1515

Räntor och valutor: Euron stärks

Europaräntorna spreadar ihop i torsdagens förmiddagshandel, med uppgångar i euroområdets kärnländer och nedgångar i periferin, mest i Italien. Samtidigt stärks euron ytterligare mot dollarn.

Vid 10.30-tiden är den svenska tioårsräntan upp 10 punkter till 0,66 procent, medan den tyska tioåringen är upp 9 punkter till 0,50 procent, från svensk stängning i tisdags.

På torsdagsmorgonen kom statistik som visade att tyska industriorder oväntat sjönk i april, med 2,5 procent från månaden före och 0,1 procent från ett år tidigare. Analytiker hade räknat med att orderingången skulle ha ökat med 0,8 procent från månaden före, enligt Reuters prognosenkät.

Commerzbanks Ralph Solveen skriver i en kommentar att nedgången delvis berodde på ett signifikant fall i order på "övriga fordon", en post som alltid är mycket volatil. Samtidigt konstaterar han att april var den fjärde minussiffran i rad.

"Detta bekräftar våra förväntningar att den tyska ekonomin bara har vuxit måttligt igen under andra kvartalet", skriver ekonomen.

Men tyska räntor fortsätter alltså uppåt, trots den oväntat svaga statistiken, och det är framförallt stigande tyska räntor som ligger bakom ränteuppgången i Europa de senaste dagarna i spåren av misstänkt koordinerade ECB-signaler om att de är redo att komma till beslut om avslut för QE-köpen.

Peter Praet, ledamot i ECB:s direktion, sade på onsdagen att de vid nästa veckas möte ska diskutera huruvida de ska avsluta tillgångsköpen senare i år.

ECB:s QE-program löper för närvarande med köp om 30 miljarder euro per månad till åtminstone september ut.

"Nästa vecka kommer rådet att behöva bedöma huruvida tillräckliga framsteg har gjorts för att berättiga en gradvis avslutning av våra nettoköp", sade han och tillade att det kommer att bli en bedömningsfråga.

Praet noterade bland annat förbättrade signaler om att inflationen rör sig mot målet.

Även ett par andra ECB-företrädare uttalade sig i samma riktning i går, onsdag.

En del bedömare tog framförallt Praets kommentarer som att beslutet kommer att komma den 14 juni medan andra såg det som ett startskott för en diskussion som kommer att landa i beslut först i juli.

I Italien har räntorna åter vände nedåt efter uppgångar tidigare i veckan.

Italiens nye premiärminister Giuseppe Conte, som i tisdags lämnade sin programförklaring, har vunnit förtroendeomröstningar i parlamentets båda kamrar och kan därmed gå vidare med ett expansivt program. Han lovade dock samtidigt att minska skuldbördan utan att gå in på detaljer mer än att tillväxten ska öka.

Här hemma kommenterade förste vice riksbankschef Kerstin af Jochick i ett tal den senaste lönestatistiken, och sade att den var något högre än väntat, enligt Bloomberg News.

Enligt Medlingsinstitutets senaste rapport uppgick löneökningarna i ekonomin som helhet till 2,9 procent i mars jämfört med mars 2017. I februari var ökningstakten 2,6 procent.

Af Jochnick sade också att den svaga kronan kommer att påverka inflationen och att det finns en risk för att utvecklingen i Italien och handelskonflikter kommer att påverka den ekonomiska utvecklingen.

Närmast ligger fokus på G7-mötet i Kanada fredag-lördag. Enligt rådgivaren Larry Kudlow kommer Donald Trump inte att

backa från den hårda linje han intagit i handelsfrågorna.

Donald Trump ska samtidigt hålla bilaterala möten med Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Frankrikes president Emmanuel Macron under mötet.

EU-kommissionen har beslutat gå vidare med sina motåtgärder mot USA:s agerande. Bloomberg News uppger med hänvisning till källor att Frankrike och Tyskland överväger att inte skriva under något gemensamt dokument med USA vid G7-mötet om inte framsteg görs om handelsfrågorna, Iran-avtalet och Paris-avtalet.

Kina uppgav samtidigt på torsdagen att de inte ha en eskalering i handelskonflikten med USA och att en del specifika framsteg gjorts i handelssamtalen som avslutades i helgen. Kina har lovat ökat importen från USA och en lösning för bolaget ZTE ser ut att vara i sikte.

USA-räntorna stiger svagt i torsdagens europeiska handel, med tioårsräntan upp 5 punkter till 2,98 procent, räknat från svensk stängning i tisdags.

I eftermiddag publiceras den sedvanliga veckostatistiken över antalet nyanmälda arbetslösa.

På valutamarknaden har euron stärkts till 1:1822 mot dollarn, från 1:1702 vid lunchtid i tisdags, medan dollarn i sin tur har stärkts till strax under 110 mot yenen.

Kronan är stabil mot euron och 9 öre starkare mot dollarn.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?