Hoppa till innehållet

Annons

Räntor och valutor: Euron stärks

Europeiska räntor inleder veckan nedåt samtidigt som euron handlas starkare mot dollarn än i fredags eftermiddag.

Vid 11-tiden är den tyska tioårsräntan 4 punkter ned till 0,45 procent, från svensk stängning på fredagen, medan den svenska tioåringen är 2 punkter lägre till 0,92 procent.

Spanska räntor sjunker mer än övriga Europaräntor.

I morgonens statistikskörd märks tysk industriproduktion, som steg 2,6 procent i augusti jämfört med föregående månad, och ökade 4,7 procent jämfört med samma månad i fjol. Väntat var en uppgång med 0,8 respektive 2,9 procent.

Capital Economics skriver i ett kundbrev att produktionen var i linje med det positiva budskapet från näringslivsundersökningar och sätter ekonomin på rätt spår för ett starkt tredje kvartal.

"Den positiva tyska datan stöttar vår syn att julis svaga resultat var tyngt av statistiska problem med att justera för semesterstängningar", skriver de och tillägger att produktionen även förra året var svag i juli och mycket stark även i augusti.

Commerzbank hänvisar också till semesterstängda fabriker i juli och att vi därför bör se en märkbar motrörelse i produktionen i september.

"Men detta kommer inte att ändra det faktum att den tyska ekonomin har vuxit starkt igen under tredje kvartalet", skriver Commerzbanks Ralph Solveen i ett kundbrev.

Här hemma redovisade SCB hushållens konsumtion och produktionen i näringslivet. Den förra steg 3,2 procent i augusti jämfört med samma månad föregående år, i kalenderkorrigerade tal. Jämfört med föregående månad steg konsumtionen 0,4 procent, säsongsrensat.

Produktionen i näringslivet sjönk 1,2 procent i augusti jämfört med månaden före, och steg 6,5 procent jämfört med samma månad föregående år.

Industriproduktionen steg 7,2 procent i årstakt i augusti, tjänsteproduktionen steg 5,2 procent medan byggproduktionen steg 14,6 procent. Dessa uppgifter är kalenderkorrigerade.

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson skriver i en kommentar att konsumtionen är i en fortsatt uppåtriktad trend och att produktionen i näringslivet visserligen sjönk, men att tillväxten ändå är fortsatt förhöjd.

SEB:s boprisindikator sjönk till 50 i oktober jämfört med 51 i september och visade därmed att de svenska hushållen tror på en svagare utveckling för bostadspriserna i oktober jämfört med vad de gjorde föregående månad.

SEB:s privatekonom, Jens Magnusson, noterar i en kommentar att intrycket är att marknaden står och väger.

"Å ena sidan är det fjärde månaden i rad som hushållens boprisförväntningar sjunker. Å andra sidan är nedgången liten och det är fortfarande två tredjedelar av hushållen som tror på stigande priser. Försäljningsstatistik, räntesignaler och diskussionen om tuffare bolåneregler lär ha en stor påverkan på den fortsatta utvecklingen", säger Jens Magnusson.

Industrins Ekonomiska Råd (IER) skriver i en rapport att industrins andel av svensk BNP har stadigt minskat under en längre tid, men att dess betydelse är fortsatt mycket stor för svensk ekonomi.

De konstaterade också att det nu råder arbetskraftsbrist även i industrin och för att klara rekryteringen kommer det troligen att krävas internationell rekrytering.

Den amerikanska räntemarknaden håller stängt på måndagen för firande av Columbus Day. I fredagens sena handel sjönk de amerikanska räntorna, med tioårsräntan ned 3 punkter till 2,36 procent.

på valutamarknaden har dollarn tappat sedan i fredags eftermiddag. Euron handlas nu till 1:1737 mot dollarn, upp från 1:1693 i fredags. Dollarn har i sin tur tappat till 112:65 mot yenen, från 113:36.

Kronan är 4 öre starkare mot dollarn och knappt 2 öre starkare mot euron.

Turkiska lira pressas av tilltagande spänningar mellan Turkiet och USA. De två länderna har stoppat utfärdande av visa för inresor i respektive länder i en förstärkning av en diplomatisk dispyt som inleddes den 4 oktober.



Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera