1515
Annons

Räntor och valutor: Euron stärks

Europaräntorna pekar nedåt och euron stärks i torsdagens förmiddagshandel samtidigt som kronan stärks mot dollarn.

Vid 10.45-tiden är den tyska tioårsräntan 4 punkter lägre till 0,17 procent, från onsdagens svenska stängning, medan den svenska tioåringen är ned 3 punkter till 0,55 procent.

Statistik för euroområdet på förmiddagen visade att penningmängden, mätt som M3, ökade mer än väntat i november, +4,8 procent i stället för väntade +4,4 procent, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Utlåningen till hushållen ökade med 8,7 procent, upp från 8,0 procent i oktober.

Här hemma redovisade SCB handelsbalansen för november. Den visade ett underskott på 1,1 miljarder kronor, i linje med väntade -1,0 miljarder kronor, enligt SME Direkts enkät.

Exporten ökade 13 procent medan importen steg 9 procent.

Andreas Wallström, Nordea, tycker att exportindikatorn tyder på att återhämtningen är här för att stanna.

Han noterar att importen nådde sitt högsta utfall hittills, medan exporten var den högsta sedan i februari 2008.

"Medan exporttrenden var trög under första halvåret 2016 så har vi sett en återhämtning under andra halvåret. Dagens siffror stämmer överens med vår prognos om fortsatt förbättring under fjärde kvartalet", skriver han i ett kundbrev.

Utsikterna för 2017 är däremot mer osäker. Indikatorer för svensk export liksom för globala PMI har förbättrats den senaste tiden, vilket tyder på bättre tider framöver.

"Men hårda data har varit fortsatt dämpade. Global handel, som historiskt har korrelerat mycket väl med svensk export, har stagnerat under året och till och med sjunkit något de senaste månaderna. Vi räknar med att denna trend i den globala handeln ska vända och prognostiserar en återhämtning i exportsektorn under 2017", skriver Andreas Wallström.

Knut Hallberg, Swedbank, tror att den svagare kronan och uppsvinget för råvarupriserna kan ligga bakom och konstaterar att statistiken ger stöd för en stark tillväxt under fjärde kvartalet.

Lönestatistik från SCB visade att timlönen för arbetare inom den privata sektorn ökade 2,2 procent i oktober, medan privatanställda tjänstemän ökade månadslönen med 1,9 procent.

Arbetskostnadsindex (AKI) för den privata sektorn, exklusive jord- och skogsbruk, steg med 2,7 procent för tjänstemän och 2,9 procent för arbetare i oktober, jämfört med samma månad föregående år.

USA-räntorna pekar nedåt inför statistik i eftermiddag, med tioårsräntan 8 punkter ned till 2,47 procent, från svensk stängning i går. Nedgången hängde samman med en god efterfrågan i en emission av femåriga statspapper.

I kväll ska finansdepartementet sälja sjuåriga obligationer för 28 miljarder dollar.

I eftermiddag publiceras veckostatistiken över antalet nya arbetslösa, väntat är en nedgång med 10.000 till 265.000 nya ansökningar, enligt Bloomberg News enkät.

Grossistlagren väntas ha ökat med 0,2 procent i november, efter en nedgång med 0,4 procent månaden före.

På valutamarknaden har dollarn försvagats mot både euro och yen, mot den senare till 1:047, från strax under 1:4, och mot den senare till 116:43 (117:63).

Kronan är 6 öre starkare mot dollarn, men ett halvt öre svagare mot euron.

 

        Torsdag 10.45 (onsdag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:1438 (9:2029) Statsobl 2y -0,63 (-0,63)
EUR/SEK 9:5709 (9:5670) Statsobl 10y 0,55 (0,58)
EUR/USD 1:0467 (1:0398) Räntegap/ty 38 (37)
US obl 10 2,47 (2,55) Ty obl 10 0,17 (0,21)Innehåll från EKNAnnons

Så arbetar underleverantören med statliga EKN för bättre finansiering

KB Components firar 75 år i år och är underleverantör till stora industribolag som Scania, Thule och Volvo Cars. Även underleverantörer till svenska exportföretag kan få tillgång till EKN:s exportgarantier – som bland annat kan göra det lättare att få bankfinansiering.

Läs mer om hur företag med indirekt export kan dra nytta av EKN:s garantier

Med tillverkning i såväl Örkelljunga som Gislaved, Kanada och Kina har KB Components växt till ett stort svenskt industriföretag på egna meriter. 

– Vi tillverkar hjulhus till bilar, bromssystem till lastvagnar, blandare till kök och badrum och mycket annat. Bland våra kunder finns stora svenska bolag som Volvo Cars, FM Mattsson, Haldex och Scania. Vi har dessutom kunder i utlandet som till exempel elbilstillverkaren Rivian, berättar Stefan Andersson som är vd på KB Components. 

Tillväxt kräver bra krediter

KB Components har växt snabbt de senaste åren. Bland annat har de öppnat fabriker i både Kanada, Kina och Mexiko, och gjort förvärv i Slovakien. Men att växa kräver kapital.

– Bra möjlighet till finansiering är viktig, och villkoren för finansieringen likaså. Vi jobbar med olika banker för våra finansieringsbehov, och även med utländska där vi har verksamhet. Vi har också samarbetat med både Svensk Exportkredit och EKN för att tillsammans med bankerna göra finansieringen enklare, säger Stefan Andersson.

EKN har som uppdrag att stödja svensk export och svenska exportföretag, bland annat genom olika former av bankgarantier. Även underleverantörer till exportbolag, utan egen export, kan ta hjälp av EKN eftersom de också bidrar till svensk export. KB Components har både egen export och levererar till exportföretag. Genom EKN har företaget en rörelsekreditgaranti om 60 miljoner kronor för ett banklån. 

– Det är en kreditgaranti vi har haft i omgångar, och banken föreslog det för oss som ett sätt att stärka sina egna säkerheter i finansieringen. För oss har det varit väldigt okomplicerat och EKN och banken har samarbetat för att göra processen så enkel som möjligt för oss.

Läs mer om hur underleverantörer till exportföretag kan använda EKN:s garantier

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?