1515

Räntor och valutor: Euron något svagare

Europaräntorna handlas oförändrat till något ned under tisdagen, medan Europabörserna är överlag upp och dollarn återhämtar sig något.

Eurodata på tisdagen gav blandade signaler, med lägre inflation men högre BNP och starkare arbetsmarknad än väntat.

Inflationstakten i euroområdet sjönk till 1,4 procent i oktober från 1,5 procent föregående månad, medan kärninflationen sjönk till 0,9 från 1,1 procent. Det var lägre än väntade 1,5 respektive 1,1 procent, även om det tyska utfallet på måndagen pekade mot en nedåtrisk.

Främst energipriserna dämpade KPI-uppgången men även tjänstepriserna visade en lägre ökningstakt i oktober.

Däremot överraskade EMU-BNP på uppsidan, och steg 0,6 procent under tredje kvartalet, mer än väntade 0,5 procent, samtidigt som andra kvartalet reviderades upp till 0,7 procent från 0,6 procent.

Arbetslösheten sjönk till 8,9 procent i september, under väntade 9,0 procent och den lägsta nivån sedan januari 2009.

Sammantaget fick det långa tyska räntor att sjunka något, medan euron tappade lite till 1,1630 mot dollarn.

Spanska räntor fortsätter ned trots fortsatta turer vad gäller Kataloniens självständighet. Jämfört med före folkomröstningen är den tioåriga statsobligationen 15 punkter ned till 1,47 procent, delvis också i spåren av ECB:s besked.

USA-räntorna sjönk på måndagen och har därefter i stort gått sidledes i Europahandeln, med den tioåriga statsobligationen på 2,37 procent. Dollarn återhämtar sig lite till 113,30 mot yenen men har generellt inlett veckan svagare.

"Totalt sett behåller vi vår bias för en starkare dollar även om nedgången i den tioåriga statsobligationen till under 2,4 procent har dämpat vår dollarentusiasm något", sade Rodrigo Catril på National Australia Bank till Bloomberg News.

Hinder för skattereformen och Powell i förarsätet som ny Fed-chef ses som dollarnegativa faktorer. Kit Juckes på Societe Generale ser räntenivån som den främsta begränsningen för ytterligare dollaruppgång.

"Jag kan kanske ta politiken som ursäkt eller att Powell är favorit snarare än Taylor att leda Fed, men genomgripande för allt detta är den underliggande storyn om att obligationsräntorna är fast i en väldigt låg räntecykel och en brist på inflation", sade han till Reuters.

Åsikterna går isär om hur mycket Donald Trump själv kommer att påverkas av åtalen mot Paul Manafort och Rick Gates, men det riskerar att ta bort energi och fokus från planerna om att få en skattereform i mål före årsskiftet.

Representanthusets skatteutskott, Ways and Means Committee, överväger att på onsdagen lägga fram ett förslag som skulle sänka bolagsskatten stegvis från 35 procent i dag till 20 procent år 2022, rapporterar Bloomberg News.

Utskottets ordförande Kevin Brady sade på måndagen att inga beslut fattats och Trumps pressekreterare Sarah Huckabee Sanders betonade att presidenten fortsatt vill se en omedelbar skattesänkning. Även finansminister Steven Mnuchin avvisar idén om att fasa in, men tillade att vi får "se hur det går".

Flera amerikanska medier fortsätter att peka ut Jerome Powell som den mest trolige kandidaten till att bli ny Fedchef, besked väntas komma på torsdagen.

Svenska räntor är svagt ned medan kronan tappar lite under tisdagen. Pundet har fortsatt att stärkas, med fokus på torsdagens räntebesked från Bank of England. Marknaden är positionerad för en höjning men frågan är om det bara blir fråga om att ta bort "nödsänkningen" från 2016 eller början på en mer uttalade höjningscykel.

Kinas officiella PMI-index backade något både för industrin och tjänstesektorn. Ekonomer noterade att det tycks om att det främst handlar om en dämpning i den inhemska ekonomin, vilket kan bero på myndigheternas ansträngningar för att minska utsläppen och bromsa utlåningstillväxten.

Yenen var relativt oberörd av beskeden från Bank of Japan, som lämnade sin penningpolitiska hållning oförändrad efter tisdagens policymöte. BOJ sänkte sin inflationsprognos för innevarande år, till 0,8 procent från 1,1 procent, men i övrigt var prognoserna mer eller mindre oförändrade. Riskerna mot den ekonomiska aktiviteten bedöms vara balanserade medan riskerna mot prisutvecklingen lutar över mot nedsidan.

Capital Economics tror att tillväxten kommer att bromsa in mer markant och inflationen ta fart långsammare än vad Bank of Japan tror.

"Uppsidan är att en policyåtstramning förblir ett avlägset projekt. Vi tror att de kommer att lämna såväl styrräntan som sitt mål för den tioåriga statsobligationen oförändrade under överskådlig framtid. Detta är också vad som brett väntas på marknaden: i Reuters senaste enkät spår cirka 60 procent att BOJ kommer att strama åt först 2019 eller senare", skriver Capital Economics.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på arbetskostnadsindex för tredje kvartalet, klockan 13.30, husprisdata för augusti från S&P/Case-Schiller, klockan 14.00, Chicago industri-PMI för oktober, klockan 14.45, samt hushållens konfidensindikator för oktober, klockan 15.00.
Innehåll från Fortum markets ABAnnons

Enkelt verktyg för energieffektivisering

Att visualisera sin energiförbrukning kan ge stora effekter för kostnadsbesparingar och reducerad klimatpåverkan. Med Fortum Online kan företagskunder på ett enkelt sätt se vilken energi som kostar pengar i onödan. 

I en värld som står inför stora utmaningar blir det allt mer tydligt att det är genom pedagogisk visualisering och konkreta insikter som många små åtgärder kan leda till stora positiva förändringar. 

För företag och fastighetsägare är energiförbrukningen en stor kostnad – och ett betydande klimatavtryck – som man historiskt har haft svårt att analysera och därmed påverka. Ur den insikten föddes verktyget Fortum Online i Norge redan 2004 i samråd med kunder och energiexperter. Sedan dess har tjänsten förfinats och finns nu även som tillval för Fortums kunder på den svenska marknaden. 

Patrik Hamberg är ansvarig för verktyget på Fortum i Sverige.

– Det är ett väldigt smidigt sätt att få koll på sin energiförbrukning. En skola kan till exempel se att fastigheten drar en massa energi i onödan på helger och lov på grund av belysning och värme. Tidigare var det svårt att upptäcka den typen av kostsamma avvikelser i sin elräkning. 

Patrik Hamberg menar att många kunder har kunnat minska sin energiförbrukning med 5-10 procent utan några nya investeringar – enbart med hjälp av visualisering och en ökad kontroll. 

– Det kan vara butiker och shoppingcenter som plötsligt inser att belysningen slås på alldeles för tidigt, vilket resulterar i att man betalar onödigt mycket för tider på dygnet då ingen är på plats. En fastighetsägare undrade över sin höga förbrukning tills de insåg att man även betalade elräkningen för en snabbmatsrestaurang i gatuplan. Förut var du hänvisad till att följa upp sifforna på års- eller kvartalsbasis, men nu kan du se timförbrukningen under veckans alla dagar. 

Sänkt energiförbrukning i datacentret

Six Nines driver ett specialiserat datacenter med fokus på ”accelerated computing” och molntjänster för utveckling av maskininlärning och artificiell intelligens. Deras servrar står för 90 procent av energiförbrukningen, säger CIO George Plepis. 

– Vi hade en fast prissättning tidigare, men fick hjälp av Fortum att implementera Fortum Online och ett rörligt pris. Nu har vi använt verktyget i ett år. 

Han menar att det har lett till stora förbättringar. 

– Portalen gör det möjligt att i realtid följa förbrukningen och jämföra med våra prognoser. Tidigare fanns det inget sätt att mäta energiförbrukning på ett smidigt sätt. Nu kan vi ha en strategi för hur vi handlar el vid rätt tidpunkt, vilket har lett till att vi kunnat minska vår elräkning med 30-50 procent.

Gratis för Fortums kunder

Som Fortum-kund är det enkelt att komma igång och aktivera analysverktyget. Större fastighetsägare kan dessutom få olika rapporter för varje fastighet, samt klustra statistiken på kvarter, städer och regioner. Basversionen av Fortum Online ingår kostnadsfritt för alla befintliga kunder, medan det går att betala för plusversionen med fler analysverktyg och två timmars energirådgivning med en expert. 

– Många företag analyserar sin energiförbrukning först när det är dags för hållbarhetsrapportering, men vi ser tydligt att nästan alla har möjlighet att med små medel spara både energi, pengar och klimatpåverkan. Systemet larmar direkt vid avvikelser, och den ökade kunskapen gör att det blir betydligt enklare att budgetera sina energikostnader, avslutar Patrik Hamberg. 

Vill ni veta mer om verktyget Fortum Online kan ni läsa mer på Fortums hemsida eller kontakta dem på 020-818 818.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum markets AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?