Räntor och valutor: Euron stärks

Europaräntorna pekar överlag nedåt i måndagens förmiddagshandel samtidigt som euron stärks.

Vid 10.15-tiden är den tyska tioårsräntan ned 2 punkter till 0,33 procent, från svensk stängning i fredags, medan den svenska tioåringen är ned lika mycket till 0,67 procent.

Måndagens makroagenda är tunn, men statistik på förmiddagen visade att VDMA:s tyska maskinorderingången ökade med 9 procent i januari, jämfört med ett år tidigare. Såväl inhemska som utländska order steg.

Klockan 10.30 ska den franske konservative politikern Alain Juppé hålla pressträff och i kväll ska ledare för det republikanska partiet träffas för att diskutera presidentkandidaten Francois Fillons framtid. Fillon själv har hittills vägrat ge upp sin kandidatur, trots att stödet för honom har fallit efter avslöjanden om att han skenanställt sin fru.

På söndagskvällen sade han att ingen kan tvinga honom att dra sig ut och att "varje förändring så nära valet är nödvändigtvis dömt att misslyckas".

Opinionsundersökningar har visat att om Alain Juppé ersatte Francois Fillon som republikanernas presidentkandidat har han en god chans att vinna första valomgången. Det skulle eventuellt också kunna bli en andra runda mellan oberoende Emmanuel Macron mot Alain Juppé, och Nationella Frontens Marine Le Pen slås kunna slås ut redan i första valomgången.

USA-räntorna fortsätter nedåt i måndagens europeiska handel, med tioårsräntan 3 punkter ned till 2,46 procent, efter att ha vänt svagt ned i den avslutande USA-handeln på fredagen i spåren på kommentarer från Fed-chefen Janet Yellen. Dollarn handlades samtidigt svagare mot andra större valutor.

Janet Yellens anförande gjorde dock inget för att dämpa förväntningarna om att en räntehöjning är sannolik vid FOMC-mötet den 14-15 mars.

"Vid mötet senare denna månad ska kommittén utvärdera huruvida sysselsättning och inflation fortsatt utvecklas i linje med våra förväntningar, i sådant fall är en fortsatt justering av federal funds räntan sannolikt lämplig", sade hon.

Analytiker som Bloomberg News talat med konstaterade att marknaden hade väntat att Janet Yellen skulle bekräfta de redan i stort sett säkra förväntningarna om att räntan ska höjas i mars. Hennes kommentarer var dock inte mer hökaktiga än väntat.

Terminsmarknadens prissättning av sannolikheten för en Fed-räntehöjning i mars noteras just nu till 96 procent, enligt Bloomberg News kalkylator.

I eftermiddag väntas USA-statistik i form av industriorder för januari. En uppgång med 1,0 procent väntas, enligt Bloomberg News analytikerenkät.

Veckans europeiska huvudfokus riktas mot torsdagens ECB-rådsmöte, men intresse riktas också mot industristatistik för januari från bland annat Tyskland, Frankrike och Storbritannien. OECD ska vidare presentera en interimsprognos på tisdagen.

På valutamarknaden handlas euron kring 1:063 mot dollarn, upp från 1:056 vid svensk stängning i fredags, medan dollarn i sin tur har tappat till 113:60 mot yenen.

Uppgifter om att Nordkorea avfyrat fyra ballistiska missiler ledde till vissa, tillfälliga, säkerhetsköp av japanska yen.

Kronan är knappt 1 öre svagare mot euron och 6 öre starkare mot dollarn.

Under helgen kom besked om att Kina sänker målet för BNP-tillväxten 2017 till "runt 6,5 procent, eller högre om möjligt", vilket kan jämföras med målet om 6,5-7,0 procents tillväxt 2016.

Sänkningen av tillväxtmålet var väntat enligt en enkät som Bloomberg News genomfört bland ekonomer inför beskedet.

Tillväxtmålet för 2017 går också i linje med Pekings långsiktiga mål om att till 2020 uppnå partiets löfte om bygga ett "måttligt välmående samhälle", med BNP- och inkomstnivåer som är dubbelt så höga som 2010.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?