Annons

Räntor och valutor: Euron inleder veckan upp

Europaräntorna sjunker något i veckans inledande handel, med tyska räntor 1 punkt ned.

USA-räntorna avslutade fredagen lägre, och marknaderna har helgstängt på måndagen på grund av Martin Luther King Day.

Den tioåriga statsobligationen var ned till 2,55 procent, i stort oförändrat från före starka data i form av kärn-KPI och detaljhandel som tillfälligt bidrog till att pressa upp tioåringen till 2,59 procent och tvååringen till 2,02 procent.

Dollarn har samtidigt inlett veckan svagare, och tappat till 110:50 mot yenen och 1:2260 mot euron.

Fokus under veckan ligger på om SPD ska lyckas sälja in regeringsöverenskommelsen till partimedlemmarna, en omröstning väntas på söndag.

I förra veckan stärktes euron i spåren av ett ECB-protokoll som indikerade en tidigare omläggning av penningpolitiken än antagits.

"Sannolikheten för penningpolitisk åtstramning från andra utvecklade ekonomier har resulterat i ytterligare dollarsvaghet, ett tidigt investerartema för det nya året", sade Richard Hunter på Interactive Investor till Financial Times.

Närmast inväntas räntebesked från Bank of Canada på onsdagen, där en majoritet av bedömarna spår en höjning till 1,25 procent.

För USA sade Eric Rosengren, Fed-chef i Boston (inte röstande i FOMC i år) i en intervju med Wall Street Journal att starkare ekonomisk tillväxt och en sjunkande arbetslöshet, delvis med stöd av skattesänkningarna, motiverar att räntan höjs minst fyra gånger i år.

Marknaden är inriktad på att Fed höjer räntan igen i mars, men har ännu inte till fullo prisat in tre höjningar i år, vilket är medianprognosen i den senaste räntebanan.

Svenska räntor handlas 1-2 punkter ned, medan kronan sammantaget stärkts 7 öre mot dollarn men tappat 1 öre mot euron från nivåerna vid fredagens stängning.

Måndagens tema är bopriserna. Enligt Valueguard sjönk bostadspriserna totalt 2,0 procent i december jämfört med föregående månad, vilket säsongsrensat innebar -0,9 procent.

Sedan toppen i augusti har bostadspriserna nu sjunkit drygt 9 procent. December är samtidigt en månad med låg aktivitet och mer svårtolkad.

Bedömare noterar att priserna i närtid tyngs av ett fortsatt högt utbud, medan det skärpta amorteringskravet från 1 mars kan få fler att vilja göra affär i början av året. Dessutom kommer bostadspriserna i januari att lyftas av en stark säsongseffekt.

Nordea konstaterar att även nedgången i december var mest markerad i Stockholm, där borättspriserna sjönk 1,9 procent säsongsjusterat under månaden, och ned 9 procent i årstakt, en större nedgång än väntat.

De ser det ännu som för tidigt att göra någon meningsfull prognos på januariutfallet eftersom antalet transaktioner har varit lågt under de första två veckorna. Indikatorer tyder emellertid på att utbudet av både befintliga och nya bostäder är fortsatt relativt högt vilket kan sänka priserna ytterligare något de närmaste månaderna.

Längre fram väntas däremot en stabilisering.

"För att se en uthållig nedgång i priserna så kommer det också sannolikt involvera en förändring i hushållens bostadskostnader. Så länge som boräntorna förblir låga, vilket vi väntar oss, så är det trots allt svårt att se en fortsatt betydande nedgång", skriver Nordea.

Swedbanks analytiker Ingrid Wallin Johansson påpekar i ett marknadsbrev att säsongseffekten drog ned bostadspriserna i december och att de sjönk mindre säsongsjusterat. Hon noterar också att fastighetsmäklare rapporterar att köpare återvänt till marknaden i januari, med fler visningsbesökare.

Swedbank fortsätter att räkna med en stabilisering av bostadspriserna under 2018, med månadsförändringar runt noll under våren. Redan i januari kommer säsongsmönstret att lyfta bostadspriserna.

"Marknadsreaktionen till utfallet var begränsad, med en något svagare krona och räntorna i stort oförändrade", skriver Swedbank.

Handelsbanken tror också på en stabilisering framöver, snarar än början på ett betydande fall. Sysselsättningsgraden är hög, hushållens sentiment bra, och räntekostnaderna kommer fortsatt vara låga 2018.

"Framåtblickande så kommer vi att ägna noga uppmärksamhet till försäljningsaktiviteten. Även om antalet osålda bostäder kommer vara stort under en tid så tror vi att de så småningom kommer att komma ned", skriver Handelsbanken.

SEB:s boprisindikator visade samtidigt på en svagare utveckling för bostadspriserna framöver, och sjönk till -13 i januari från -5 i december, den lägsta nivån sedan februari 2012.

Av de tillfrågade tror 43 procent på fallande priser det kommande året.

"De sjunkande förväntningarna har sammanfallit med en nedgång i de faktiska priserna och nu blir det intressant att följa utvecklingen under vintern och våren. Det finns tecken på att marknaden redan är på väg att stabiliseras men det är alldeles för tidigt att blåsa faran över", säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

SCB rapporterade att hushållens konsumtion ökade 2,1 procent i årstakt i november, upp från 1,5 procent oktober, och det finns inte några omedelbara indikationer om att bostadsoron skulle ha satt sig i hushållens agerande. KI:s indikator för hushållens förtroende har också stigit från 102,2 i augusti till 108,2 i december.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera