Annons

Räntor och valutor: Euron stärks

Europaräntorna handlas något högre i den inledande torsdagshandeln medan euron stärks.

I Europa står den tyska politiken fortsatt i fokus sedan regeringssamtalen kollapsade i helgen. Enligt källor till Bloomberg News är socialdemokraterna, SPD, öppna för att släppa fram en minoritetsregering ledd av Angela Merkel. Att ingå i en ny stor koalition är dock inte aktuellt.

SPD:s ledare Martin Schultz ska träffa president Frank-Walter Steinmeier på torsdagen för att diskutera regeringsfrågan.

På onsdagen sade Martin Schultz att partiet känner ansvar och att han tror att det går att hitta en bra lösning.

Angela Merkel har tidigare sagt att hon hellre ser ett nyval än att regera i minoritet.

Snabbestimatet över euroområdets kombinerade inköpschefsindex steg till 57,5 i november, jämfört med förväntningar om ett index på 56,0 enligt Bloomberg News.

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin steg till 60,0 från 58,5 föregående månad, väntat var 58,2. Tjänste-PMI steg till 56,2 jämfört med 55,0, väntat var 55,2.

Chris Williamson, chefekonom vid IHS Markit, sade i en kommentar att budskapet från senaste PMI-undersökningen är tydligt: det går bra nu.

Så här långt ligger PMI på nivåer som signalerar en BNP-ökning på 0,8 procent under fjärde kvartalet, vilket skulle avsluta det bästa året på tio år, kommenterade Chris Williamson.

"Jobb skapas i snabbaste takten sedan IT-boomen, trots denna uppgång i kapacitet har företag svårt att möta efterfrågan. Orderböckerna växer i snabbaste takten på mer än tio år", sade Chris Williamson, som också noterade att priserna stiger i en ökad takt.

Jennifer McKeown, chefekonom för Europa vid Capital Economics skrev i en kommentar att november-PMI tyder på att ekonomin växer starkt och ser inga skäl till varför politisk osäkerhet i Tyskland skulle ändra på det.

"Både tillverkningsindustrin och tjänstesektorn såg en förbättring och ökningen i sammanvägda produktionsprisindex tyder på att styrkan i ekonomin börjar leda till lite mer inflationstryck", skrev Jennifer McKeown.

Euron handlas vid 1,1840 mot dollarn, räntan på den tyska tioåringen är i princip oförändrad vid 0,36 procent.

Pundet har försvagats något på torsdagen. Storbritanniens BNP steg 0,4 procent under tredje kvartalet, jämfört med föregående kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal föregående år steg BNP med 1,5 procent. Utfallet var i linje med både det första estimatet och analytikernas förväntningar.

Enligt brittiska statistikkontoret ONS ökade utgifterna för transport, bland annat efter en återhämtning i bilförsäljningen som hade ett svagt andra kvartal efter en skattehöjning.

Kronan har stärkts 8 öre mot dollarn till 8,32 och 4 öre mot euron till 9,85. Räntan på den svenska tioåringen har sjunkit 2 punkter till 0,71 procent.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från VerizonAnnons

Kompetenserna för en digital arbetsstyrka

Sedan i början av året har sättet vi lever och arbetar på förändrats dramatiskt och de flesta skulle nog säga att vi nått paradigmskifte, speciellt när det kommer till företagens digitala arbetsmiljö. Från att ha varit ett bekvämt alternativ för några få, har distansarbete blivit en nödvändighet för många, nästan över en natt.

Att skapa en hybrid arbetsmiljö där fysiska och digitala platser kombineras är själva kärnan i rekommendationerna i en färsk rapport från Harvard Business Review Recreating Work as a Blend of Virtual and Physical Experiences.

Samverkan mellan människa och maskin

Att använda ny teknologi för att öka effektiviteten är vettigt, men det är bara ena sidan av myntet –i framtiden handlar det om att se till att människor och maskiner samverkar. Det är en av anledningarna till att allt fler företag prioriterar de anställdas kompetensutveckling.

Hur bygger du då denna ”nya arbetsstyrka” på distans? Hur hanterar du utmaningarna med distansarbete? Hur infriar du de anställdas förväntningar på en flexibel arbetsplats samtidigt som du tillgodoser behovet av fysisk interaktion och kreativa dialoger mellan kollegor? En annan viktig fråga är vilka kompetenser arbetsstyrkan behöver för att vara framgångsrik i den nya digitala miljön? Detta är några av de frågor som framtidens ledare funderar på just nu.

Emotionell intelligens viktigare än tekniska intelligens

I den senaste rapporten från Verizon Business på ämnet framtidens arbete säger 66 % av seniora chefer att det är avgörande att införa ny teknologi. Samtidigt är det ännu fler som ser emotionell intelligens och social kompetens som nyckelfaktorer för framgång.

”När företagsledare skapar framtidens arbetsplats är den kanske mest kritiska uppgiften att se till att de anställda känner sig motiverade och involverade. Det är avgörande för att nå framtida affärsframgångar,” säger Fredrik Hallenborg, Nordenchef på Verizon Business. ”Här är det viktigt att stödja de anställda i sin personliga och professionella utveckling. Våra resultat visar att kompetensutveckling är ett nyckelområde bland 75 % av cheferna som tillfrågades. De anser också att digitala kompetenser har blivit ännu viktigare efter att pandemin slog till. Pandemin har även tvingat oss att inse att vi behöver hantera problem med smidighet och anpassningsförmåga samtidigt som vi lär oss att hantera affärsrisker utifrån vad som är rimligt och på ett sätt som gör att företaget utvecklas även under de nya omständigheterna.

Rapporten visar också att precis över tre fjärdedelar (76 %) nämner anpassningsförmåga som en nyckelkompetens tillsammans med problemlösning (72 %) och riskhantering (72 %).

En framtidsblick

Det viktigaste vi tar med oss från rapporten är att företag inte har råd att endast fokusera på det som händer idag. Det tydliga budskapet från de tillfrågade i undersökningen är att bättre tekniska kunskaper, att investera i människor och att samtidigt förändra arbetskulturen inte bara kommer göra företag mer robusta, det kommer att göra dem mer lönsamma i framtiden.

”Ledare behöver fundera på vad företaget har gjort bra och var det finns utrymme för förbättring, vilka nya rutiner de kanske vill behålla, och vilka initiativ de vill ska fortsätta, stanna av eller införas”, säger Fredrik Hallenborg. ”Slutligen, och än viktigare, behöver de gå från ord till handling kring hur dessa punkter kan kommuniceras, artikuleras, aktiveras eller vävas in i organisationen så att de är redo när krisen klingat av, för att påskynda återhämtningen. De som gör denna transformation på ett genomtänkt sätt och sätter sina anställda i första rummet, kommer att vara bäst rustade för framgång.

Framtidens arbete kommer inte bara drivas av ny teknik. Kulturen ute hos organisationerna och de kompetenser de anställda har kommer att vara precis lika avgörande för en framgångsrik digital transformation.

Om the Future of Work-rapporten

Rapporten, som producerades i två omgångar, identifierar fyra viktiga, sammankopplade dimensioner som chefer ombads att rangordna: teknologi, kompetens och beteende, ledarskap och nya sätt att arbeta på. I januari i år tillfrågades 1 102 seniora chefer i olika sektorer och geografiska områden om deras åsikter. När pandemin kom, utförde forskarna en andra undersökning bland 664 seniora chefer för att bedöma om det fanns förändringar bland åsikterna. 

För mer information om rapporten och för att läsa mer om vilka kompetenser som behövs för den digitala arbetsstyrkan, besök vår hemsida här. 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?