1515

Räntor och valutor: Euron försvagas

Europeiska statspappersräntor sjönk, och euron försvagade, i onsdagens handel när marknaden på nytt fick skäl att se över sina prognoser om ECB-policyn.

Reuters rapporterade, med hänvisning till ECB-källor, att beslutsfattarna tycker att marknaden övertolkade de små förändringarna i ECB:s budskap efter policymötet den 9 mars.

"Vi ville kommunicera att svansriskerna hade minskat, men marknaden tolkade det som ett steg mot exit. Budskapet övertolkades rejält", sade en källa till Reuters.

Beslutsfattarna är därför nu angelägna om att försäkra investerarna om att den expansiva penningpolitiken är långt ifrån över. Sex källor, i eller nära ECB-rådet, indikerade för Reuters att budskapet sannolikt inte kommer att ändras före juni-mötet.

Handeln präglades i övrigt till stor del av det faktum att brexit-processen nu har inletts formellt i och med att den brittiske EU-ambassadören Tim Barrow lämnade in Storbritanniens anmälan om utträde ur EU till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Det brittiska pundet började försvagas mot andra valutor redan på tisdagskvällen inför beskedet, och fortsatte nedåt i Asien under natten. När sedan utträdesanmälan lämnats in återhämtade dock den brittiska valutan den tidigare försvagningen mot euron, en rörelse som förstärktes av att Reuters då också rapporterade sina uppgifter från ECB-källorna.

Svenska statsobligationsräntor sjönk 2-3 punkter på onsdagen, tioårsräntan ner 3 punkter, till 0,62 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten vidgades till 27 punkter (26).

Euron stärktes 3 öre mot kronan, till 9:57, medan dollarn stärktes 10 öre till 8:90. TCW-index steg till 131,76 (131,08).

KI:s månadsbarometer för mars signalerade ett något mindre starkt konjunkturläge än väntat; barometerindikatorn sjönk till 109,2 från reviderade 110,8 i februari (111,6). Det var en bit under de 111,4 som väntades enligt SME Direkts prognosenkät, nedgången drevs främst av lägre omdömen från tillverkningsindustrin och hushållen medan byggindustrin signalerade ett starkare läge.

SEB:s seniorekonom Olle Holmgren noterade i en kommentar att trots "bakslaget" i marsbarometern indikerar den ändå en tillväxt väl över KI:s BNP-prognos för 2017.

"Givet att den offentliga sektorn, som expanderar i en stark takt, inte är inkluderad i konjunkturbarometern ser vi en stor uppsidespotential i KI:s prognos", skriver Olle Holmgren.

KI presenterade också, strax efter barometern, en ny konjunkturprognos där man mycket riktigt justerade upp BNP-prognosen för 2017 till +2,5 procent, från +2,2 procent i december. Prognosen för 2018 höjdes samtidigt till +2,1 procent, från +2,0 procent i december.

"Högkonjunkturen i svensk ekonomi förstärks i år. Världsekonomin visar på en stabil återhämtning vilket ger skjuts åt svenska exportföretag. Exporten blir därmed i högre grad draglok för den ekonomiska tillväxten i Sverige de närmaste åren", skrev KI i sin prognos.

KI håller samtidigt fast vid sin prognos om att Riksbanken väntar med att höja reporäntan till tredje kvartalet 2018. Institutet hänvisar till att inflationen exklusive energi- och livsmedelspriser fortsatt är låg.

Riksbankens prognosbana från i februari signalerar en något högre reporänta (än nu) andra kvartalet 2018, men om en första räntehöjning ska vara 25 punkter räknar även Riksbanken med en första höjning först under tredje kvartalet 2018.

Apropå de positiva signalerna från byggsektorn i KI-barometern höjde också Sveriges Byggindustrier på onsdagen sin prognos om bygginvesteringarna 2017 till +8 procent, från +5 procent i föregående prognos i december. Det är främst bostadsinvesteringarna som nu väntas öka snabbare än tidigare väntat, +16 procent jämfört med +9 procent i decemberprognosen.

Amerikanska statspappersräntor steg, och dollarn stärktes mot andra valutor, efter den svenska marknadens stängning på tisdagen. Stöd för rörelserna kom från en oväntat stark rapport om de amerikanska hushållens ekonomiska sentiment från Conference Board och det faktum att Dow Jones industriindex vände något uppåt efter åtta dagar i rad med fallande kurser.

I onsdagens handel vände dock USA-räntorna åter något nedåt i takt med sjunkande Europaräntor. En oväntat stark rapport om antalet kontrakterade husköp i februari, +5,5 procent (väntat +2,5) gav inget påtagligt avtryck i marknaden.

Vid den svenska marknadens stängning noterades den amerikanska tioårsräntan till 2,39, 2 punkter högre än vid samma tid på tisdagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?