiga morgonen, men har stärkts under förmiddagen och handlas netto nära oförändrat omkring 1:12 jämfört med fredagens svenska stängning.

Ett nytt robottest i Nordkorea har inte givit några större avtryck i marknaden och dollarn handlas något starkare omkring 111:40 mot yenen.

Fed-chefen i San Francisco, John Williams (som inte röstar i FOMC i år), sade i ett tal i Singapore på måndagsmorgonen att den amerikanska ekonomin nu är så nära Federal Reserves dubbla mandat som den någonsin har varit.

Han sade att ekonomin har "nått och till och med överskridit full sysselsättning". Inflationen har visserligen legat något under Feds 2-procentsmål men "med en ekonomi som går bra och när några av de faktorer som hållit inflationen nere avtar räknar jag med att vi når målet nästa år".

"För att uppnå uthållig tillväxt är det bättre att närma sig målet försiktigt och undvika ett substantiellt överskridande", sade John Williams.

Han sade vidare att han räknar med att Fed kommer att börja minska sin balansräkning "när vi kommit längre på vägen mot att normalisera nivån på Fed fundsräntan".

"Baserat på mina prognoser kommer detta att ske senare i år", sade John Williams.

John Williams sade också att han står fast vid att tre räntehöjningar under 2017, inklusive den i mars, är vettigt.

I en intervju med Bloomberg TV senare på morgonen sade John williams att det finns stor osäkerhet kring vart amerikansk skattepolitik är på väg.

"Det är något som är bortom Feds kontroll", sade han och sade att "det kan ha effekt på amerikanska utsikter under de kommande åren".

I intervjun sade han också att Feds balansräkning kommer vara "mycket mindre" omkring fem år från i dag.

Svensk handelsbalans visade ett underskott på 2,6 miljarder kronor i april, enligt SCB. Enligt SME Direkts enkät väntade sig analytiker ett överskott på 0,3 miljarder kronor.

Ökningstakten i utlåningen till hushållen sjönk till 7,1 procent i april från 7,3 procent i mars.

I eftermiddag talar ECB-chefen Mario Draghi inför EU-parlamentets ekonomiska kommitté.

Kronan handlas i princip oförändrat mot både euron och dollarn omkring 9:71 respektive 8:69. Räntan på den tioåriga svenska statsobligationen är även den oförändrad på 0,51 procent.

Gastrologik bommar igen – blir den andra tvåstjärniga krogen i år

Gastrologik på Östermalm i Stockholm stänger vid årsskiftet.

Därmed försvinner två av fyra restauranger med två stjärnor i franska Guide Michelin vid årets slut. Den andra är Oaxen Krog, som också ligger i Stockholm. 

Jacob Holmström och Anton Bjurh, som driver Gastrologik.
Jacob Holmström och Anton Bjurh, som driver Gastrologik.Foto:Gustaf Månsson

”Vi tog beslutet att 2022 blir vårt sista år när pandemin började klinga av i slutet av förra året”, säger kocken Jacob Holmström, som driver Gastrologik tillsammans med Anton Bjuhr.

”Efter vårt tioårsjubileum förra hösten satte vi oss ned för att fundera på vad vi vill göra de kommande tio åren. Vi kom fram till att vi vill tillbringa dem på något annat sätt.” 

Kockarna Jacob Holmström och Anton Bjuhr äger tillsammans 60 procent av Gastrologik. Resterande 40 procenten ägs av Patrik Hannell, företagare i Falkenberg.

Duon går nu skilda vägar, Anton Bjuhr flyttar till Torekov i Skåne. 

Under de dryga tio åren på Artillerigatan i Stockholm har deras restaurang gästats av såväl USA:s tidigare utrikesminister Hillary Clinton som rocksångaren Bruce Springsteen med band.

USA:s tidigare utrikesminister Hillary Clinton och rocksångaren Bruce Springsteen.
USA:s tidigare utrikesminister Hillary Clinton och rocksångaren Bruce Springsteen.Foto:Ginosphotos, Brad Barket

Några månader efter Clintons besök 2012 utsågs Gastrologik till Årets Affärskrog av Di Weekend.

”Det har varit många höjdpunkter under de här åren, men det är några som står ut”, säger Jacob Holmström.

”Den första stjärnan i Guide Michelin 2013 var en enormt stor sak. Det var en verklig bekräftelse. I och med det var vi en stjärnkrog och det kändes himla fint. En annan höjdpunkt var förstås när vi äntligen fick den andra stjärnan 2019. Det hade vi jobbat för länge då och det kändes som det aldrig skulle lossna.”

”Hillary Clintons besök var så klart häftigt. Hela kvarteret var avspärrat den dagen av säkerhetsskäl. Bruce Springsteens besök 2013 var också en milstolpe.”

Gastrologiks lokaler på Artillerigatan.
Gastrologiks lokaler på Artillerigatan.Foto:Gustaf Månsson

Hörnlokalen på Östermalm har sina begränsningar och om Gastrologik skulle tagit sats mot en tredje stjärna hade det krävts nya, större lokaler med andra resurser. Sådana blir snart lediga, Oaxen Krog & Slip på Djurgården är till salu. Men när det blev känt i våras hade krögarna på Gastrologik redan bestämt sig för att stänga och gå skilda vägar, enligt Jacob Holmström.

”Oaxen hade kunnat passa oss rätt bra, men jag vill personligen ta en paus från arbetet med att driva finkrog. Det är välbehövligt för familjelivet. Jag var 29 år när vi öppnade Gastrologik och Anton är något år äldre. Då hade ingen av oss familj eller var gifta, våra nuvarande fruar var våra flickvänner då.” 

Vad de ska göra i framtiden säger sig Jacob Holmström inte veta.

”Jag vill hitta den glöd som jag hade 2010 när vi satt och planerade den här restaurangen. När jag hittar den kommer det att hända igen att jag öppnar något.”

När Gastrologik och Oaxen stänger återstår endast två restauranger med två stjärnor i Guide Michelin, Aloë i Älvsjö och Vollmers i Malmö. Högsta betyg, tre stjärnor, är det bara en restaurang som har, Frantzén i Stockholm.

Under de senaste tre åren har fyra tvåstjärniga krogar försvunnit. Förutom de nämnda har Fäviken Magasinet i Jämtland och Daniel Berlin i Skåne Tranås lagts ned.

Den sista kväll som Gastrologik håller öppet blir den 17 december.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera