1515

Räntor och valutor: Euron stärks

Europaräntorna noterar en blandad utveckling på måndagen medan USA håller helgstängt.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade i ett tal på söndagen att EU inte längre kan räkna med USA som en tillförlitlig partner.

"Den tid då vi till fullo kunde räkna med andra är över, som jag har upplevt de senaste dagarna… Vi européer måste verkligen ta ödet i egna händer", sade Angela Merkel.

Hon sade också att EU måste förbereda sig för en framtid utan Storbritannien när väl brexit är klart.

"Naturligtvis behöver vi ha vänskapliga relationer med USA och Storbritannien, och med våra övriga grannar, inklusive Ryssland", sade förbundskanslern, men tillade samtidigt: "vi måste kämpa för vår framtid själva".

Euron tappade under natten och tidiga morgonen, men har stärkts under förmiddagen och handlas netto nära oförändrat omkring 1:12 jämfört med fredagens svenska stängning.

Ett nytt robottest i Nordkorea har inte givit några större avtryck i marknaden och dollarn handlas något starkare omkring 111:40 mot yenen.

Fed-chefen i San Francisco, John Williams (som inte röstar i FOMC i år), sade i ett tal i Singapore på måndagsmorgonen att den amerikanska ekonomin nu är så nära Federal Reserves dubbla mandat som den någonsin har varit.

Han sade att ekonomin har "nått och till och med överskridit full sysselsättning". Inflationen har visserligen legat något under Feds 2-procentsmål men "med en ekonomi som går bra och när några av de faktorer som hållit inflationen nere avtar räknar jag med att vi når målet nästa år".

"För att uppnå uthållig tillväxt är det bättre att närma sig målet försiktigt och undvika ett substantiellt överskridande", sade John Williams.

Han sade vidare att han räknar med att Fed kommer att börja minska sin balansräkning "när vi kommit längre på vägen mot att normalisera nivån på Fed fundsräntan".

"Baserat på mina prognoser kommer detta att ske senare i år", sade John Williams.

John Williams sade också att han står fast vid att tre räntehöjningar under 2017, inklusive den i mars, är vettigt.

I en intervju med Bloomberg TV senare på morgonen sade John williams att det finns stor osäkerhet kring vart amerikansk skattepolitik är på väg.

"Det är något som är bortom Feds kontroll", sade han och sade att "det kan ha effekt på amerikanska utsikter under de kommande åren".

I intervjun sade han också att Feds balansräkning kommer vara "mycket mindre" omkring fem år från i dag.

Svensk handelsbalans visade ett underskott på 2,6 miljarder kronor i april, enligt SCB. Enligt SME Direkts enkät väntade sig analytiker ett överskott på 0,3 miljarder kronor.

Ökningstakten i utlåningen till hushållen sjönk till 7,1 procent i april från 7,3 procent i mars.

I eftermiddag talar ECB-chefen Mario Draghi inför EU-parlamentets ekonomiska kommitté.

Kronan handlas i princip oförändrat mot både euron och dollarn omkring 9:71 respektive 8:69. Räntan på den tioåriga svenska statsobligationen är även den oförändrad på 0,51 procent.


Innehåll från HSBAnnons

Framtidens boende – så här vill svenskarna bo

HSB Living Lab i Göteborg.
HSB Living Lab i Göteborg.

Det är billigare, det leder till mindre psykisk ohälsa och, inte minst, det kan minska byggnadens koldioxidutsläpp med hälften. Emma Sarin, projektledare på HSB Living Lab, förklarar varför delning av allt från symaskiner till duschar är så centralt i framtidens bostäder.

Följ med HSB Living Lab på resan mot framtidens boende 

– En av de stora frågor vi ser att unga funderar över när det gäller sitt första boende är hållbarhet, och det påverkar väldigt många delar av hur vi kommer att leva och bo framöver, säger Emma Sarin.

Framförallt påverkar det vad man ser som ”mitt” boende, ”ditt” boende, och ”vårt gemensamma” boende.

– Cirkularitet är starkt inpräntat i den unga generationen, och i det ingår att de inte strävar efter att äga allting själva utan kan tänka sig att dela saker med sina grannar, oavsett om det handlar om att vara med i en bilpool, att ha gemensamma bostadsytor eller verktygsdelning i fastigheten.

Koldioxidutsläppen kan halveras

För att vara med och möjliggöra den sortens boende testar HSB flera olika aspekter av delningsekonomin i HSB Living Lab, ett världsunikt levande laboratorium där människor bor samtidigt som forskare och innovatörer från akademi, näringsliv och andra instanser utvecklar olika aspekter av framtidens boende.

– Här har vi byggt in olika sätt att dela redan från början. Till exempel har vi två bostadsplan där de boende bor i så kallade coliving-kluster där man delar generöst tilltagna kök, vardagsrum och även duschar med sina grannar. Men även på entréplan finns fler ytor att utnyttja gemensamt under devisen bo litet lev stort.”

Och delandet minskar verkligen miljöpåverkan. I ett nyligen avslutat projekt kunde man konstatera att koldioxidutsläppen kan minska med närmare femtio procent per person om man bygger fastigheter där de boende delar kök och badrum med varandra, jämfört med om alla ska ha eget. 

– Samtidigt visar studier att delade boytor minskar ensamhet och psykisk ohälsa, plus att det är billigare. Därför tror vi att delande i olika former kommer vara en viktig del av framtidens boende. 

Flexibiliteten viktigast

Emma Sarin påpekar dock att exakt hur vi lever i framtiden är det ingen som kan veta eftersom behoven hela tiden förändras. Hon tar det senaste året som exempel, där vi har sett hur nya önskemål har uppstått som följd av pandemin. Där folk för bara några år sedan efterfrågade öppna planlösningar är det nu möjlighet till lugn och ro som är det viktigaste.

– Nu är det jätteviktigt att kunna stänga om sig, och helst ska flera familjemedlemmar kunna göra det samtidigt. Dessutom ser vi ett större tryck på lägenheter utanför stadskärnan än vad vi kunde ha anat före pandemin, så det enda vi kan vara säkra på är att saker kommer att förändras.

Med tanke på att hus ska hålla i hundra, helst tvåhundra år, är det just flexibiliteten som är det viktigaste, att husen går att förändra allt eftersom livet gör det. Det är också en av anledningarna till att HSB startade HSB Living Lab.

– När utvecklingstakten är så snabb kan vi inte sitta själva på vår kammare utan vi måste börja samarbeta över gränserna, med akademin, med startups eller med andra som har goda idéer. Det är då vi tillsammans kan generera den flexibilitet och de goda idéer som krävs för att skapa framtidens hållbara boende.

Följ med HSB Living Lab på resan mot framtidens boende 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?