Annons

Räntor och valutor: Euron snart värd tio kronor

USA-räntorna visar relativt små förändringar från tisdagen, med den tioåriga statsobligationen ned till 2,88 procent. Asienbörserna är överlag upp medan dollarn stärkts, främst mot yenen. 

Det amerikanska finansdepartementet påbörjade på tisdagen den näst största tredagarsemissionen någonsin, där 179 miljarder dollar av totalt 258 miljarder dollar emitterades. 

Netto innebär det 48 miljarder dollar i ökad upplåning, en påbörjad anpassning till de större underskott som väntas framöver i spåren av skattesänkningar och ökade satsningar på bland annat försvaret.

Det rörde sig främst om växlar men också kortare obligationer, och bedömare uppgav till Reuters att intresset var blandat. Mer fokus riktas mot emissionerna av femåriga statsobligationer för 35 miljarder dollar på onsdagen och sjuåriga på torsdagen för 29 miljarder dollar. 

"Efterfrågan kan bli ojämn här eftersom den tvååriga (auktionen) inte gick så bra", sade Mary Anne Hurley på D.A. Davidson till Reuters.

Den tvååriga statsobligationen såldes till en ränta på 2,255 procent, den högsta nivån sedan augusti 2008. 

Dollarn har stärkts till 107,80 mot yenen och 1,2320 mot euron under onsdagen. Vissa ser det som en korrektion efter att dollar/yen pressats ned mot 105-nivån i förra veckan, men också ett förnyat fokus på ränteskillnader.

"Vi ser att dollarn åter köps efter förra veckans nedgång. Den stadiga USA-ekonomin och möjligheten av att Fed accelererar sina räntehöjningar kommer troligen att stötta dollarns upphämtning, särskilt mot yenen och euron", sade 

Masafumi Yamamoto på Mizuho Securities till Reuters. 

Dollarn har tidigare tappat på minskade räntefördelar mot omvärlden, där andra centralbanker börjar dra ned på stimulanserna, och signaler om en tolerans för en svagare dollar. Oron för USA:s dubbla underskott (i statsbudgeten och bytesbalansen) har också bidragit. 

Högre räntor har tidigare setts som dollarpositivt men den korrelationen har avtagit, med ökad upplåning i antågande.

Masatsugu Asakawa, ansvarig för valutafrågor i den japanska regeringen, sade på onsdagen att den senaste tidens yenrörelser varit "ensidiga". Uttalandet gav inget direkt avtryck i marknaden. 

De preliminära inköpschefsindexen är på ingång och Japans industri-PMI sjönk till 54,0 i februari från 54,8 föregående månad. Nya order och produktion dämpades medan sysselsättningen hölls väl uppe.

Den svenska kronan handlas fortsatt svagare mot euron och dollarn i spåren av det lägre KPI-utfallet än väntat för januari. Mot euron handlar det om cirka 8 öre till nära 10-nivån. 

Vice riksbankschef Martin Flodén talade i New York på tisdagen och sade, enligt Bloomberg News och Reuters, att januariutfallet var en besvikelse och att de ännu inte är klara med att få upp inflationen.

"Vi är fortsatt lite oroade… Dagens utfall var lite av besvikelse", sade han och tillade att tjänstekomponenten i synnerhet var överraskande låg.

Direktionen var mer oroad över inflationen vid februarimötet än vid decembermötet, och han tror att de hade ändrat språkbruket även om de inte haft negativa inflationsöverraskningar. Att de ändrade formuleringen om den första höjningen till andra halvåret 2018 ser han som oproblematiskt då det bättre återspeglar prognosen.

Den väg som inflationen tar de kommande månaderna kommer till stor del att avgöra när Riksbanken börjar höja räntan, och de bör gå försiktigt fram för att inte överraska, sade han.

På onsdagens svenska agenda står Riksgäldens prognos över lånebehovet, och en eventuell neddragning av emissionsvolymerna. Dessutom deltar vice riksbankschef Per Jansson i ett seminarium, och finansminister Magdalena Andersson presenterar en ny prognos.

Från euroområdet kommer Markits preliminära PMI för februari och från Storbritannien jobb- och lönedata för januari. USA bjuder också på preliminärt PMI och på kvällen svensk tid på protokollet från FOMC-mötet den 31 januari, då räntan lämnades oförändrad men öppning för en marshöjning.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?