Annons

Räntor och valutor: Euron något svagare

Europaräntorna handlas oförändrat till något ned under tisdagen, medan Europabörserna är överlag upp och dollarn återhämtar sig något.

Eurodata på tisdagen gav blandade signaler, med lägre inflation men högre BNP och starkare arbetsmarknad än väntat.

Inflationstakten i euroområdet sjönk till 1,4 procent i oktober från 1,5 procent föregående månad, medan kärninflationen sjönk till 0,9 från 1,1 procent. Det var lägre än väntade 1,5 respektive 1,1 procent, även om det tyska utfallet på måndagen pekade mot en nedåtrisk.

Främst energipriserna dämpade KPI-uppgången men även tjänstepriserna visade en lägre ökningstakt i oktober.

Däremot överraskade EMU-BNP på uppsidan, och steg 0,6 procent under tredje kvartalet, mer än väntade 0,5 procent, samtidigt som andra kvartalet reviderades upp till 0,7 procent från 0,6 procent.

Arbetslösheten sjönk till 8,9 procent i september, under väntade 9,0 procent och den lägsta nivån sedan januari 2009.

Sammantaget fick det långa tyska räntor att sjunka något, medan euron tappade lite till 1,1630 mot dollarn.

Spanska räntor fortsätter ned trots fortsatta turer vad gäller Kataloniens självständighet. Jämfört med före folkomröstningen är den tioåriga statsobligationen 15 punkter ned till 1,47 procent, delvis också i spåren av ECB:s besked.

USA-räntorna sjönk på måndagen och har därefter i stort gått sidledes i Europahandeln, med den tioåriga statsobligationen på 2,37 procent. Dollarn återhämtar sig lite till 113,30 mot yenen men har generellt inlett veckan svagare.

"Totalt sett behåller vi vår bias för en starkare dollar även om nedgången i den tioåriga statsobligationen till under 2,4 procent har dämpat vår dollarentusiasm något", sade Rodrigo Catril på National Australia Bank till Bloomberg News.

Hinder för skattereformen och Powell i förarsätet som ny Fed-chef ses som dollarnegativa faktorer. Kit Juckes på Societe Generale ser räntenivån som den främsta begränsningen för ytterligare dollaruppgång.

"Jag kan kanske ta politiken som ursäkt eller att Powell är favorit snarare än Taylor att leda Fed, men genomgripande för allt detta är den underliggande storyn om att obligationsräntorna är fast i en väldigt låg räntecykel och en brist på inflation", sade han till Reuters.

Åsikterna går isär om hur mycket Donald Trump själv kommer att påverkas av åtalen mot Paul Manafort och Rick Gates, men det riskerar att ta bort energi och fokus från planerna om att få en skattereform i mål före årsskiftet.

Representanthusets skatteutskott, Ways and Means Committee, överväger att på onsdagen lägga fram ett förslag som skulle sänka bolagsskatten stegvis från 35 procent i dag till 20 procent år 2022, rapporterar Bloomberg News.

Utskottets ordförande Kevin Brady sade på måndagen att inga beslut fattats och Trumps pressekreterare Sarah Huckabee Sanders betonade att presidenten fortsatt vill se en omedelbar skattesänkning. Även finansminister Steven Mnuchin avvisar idén om att fasa in, men tillade att vi får "se hur det går".

Flera amerikanska medier fortsätter att peka ut Jerome Powell som den mest trolige kandidaten till att bli ny Fedchef, besked väntas komma på torsdagen.

Svenska räntor är svagt ned medan kronan tappar lite under tisdagen. Pundet har fortsatt att stärkas, med fokus på torsdagens räntebesked från Bank of England. Marknaden är positionerad för en höjning men frågan är om det bara blir fråga om att ta bort "nödsänkningen" från 2016 eller början på en mer uttalade höjningscykel.

Kinas officiella PMI-index backade något både för industrin och tjänstesektorn. Ekonomer noterade att det tycks om att det främst handlar om en dämpning i den inhemska ekonomin, vilket kan bero på myndigheternas ansträngningar för att minska utsläppen och bromsa utlåningstillväxten.

Yenen var relativt oberörd av beskeden från Bank of Japan, som lämnade sin penningpolitiska hållning oförändrad efter tisdagens policymöte. BOJ sänkte sin inflationsprognos för innevarande år, till 0,8 procent från 1,1 procent, men i övrigt var prognoserna mer eller mindre oförändrade. Riskerna mot den ekonomiska aktiviteten bedöms vara balanserade medan riskerna mot prisutvecklingen lutar över mot nedsidan.

Capital Economics tror att tillväxten kommer att bromsa in mer markant och inflationen ta fart långsammare än vad Bank of Japan tror.

"Uppsidan är att en policyåtstramning förblir ett avlägset projekt. Vi tror att de kommer att lämna såväl styrräntan som sitt mål för den tioåriga statsobligationen oförändrade under överskådlig framtid. Detta är också vad som brett väntas på marknaden: i Reuters senaste enkät spår cirka 60 procent att BOJ kommer att strama åt först 2019 eller senare", skriver Capital Economics.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på arbetskostnadsindex för tredje kvartalet, klockan 13.30, husprisdata för augusti från S&P/Case-Schiller, klockan 14.00, Chicago industri-PMI för oktober, klockan 14.45, samt hushållens konfidensindikator för oktober, klockan 15.00.Innehåll från NeurolearnAnnons

Så kommer ni igång blixtsnabbt med AI-kvalitetssäkring

Visuell och sensorisk kvalitetssäkring är ett område där AI kan ge mycket stora vinster. När människor blir trötta eller gör felbedömningar jobbar Neurolearns plattform istället mycket snabbt och ger säkra resultat.

– Vi erbjuder en kombination av kundanpassade lösningar och standardiserade moduler där startsträckan är extremt kort, säger Helena Söderström, VD.

Inom industrin har kvalitetssäkring alltid varit en nyckel till framgång. Än idag görs kontrolleras kvaliteten huvudsakligen av mänskliga operatörer. Men det mänskliga ögat, och även fingrarna, har sina begränsningar. Människor blir trötta och kan göra olika bedömningar om av vad som är rätt kvalitet. Det tar också tid att lära upp operatörer och vid sjukdom kan kvalitetssäkringen bli lidande. Dessutom handlar det ofta om monotona arbeten som det är svårt att rekrytera personal till.

Kamera och sensor

Neurolearn erbjuder en AI-baserad plattform för visuell och sensorisk kvalitetssäkring. Plattformen säljs med olika moduler för kontroll av en mängd olika parametrar inom väldigt olika branscher; masktätheten hos ett tyg, fläckar på papper, repor i metall, att temperaturen i en process är rätt eller att en sprayflaska inte läcker - bara för att nämna några. 

– Vår målgrupp är framför allt tillverknings- och processindustrin, men vi har även haft kunder inom bland annat film och jordbruk, säger Helena.

Helhetserbjudande

Neurolearn samarbetar med kameraexperter, sensorexperter och systemintegratörer och kan därför hjälpa kunderna med både hård- och mjukvara.

– Ibland vill kunden att vi bygger ett system från grunden, ibland vill de ha en standardiserad produkt för att kontrollera kvalitet. Med vår plattform kan de komma igång mycket snabbt. En pilotkund som varit med och utvecklat plattformen är Mondi i Örebro som producerar extrusionsbelagt papper. Deras VD, David Karlsson säger:

– Vi hoppas att applikationen kan ge ökade insikter gällande defekter och avvikelser vilket kommer att resultera i ökad kvalitet på slutprodukten vi skickar till kunden. Internt kommer applikationen bland annat resultera i mindre materialspill, ökad detekterbarhet samt effektivare upplärning av nya operatörer.

Sveriges bästa AI-experter

Företaget är sprunget ur universitetet i Örebro och har mycket hög kompetens.

– Det är många som pratar om AI, men få som verkligen kan omsätta det i praktiken. Vi har faktiskt några av Sveriges främsta experter här i företaget och i vårt nätverk, avslutar Helena.

Om Neurolearn

Neurolearn startades av två forskare på Örebro Universitet. Syftet med företaget är att föra ut forskningskompetens och innovationer inom AI till nytta för samhälle och företag. 

Idag är vi 9 personer som jobbar hel- eller deltid i företaget. Vi samarbetar med Karlskoga Automation som också är delägare i bolaget utöver grundarna och nyckelpersoner i företaget. 

Mer information finns på www.neurolearn.se 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Neurolearn och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera