Annons

Räntor och valutor: Euron starkare

Europaräntorna visar blandade rörelser, med viss uppgång i periferin, i torsdagens förmiddagshandel, efter att ha sjunkit dagen före. Euron handlas starkare mot dollarn.

Vid 10.30-tiden är den tyska tioårsräntan 2 punkter upp till 0,28 procent, från svensk stängning i går, medan den svenska tioåringen är 1 punkt upp till 0,65 procent.

Under morgonen redovisade Tyskland definitiv BNP-statistik för fjärde kvartalet. Siffrorna bekräftade det preliminära utfallet om en uppgång med 0,4 procent från kvartalet före och en ökning med 1,7 procent jämfört med ett år tidigare.

Den inhemska efterfrågan liksom export och import var poster som överraskade på uppsidan.

Utvecklingen i Tyskland under fjärde kvartalet tyder på att ekonomin är tillräckligt robust för att klara av utmaningar som kan uppstå i samband med nationella val, brexit och ett mer protektionistisk amerikansk administration. Arbetslösheten är rekordlåg och förtroendet i näringslivet stiger samtidigt som Bundesbank har citerat en "mycket dynamisk" orderingång som en faktor som driver momentum framöver, skriver Bloomberg News.

ECB:s chefekonom Peter Praet sade i ett tal i London att euroområdets ekonomiska återhämtning breddas och att det ekonomiska välståndet i Europa varaktigt skulle hotas om den europeiska integrationen rullades tillbaka.

Han sade också att marknaderna inte på något signifikant sätt prisar in spridningsrisker från politisk osäkerhet.

Riksbankens Per Jansson ska tala om aktuell penningpolitik och det ekonomiska läget vid lunchtid, men Riksbanken publicerar inget förskrivet anförande och protokollet från senaste räntemötet publiceras första nästa vecka.

USA-räntorna och dollarn sjönk på onsdagskvällen efter att Federal Reserves protokoll tolkats som duvaktigare än väntat.

Protokollet var "inte tillräckligt hökaktigt för att ändra marknadens bedömning om chanserna att Fed kommer att agera aggressivt och höja i mars eller maj", sade Tom Roth, chef för räntehandel på MUFG Securities, till Bloomberg News.

Protokollet från FOMC-mötet den 31 januari-1 februari visade att ledamöterna tror att de kan höja räntan gradvis och att nästa räntehöjning kan komma "ganska snart" för att undvika risken för en överhettad ekonomi.

"Många" ledamöter såg dock fortsatt endast en måttlig risk för ett scenario där arbetslösheten 'substantiellt' underskrider den långsiktiga normalnivån och att inflationen stiger "signifikant".

Fed-guvernören Jerome Powell, som talade ungefär samtidigt som protokollet publicerades på onsdagskvällen, svarade jakande på en fråga om en räntehöjning ligger på bordet inför marsmötet.

Torsdagens USA-agenda innehåller sedvanlig veckodata över nyanmälda arbetslösa, klockan 14.30, samt boprisdata för december från FHFA, klockan 15.00.

Dessutom väntas tal från Fed-ledamöterna Dennis Lockhart, klockan 14.35 och Robert Kaplan, klockan 19.00, och finansdepartementet ska i kväll sälja sjuåriga statsobligationer för 28 miljarder dollar.

På valutamarknaden handlas euron kring 1:055 mot dollarn, upp från 1:051 vid svensk stängning på onsdagen, medan dollarn i sin tur är stabil mot yenen.

Kronan är marginellt starkare mot euron och 3 öre starkare mot dollarn.


              torsdag kl 10.30 (onsdag kl 16.15)
=================================
USD/SEK 8:9843 (9:0145) Statsobl 2y -0,63 (-0,64)
EUR/SEK 9:4802 (9:4770) Statsobl 10y 0,65 (0,64)
EUR/USD 1:0551 (1:0513) Räntegap/ty 37 (38)
US obl 10 2,41 (2,40) Ty obl 10 0,28 (0,26)Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?