1515

Räntor och valutor: Euron fortsätter stärkas

USA-räntorna steg på tisdagen och har planat ut i Asienhandeln på onsdagen, med den tioåriga statsobligationen på 2,33 procent. New York-börserna steg och även aktiemarknaderna i Asien står överlag på plus.

"Vi bygger vidare på det momentum som vi fick i rallyt på de amerikanska marknaderna och rapporterna är i blickfånget på förväntningar om bra vinster", sade Alex Wong på Ample Capital till Reuters.

Stöd till uppgången ger också förväntningar om det skatteförslag som USA:s president Donald Trump ska lägga fram på onsdagen. Han kommer enligt Vita huset-företrädare föreslå kraftigt minskade bolagsskatter och erbjuda multinationella företag skatterabatter när de tar hem utländska vinster.

Skatten på "pass-through businesses" (inklusive många små- och egenföretagare men som också kan gynna advokatfirmor, hedgefonder och Trumps egna företag) ska också sänkas från 39,6 till 15 procent. Däremot innehåller förslaget ingen importtull, "border-adjusted tax", utan detta kommer att dröja.

Rådgivare Gary Cohn och finansminister Steven Mnuchin diskuterade förslaget med företrädare för kongressen på tisdagen. Senator Orrin Hatch, som är ordförande i senatens finanskommitté, sade att de haft ett "bra möte", men att det ännu inte handlar om enighet om vägen framåt, utan att arbete återstår, rapporterar Bloomberg News.

Sänkt skatt på hemtagna vinster skulle kunna ge skjuts åt investeringarna i USA men att ändra skatten på "pass-through businesses" kan skapa problem med enhetlighet i systemet, och generellt finns oro för att förslagen ska leda till ökade underskott vilket är svårt att fördra inte bara hos många demokrater utan även en del republikaner.

Dollarn har tagit stöd av ökad riskaptit och stärkts mot yenen, och euron stärkts i spåren av det franska presidentvalet där opinionsmätningar tyder på en seger för Emmanuel Macron den 7 maj.

"För att dollarn ska ta ytterligare ett kliv uppåt så behöver marknaden se att kongressen antar Trumps planer liksom ekonomiska data. 110 yen blir alltmer av en stödnivå givet den generellt minskade riskaversionen, med minskad oro för Frankrike och då USA-räntorna stiger", sade Koji Fukaya på FPG Securities till Bloomberg News.

Australiendollarn har tappat efter ett KPI-utfall under prognos för första kvartalet. Pundet går sidledes inför ett möte mellan premiärminister Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier, senare på onsdagen.

På den svenska agendan på onsdagen står KI-barometern, denna gång även med kvartalsvisa frågor om arbetskraftsbristen. Den totala barometerindikatorn väntas ligga kvar på 109,2.

I Europa kommer franskt konsumentförtroende för april. Fokus ligger närmast på ECB-mötet på torsdagen, då även Riksbanken och Bank of Japan lämnar räntebesked.

 

        onsdag 6.35 (tisdag kl 16.15)
================================
USD/SEK 8:7616 (8:8063) EUR/USD 1:0943 (1:0911)
EUR/SEK 9:5879 (9:6086) USD/JPY 111:19 (110:74)
Jp obl 2 -0,20 (-0,20) Jp obl 10 0,03 (0,03)
Ty obl 2 -0,68 (-0,68) Ty obl 10 0,38 (0,37)
US obl 2 1,29 (1,25) US obl 10 2,33 (2,30)


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?